Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Decizie la Curtea de Apel Alba Iulia: Cum a ajuns să fie vinovată în egală măsură cu șoferul, victima unui accident rutier mortal

politie noaptea

Publicat

Cum a ajuns să fie vinovată în egală măsură cu șoferul, victima unui accident rutier mortal. Răspunsul se află într-o motivarea a Curții de Apel Alba Iulia care a judecat recent un caz de ucidere din culpă. 

Dosarul a primit o decizie definitivă pe rolul instanței din Alba Iulia, în data de 14 iunie 2024. Este vorba despre un dosar care s-a judecat în primă instanță la Judecătoria Sibiu, iar apoi în apel la Alba Iulia.

Inculpat în dosar a fost un bărbat care s-a urcat beat la volan și a produs un accident rutier mortal. Victima, persoana care a decedat era un prieten al șoferului aflat pe scaunul din dreapta. Accidentul s-a petrecut în data de 30 noiembrie 2020.

Cum s-a produs accidentul

Atunci, , în jurul orei 02:22, polițiștii au fost sesizați prin 112 cu privire la faptul că pe autostrada A1, la km. 238 s-a produs un accident de circulaţie. Mai exact șoferul s-a urcat beat la volan, în dreapta sa prietenul său și au plecat la drum.

La un moment dat șoferul spune a pierdut controlul volanului, a intrat într-un parapet, iar prietenul său a fost proiectat în urma impactului în afara mașinii.

”Inculpatul a arătat că la un moment dat au ajuns pe autostrada A1 şi nu îşi explică ce s-a întâmplat, amintindu-şi doar că s-a trezit în faţă cu parapetul metalic şi a intrat în coliziune cu acesta, pierzându-şi pentru moment cunoştinţa. După ce şi-a revenit, a observat că vitcima nu se mai afla în autoturism, astfel că a coborât din maşină şi împreună cu o persoană oprită la locul accidentului a început să îl caute pe acesta, observându-l la scurt timp în şanţul de pe marginea drumului”, se arată în motivarea instanței.

Victima nu avea centura de siguranță pusă, la momentul producerii accidentului.

Șoferul avea o alcoolemie de 0.51 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Culpă comună

În motivarea instanței este trecută mențiunea că atât șoferul, dar și bărbatul decedat au fost vinovați pentru accident.

”Persoana vătămată a urcat în maşina condusă de inculpat, conştientă fiind de faptul că acesta consumase băuturi alcoolice, deoarece cei doi erau prieteni şi au consumat alcool împreună anterior producerii accidentului.

Drept urmare, fără a influenţa răspunderea penală a inculpatului pentru faptele săvârşite, s-a reținut că a existat o culpă comună, în proporţie de 50% pentru inculpat, respectiv 50% pentru persoana vătămată defunctă”, se arată în motivarea instanței.

Ce au decis magistrații din Alba Iulia

Aceștia au modificat doar durata de supraveghere, termenul pe care bărbatul va fi supravegheat de autoritățile statului, după ce a primit o pedeapsă cu suspendare.

Acesta a fost condamnat la 2 ani și 10 luni închisoare cu suspendare, pe un termen de supraveghere de 3 ani. La Curtea de Apel Alba Iulia a fost modificat termenul de supraveghere de la 3 ani, la 4 ani.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax