Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Decizie la ÎCCJ: Mașinile parcate neregulamentar nu pot fi ridicate în baza deciziilor consiliilor locale. Precizări de la Avocatul Poporului

Publicat

parcare trotuar Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit luni, 25 mai, că procedura de ridicare a vehiculelor staționate sau oprite neregulamentar pe partea carosabilă nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale. Astfel, mașinile parcate regulamentar nu pot fi ridicate în baza hotărârii consiliilor locale. Decizia a apărut ca urmare a sesizării recente a Avocatului Poporului referitoare la faptul că instanțele de judecată se pronunță în mod diferit asupra legalității hotărârilor consiliilor locale de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar.

Precizăm că la Alba Iulia nu există această practică, însă ea se regăseşte în alte oraşe din ţară.

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul formulat de Avocatul Poporului și a stabilit că procedura de ridicare a vehiculelor staționate/oprite neregulamentar pe partea carosabilă nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale, se arată pe site-ul instanței.

„(…), procedura de aplicare a măsurii tehnico-administrative constând în ridicarea vehiculelor staționate/oprite neregulamentar pe partea carosabilă, prevazută de art.64  și art.97 alin.(1) lit.d) si alin.(6) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002, nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale”, se precizează pe site-ul ÎCCJ.

Decizia ÎCCJ (care devine obligatorie de la momentul publicării în Monitorul Oficial) a apărut după ce Avocatul Poporului a formulat un recurs în interesul legii la ÎCCJ pentru că instanțele de judecată nu au un punct de vedere unitar în ceea ce privește legalitatea hotărârilor consiliilor locale care au ca obiect reglementarea procedurii privind ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar, adoptate în aplicarea OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Potrivit instanțelor judecătorești, hotărârile consiliilor locale au fost adoptate cu depășirea competenței ce revine consiliilor locale și sunt contrare prevederilor actelor normative cu forță juridică superioară.

Pe de altă parte, unele instanțe au apreciat că autoritățile publice au o abilitate generală de a emite acte administrative, în regim de putere publică, în vederea organizării executării legii sau a executării în concret a legii.

Totodată, instanțele de judecată au mai reținut că legiuitorul a dat competența administrațiilor locale în executarea măsurii tehnico-administrative a ridicării, transportului și depozitării mașinilor staționate neregulamentar, poliția rutieră neavând capacitatea tehnică pentru realizarea acestei măsuri.

Ca urmare, Avocatul Poporului a considerat că hotărârile consiliilor locale privind ridicarea mașinilor parcate neregulamentar depășesc competența ce le revine în această materie, fiind contrare prevederilor actelor normative cu forța juridică superioară.

La nivelul autorităților administrației publice locale au fost adoptate o serie de acte cu caracter normativ prin care s-a reglementat în detaliu procedura ridicării vehiculelor staționate neregulamentar, instituind astfel o competenta în favoarea unui serviciu public subordonat care aparține în egală măsura și poliției rutiere, dar și poliției locale.

Potrivit Avocatului Poporului, faptul că legislația în vigoare nu reglementează procedura de ridicare, transport și depozitare a mașinilor parcate neregulamentar nu poate fi interpretată extensiv drept o omisiune a legiuitorului ce ar putea fi îndreptată prin voința unilaterală a autorității deliberative locale și în niciun caz nu poate justifica demersul autorității locale de a adopta reglementări într-un domeniu rezervat prin lege în competența legislativă a Guvernului.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax