Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Deciziile de recalculare a pensiilor: Cât va costa distribuirea acestora și modul în care le vor primi pensionarii

Publicat

Deciziile de recalculare a pensiilor. Guvernul a aprobat vineri o ordonanță de urgență privind unele măsuri pentru desfășurarea activităților integrate aferente emiterii și transmiterii deciziilor privind recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii.

Potrivit documentului, Compania Națională Poșta Română se va ocupa exclusiv de distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor. De asemenea, ordonanța reglementează modul în care se vor distribui pensionarilor aceste documente și care sunt tarifele serviciilor de trimitere. 

Reamintim faptul că potrivit Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, pensiile stabilite pe baza legislaţiei anterioare se recalculează, iar CNPP, prin casele teritoriale de pensii, transmite pensionarilor deciziile.

Prin această lege a fost reglementată o formulă de calcul bazată pe numărul de puncte realizate de fiecare beneficiar, potrivit principiului contributivității, corectând astfel inechitățile din sistemul public de pensii.

În prezent există un număr cca. 4.900.000 de pensionari ai sistemul public de pensii, care au făcut obiectul etapei premergătoare recalculării, respectiv etapei de evaluare a pensiilor.

Deciziile de recalculare a pensiilor

Având în vedere numărul mare de beneficiari, timpul scurt până la data efectuării plății prestațiilor, a fost necesară identificarea unui flux rapid și eficient pentru desfășurarea activităților integrate în vederea distribuirii deciziilor privind recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii.

În prezent, Casa Națională de Pensii Publice are încheiată o convenție cu Compania Națională Poșta Română S.A., în baza căreia se transmit tuturor beneficiarilor sistemului public de pensii documentele de plată/de informare a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi cu caracter special.

Această convenție este limitativă și reglementează tranșele de plată pe care le efectuează Casa Națională de Pensii Publice prin casele teritoriale de pensii către Compania Națională Poșta Română, respectiv se aplică doar pentru transmiterea talonului de pensie care se înmânează odată cu plata pensiei către titularul de drept al pensiei.

Poșta Română, în calitate de operator național din domeniul serviciilor poștale cu cea mai mare acoperire națională, corespunde tuturor exigențelor în ceea ce privește protecția datelor cu caracter personal, asigură în prezent fluxul eficient de transmitere a tuturor documentelor de corespondență cu CNPP, cu casele teritoriale de pensii, cu beneficiarii sistemului public de pensii și a plății pensiilor în numerar pentru un număr de aproximativ 2.500.000 beneficiari.

Având în vedere volumul și compexitatea serviciilor ce urmează a fi prestate în scopul atingerii obiectivelor urmărite într-un termen cât mai scurt, prin ordonanța de urgență aprobată vineri de Guvern, i se încredințează Companiei Naţionale Poşta Română S.A, cu titlu de exclusivitate, prestarea serviciilor de distribuire a deciziilor de recalculare a pensiilor, reglementându-se, totodată, tariful la care se vor realiza aceste servicii.

Modul în care se vor distribui deciziile de recalculare a pensiilor

Potrivit ordonanței aprobate de Guvern, casele teritoriale de pensii emit deciziile pentru recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii și le transmit către subunitățile desemnate din rețeaua Companiei Naționale Poșta Română pe bază de borderou.

Companiei Naționale Poșta Română i se încredințează cu titlu de exclusivitate prestarea serviciilor de trimitere la domiciliul beneficiarilor, inclusiv a serviciilor integrate de tipărire, formare și condiționare a plicurilor conținând deciziile emise.

Serviciul de distribuire la domiciliul/reședința destinatarilor se efectuează prin trimitere de corespondență cu confirmare de primire pentru destinatarii aflați pe teritoriul României și a statelor care acceptă serviciul confirmare de primire, respectiv prin trimitere de corespondență recomandată pentru destinatarii aflați pe teritoriul statelor care nu acceptă serviciul confirmare de primire.

În vederea alocării identificatorilor poștali specifici, Casa Națională de Pensii Publice va transmite către Poșta Română o bază de date care va conține: identificatorul Casei Teritoriale de Pensii, număr decizie, nume, prenume, CNP și adresa beneficiarului trimiterii.

Datele vor fi aferente lunii de plată iunie 2024.

Deciziile de recalculare emise de către casele teritoriale de pensii vor fi transmise către subunitățile desemnate din rețeaua Companiei Naționale Poșta Română însoțite de un borderou.

Poșta Română va asigura tipărirea plicurilor conform borderourilor, expediate de casele teritoriale de pensii, și ulterior condiționarea lor ca trimiteri de corespondență cu confirmare de primire.

De asemenea, Compania Națională „Poșta Română” va pune la dispoziția Casei Naționale de Pensii Publice și caselor teritoriale de pensii o aplicație informatică pentru interogarea bazelor de date în vederea verificării statusului trimiterilor poștale corespunzătoare deciziilor privind recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii.

Deciziile de recalculare a pensiilor. Cât va costa distribuirea acestora

Potrivit ordonanței, în baza convenției încheiate, Poșta Română se va ocupa de distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor la un tarif de 7,85 lei/trimitere, la care se adaugă TVA, pentru serviciul poștal având ca obiect trimiteri corespondență cu confirmare de primire distribuite pe teritoriul național.

Pentru serviciul poștal având ca obiect trimiteri corespondență cu confirmare de primire distribuite pe teritoriul altor state, operațional pentru țările care admit serviciul confirmare poștală de primire, tariful este de 33,61 lei/trimitere, la care se adaugă TVA.

De asemenea, pentru serviciul poștal având ca obiect trimiteri corespondență din serviciul recomandat distribuite pe teritoriul altor state, operațional pentru țările care nu admit serviciul confirmare poștală de primire, tariful este de 25 lei/trimitere (tarif scutit de TVA).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax