Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Declaraţia 600. Guvern: Calcul la venit estimat, bonificaţii la plata anticipată. Detalii din proiect MFP

Publicat

Ministerul Finanțelor Publice va lansa, joi, în dezbatere publică, modificările pregătite în Codul fiscal, privind Declaraţia 600, a anunţat premierul Viorica Dăncilă.

„Guvernul va introduce astăzi în dezbatere publică varianta declarației, urmând ca cele mai bune propuneri să fie asumate și incluse în cadrul proiectului final. Sunt convinsă că aceasta este o veste bună pentru cei care aveau un val mărit de așteptare în ceea ce privește această declarație”, a declarat premierul Dăncilă, joi, la începutul ședinței de Guvern.

Reamintim că Executivul a prelungit până în 15 aprilie termenul de depunere a Declaraţiei 600, dar nu a modificat în Codul Fiscal şi primul termen de plată, stabilit pentru 25 martie.

Potrivit premierului, principiile care ar urma să guverneze situația contribuabililor care obțin venituri din activități independente, dividende, chirii, arendă sunt următoarele:

– contribuabilii vor depune o singură declarație, „în loc de șapte”

– încadrarea ca plătitor de CAS și CASS se va face în funcție de venitul estimat pentru anul curent, independent de venitul realizat în anul precedent

– plățile pentru impozitul pe venit, CAS și CASS se fac la venitul estimat pentru anul curent și nu la venitul realizat în anul precedent

– un singur termen de plată: 31 martie a anului următor celui în care se realizează veniturile

– va fi eliminată obligația de a efectua plăţi anticipate, „ceea ce conduce la eliminarea dobânzilor și penalităților”; totuși, contribuabilul va putea alege să facă plăți și în cursul anului.

– se va acorda bonificație în cazul efectuării de plăți înainte de termenul limită de plată

– Guvernul își propune să încurajeze depunerea Declarației 600 prin Spațiul Privat Virtual. „Pentru acest lucru se acordă chiar o bonificație”, a spus Viorica Dăncilă

– calitatea de asigurat se va dobândi de la data depunerii declarației unice și nu de la data efectuării plății

– persoanele fără venituri sau cu venituri mici vor fi asigurate în sistemul de sănătate timp de 12 luni dacă vor plăti CASS la nivelul a 6 salarii minime brute (6 x 1.900 lei), față de nivelul a 12 salarii minime brute, cât este în prezent.

surse: digi24.ro, hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax