Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Declarația vamală nu va mai fi tipărită. Ministrul de Finanțe anunță noul sistemul de export automatizat – AES RO

Publicat

marcel bolos sursa foto Facebook

Declarația vamală nu va mai fi tipărită. Ministrul de Finanţe, Marcel Boloş, a anunţat că sistemul destinat procesării declaraţiilor vamale de export care presupunea prezentarea documentelor pe hârtie a fost înlocuit de sâmbătă cu Sistemul de export automatizat – AES RO, pentru „efectuarea controalelor vamale mai rapid și eficient”.

„Sâmbăta aceasta am petrecut-o alături de conducerea Autoritatea Vamală Română, împreună cu care am făcut o analiză amănunțită a procedurilor vamale, în scopul modernizării acestora.

Obiectivul nostru este să găsim modalități de optimizare a proceselor și să accelerăm trecerea la noile soluții digitale în domeniu.

O noutate importantă este că de astăzi avem un sistem nou de declarare a mărfurilor – Sistemul de export automatizat – AES RO, o soluție modernă pentru efectuarea controalelor vamale mai rapid și eficient.

Înlocuim astfel vechiul sistem destinat procesării declarațiilor vamale de export, care presupunea prezentarea documentelor pe hârtie.

Așadar, declarația vamală nu va mai fi tipărită, iar documentele justificative se vor transmite exclusiv prin intemediul sistemului, acolo unde se va realiza și schimbul de mesaje cu operatorii”, a transmis ministrul Marcel Boloș, într-o postare pe Facebook.

Potrivit acestuia, noul sistem AES-RO se utilizează pe bază de certificate digitale calificate.

„Acesta este doar un pas din planul de acțiune pentru modernizarea sistemelor vamale, în sensul digitalizării formalităților vamale, având ca principale beneficii micșorarea timpilor de vămuire și reducerea interacțiunii între operatori și lucrătorii vamali. Sigur că nu eludăm nici nevoia de monitorizare riguroasă asupra respectării standardelor etice în rândul angajaților vamali.

La reogranizarea instituției, va exista o direcție specială care să verifice că aceștia acționează în conformitate cu legile și regulamentele în vigoare și că evită orice formă de corupție”, a mai precizat ministrul de Finanțe.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax