Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Deficit de locuri de muncă în țările UE. Propunere inedită a Comisiei Europene: o platformă pentru muncitori din statele terțe

Publicat

birou-gol-zile-libere-e1519215884228

Deficit de locuri de muncă în țările UE: 42 de sectoare din uniune înregistrează deficit de forţă de muncă, arată datele oficiale ale Comisiei Europene.

În fiecare domeniu lipsesc milioane de angajați. Spre exemplu, în domeniul tehnologiei informațiilor ar mai fi nevoie la nivel european de încă 11 milioane.

Comisia Europeană a propus miercuri crearea unei platforme online unde să fie introduse ofertele de locuri de muncă în sectoarele cu deficit de forţă de muncă în statele UE pentru care pot fi angajaţi şi lucrători proveniţi din statele terţe.

Propunerea este inclusă într-un pachet de măsuri, în care mai regăsim, printre altele, şi o recomandare asupra recunoaşterii calificărilor cetăţenilor statelor terţe, potrivit Știrilor TVR.

Punctul de plecare al pachetului are în vedere acoperirea deficitară cu forţă de muncă în cazul multor sectoare.

Documentul a fost prezentat la o conferinţă de presă de vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, de comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, şi de comisarul european pentru inovaţie, ştiinţă şi tehnologie, Iliana Ivanova,

De exemplu, afirmă Margaritis Schinas, UE va avea nevoie în anul 2030 de circa 20 de milioane de persoane care să lucreze în sectorul tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor, iar în prezent există în blocul comunitar numai 9 milioane de angajaţi în acest sector.

Aşadar „mai avem nevoie de alţi 11 milioane”.

Vicepreşedintele Comisiei Europene a sesizat de asemenea că UE se află în concurenţă cu ţări precum SUA, Canada, Australia şi Noua Zeelandă în atragerea de noi talente.

La rândul ei, comisarul Ylva Johansson a ţinut să menţioneze că aceste propuneri se înscriu de asemenea într-o „abordare globală a migraţiei” şi urmăresc crearea de „căi legale de intrare” în UE, mai ales că „vom avea nevoie de mai multă imigraţie a forţei de muncă”.

Deficit de locuri de muncă în țările UE

Comisia Europeană a identificat 42 de sectoare cu deficit de forţă de muncă în UE şi care vor fi incluse în proiectul de regulament ce va conţine propunerea privind noul portal şi celelalte măsuri din pachetul prezentat.

Participarea la acest sistem va fi voluntară pentru fiecare stat membru al UE.

Platforma online propusă acum va fi asemănătoare cu EURES, reţeaua de agenţii de forţă de muncă din UE pe care sunt înscrise în prezent peste 4 milioane de posturi vacante.

Ideea de bază este de a conecta persoanele din afara UE aflate în căutarea unui loc de muncă cu posturile pentru care nu există suficienţi solicitanţi din rândul cetăţenilor statelor membre.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax