Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Delgaz Grid începe testele privind funcționarea instalațiilor și a aparatelor casnice, cu amestec de gaze naturale și hidrogen

Publicat

Compania Delgaz Grid, membră a grupului E.ON România, anunță că începe din această lună, testele la clienții casnici, pentru a verifica funcționarea instalațiilor interioare și a aparatelor de utilizare existente cu amestec de gaze naturale și hidrogen. Primele teste au loc în localitatea Dârlos, județul Sibiu.

În acest scop, compania a selectat câteva zeci de clienți care locuiesc în localitatea din județul Sibiu și care vor fi astfel primii români care vor participa la acest proiect.

Instalațiile de utilizare ale consumatorilor (țevi, aparate de utilizare etc.) și elementele componente ale sistemului de distribuție (conducte, branșamente, fitinguri, armături, regulatoare, contoare etc.) nu vor fi modificate pentru acest proces.

Testele durează câteva ore, iar după încheierea acestora va fi reluată alimentarea cu gaze naturale din rețea.

La final, specialiștii Delgaz Grid vor efectua din nou o verificare a instalației de utilizare gaze naturale, inclusiv a aparatelor, pentru a se asigura că totul funcționează perfect.

Compania va suporta costul utilităților necesare pentru efectuarea testelor: gaze naturale, apă, electricitate.

Testarea în condiții reale la clienți reprezintă prima parte din etapa a 2-a a proiectului 20HyGrid, lansat în premieră în România în toamna anului trecut, după finalizarea testelor la Dârlos.

În luna august urmează probe în a doua localitate selectată de companie, respectiv Gornești din județul Mureș – care devine prima localitate din România cu rețea din oțel ce va fi testată.

În etapa 1, echipa de specialiști a companiei a testat, timp de mai multe săptămâni, la Centrul de Instruire Profesională al companiei de la Mediaș, majoritatea tipurilor de aparate existente de la șase mari producători de centrale termice și aragaze, parteneri ai proiectului, care acoperă aproximativ 80% din piața din România, în prezența reprezentanților acestora.

Au fost testate centrale termice, aragaze, convectoare, aparate de preparat apă caldă, arzătoare din sobe de gătit, încălzit etc.

De exemplu, au fost făcute probe atât pe centrale termice existente, modele mai vechi, fără condensație, instalate înainte de 2015, precum și pe centrale în condensație, instalate în special după 2015, respectiv aparate de generație nouă, care sunt deja pregătite pentru un amestec cu 20% hidrogen.

Rezultatele au fost conform așteptărilor, toate aparatele funcționând fără nicio problemă cu amestec de gaze naturale (80%) și hidrogen (20%).

Amestecul de gaz cu hidrogen, deja testat în poligon

„În casele clienților vom replica practic exact ceea ce am făcut în poligonul de la Mediaș, cu instalațiile și aparatele de utilizare existente, fără nicio modificare și în condiții de siguranță.

Înainte de toate, vom efectua o verificare riguroasă a întregii instalații de utilizare a gazelor naturale, inclusiv a aparatelor, pentru a ne asigura că acestea sunt etanșe și funcționează corespunzător. De asemenea, vom analiza gazele de ardere.

După aceasta, vom opri alimentarea cu gaze naturale, vom conecta la instalația de utilizare a clientului o butelie de amestec gaze naturale (80%) și hidrogen (20%) gata pregătită și vom vehicula acest amestec prin instalație și aparate de utilizare.

Vom verifica parametrii de funcționare și vom măsura concentrația gazelor de ardere. Ulterior, vom face același lucru la revenirea pe gaze naturale, ca să asigurăm clientul că aparatele nu au fost afectate în niciun fel de amestecul utilizat”, a explicat dr. ing. Cristian Călin, manager tehnic gaz, coordonatorul proiectului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax