Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Denisa Bîrlea, tânăra din Mogoș care a amenajat un muzeu etnografic în casa bunicului său. Povestea căsuței de paie ”La moșu Lică”

Publicat

Denisa Bîrlea s-a născut și a crescut la Mogoș. Pe plaiurile natale, Denisa a readus la viață memoria bunicului său; moșul Lica. Mai exact a conservat și amenajat o colecție etnografică, în casa bunicului său. 

O casă tradițională cu acoperiș din paie, care a înfruntat timpul și a rămas drept mărturie a vremurilor trecute. A unor vremuri când viața era mai simplă, iar timpul parcă se scurgea mai greu. 

Așa a luat naștere proiectul: Căsuța cu paie ”La moșu Lică”. Pe bunicul Denisei îl chema Vasile, dar în zonă toți îl știau de Lică. Casa acestuia era un loc de întâlnire pentru oamenii satului, povestește Denisa.

În mica casă de paie se făceau șezători, tinerii se luau la joc și chiar se țineau datini premergătoare postului religios.

Bunicul Denisei a locuit în căsuța de paie până în anul 2010. Nu avea electricitate sau apă la robinet.

În interiorul casei de paie, tânăra din Mogoș a amenajat o mică expoziție etnografică. În tindă a pus spre exepunere mai multe obiecte folosite la munca câmpului.

Prima cameră din casă este una vopsită în culoarea albastru, iar în zonă aceasta se numește ”mândră Marie”, este o cameră specifică zonei.

O cameră are nivelul de călcare din pământ bătătorit, iar alta este podită. De asemenea în casă a fost păstrată și soba, dar și mai multe obiecte de uz casnic.

De la blide, tacămuri și tot ce era nevoie într-o gospodărie. Mai mult de atât câteva prosoape păstrate în casă sunt făcute de mama Denisei, pe când aceasta avea vârsta ei.

Prin acțiunea Denisei, memoria bunicului său va rămâne mereu vie, iar cei interesați de cum trăiau bunicii în trecut, în Apuseni o pot face vizitând căsuta de paie.

sursă foto: Arhiva persoanală Denisa Bîrlea.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate