Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Deplasări în străinătate de 490.000 de lei, la Consiliul Județean Alba. Sume record cheltuite pe cap de angajat


Publicat

Consiliul Județean Alba și instituțiile subordonate au cheltuit în 2018 aproape 490.000 de lei pentru deplasările externe ale șefilor și angajaților.

Italia, China, Slovenia, Spania, Franța sau Ungaria sunt câteva dintre destinațiile unde angajații consiliului s-a întâmplat să stea și câte o săptămână pentru diferite proiecte europene, ”parteneriate” sau seminarii. 

Sumele cheltuite pentru unele dintre deplasări sunt imense.

De exemplu, o întâlnire de lucru a proiectului ENSuRE s-a desfășurat în Italia, la Pesaro și a durat o săptămână, din 13 până în 20 octombrie.

Cheltuielile pentru cele 4 persoane care au participat au fost pe măsură: 44.414 lei, dar exemplele pot continua. Cheltuielile de deplasările aferente acestui proiect sunt consistente, după cum puteți citi mai jos, în articol.

O altă deplasare de 4 zile, în Bavaria, a costat 12.000 de lei pentru o singură persoană.

Cheltuieli cu deplasările externe:

Cheltuielile aparatului propriu al Consiliului Județean Alba: 422.993 de lei.

Muzeul Național al Unirii: 6.116 de lei.

Biblioteca Județeană ”Lucian Blaga”: 1.794 de lei.

Centrul Cultural ”Augustin Bena”: 58.929 de lei.

Totalul cheltuielor cu deplasările externe în 2018: 489.832 de lei.

Pe unde au umblat angajații CJ Alba în 2018

O persoană s-a deplasat în Regiunea Saxony, Germania, la un schimb de experiență și cunoștințe într-un proiect denumit Beyond EDP. O persoană a participat din partea Consiliului Județean Alba, cheltuind peste 1.000 de lei. Rezultatele obținute constau, conform comunicării oficiale a CJ Alba, în realizarea activităților conform graficului de implementare a proiectului. Doar că, pe siteul propiectului, Agenția de Dezvoltare Regională Centru apare ca partener, nu și instituția județeană.

Cinci zile la Sevilla (Spania) a petrecut un alt angajat al CJ Alba, care, între 12 și 17 martie 2018 a participat la un seminar dedicat ”sprijinului pentru autoritățile locale privind implementarea strategiilor pentru emisiile de carbon. Instituția a cheltuit pentru această deplasare 977 de lei.

Pritzwalk Germania: 3 persoane au participat la o întâlnire de lucru a unui alt proiect, în perioada 19-23 martie 2018 și au cheltuit 7.932 de lei, finanțarea fiind asigurată de bugetul acestui proiect.

Doi angajați ai Consiliului Județean Alba au participat la o conferință în Croația, la Dubrovnik, unde au ”reprezentat județul”. Este vorba despre conferința ”Împărtășirea viitorului patrimoniului cultural”. În șase zile, din 9 până în 15 aprilie, costurile au fost de peste 9.000 de lei. 

Exact în aceeași perioadă, alte șase persoane au participat la o întâlnire de lucru a proiectului ENSuRe, tot în Croația însă la Motovun. Cheltuiala cu această deplasare a depășit 24.000 de lei.

Luna aprilie a anului trecut a fost și luna deplasărilor. Din 16 până în 22, trei persoane au participat la Forumul Eurodyssee, desfășurat la Bruxelles. Pentru deplasarea celor trei, timp de șase zile, Consiliul Județean Alba a cheltuit 26.739 de lei.

Cheltuieli de 12.000 de lei pentru o singură persoană

Peste 12.000 de lei a costat o deplasare în Bavaria, în Germania, între 13 și 17 mai. O singură persoană a participat la un eveniment de informare organizat în cadrul unui târg internațional de mediu.

În mai, două persoane s-au deplasat la Chișinău pentru programul de pregătire și desfășurare a manifestărilor prilejuite de Centenarul Marii Uniri. Costurile au ajuns la aproape 7.500 de lei.

Participarea a trei persoane la Adunarea Generală a Regiunilor Europene, desfășurată la Oppland în Norvegia, între 21 și 25 mari, a mai scos din bugetul institituției 36.194 de lei. Alba este membru al ARE și a găzduit, în trecut, un birou al acestei asociații, la Alba Iulia.

Alte două persoane au participat la o altă întâlnire a proiectului ENSuRe, de data aceasta la Madrid, în Spania. În cele trei zile, costurile au depășit 5.600 de lei.

Vezi și: E lung pământul, ba e lat, când ești angajat la stat! Deplasări ”afară” de 138.000 de euro la Primăria Alba Iulia

În perioada 20-26 iunie, la Lyon (Franța), regiune înfrățită cu Alba, au avut loc Serbărie Consulare. Nouă persoane au reprezentant județul Alba, cheltuielile acestei deplasări fiind de 88.776 de lei.

lyon

Alți 58.929 de lei au fost cheltuiți de Centrul de Cultură ”Augustin Bena”, instituție subordonată CJ Alba, pentru aceeași destinație. 27 de angajați ai centrului s-au deplasat la Lyon cu o zi după delegația consiliului județean (foto facebook: CC Augustin Bena).

Județul a avut acolo un pavilion de 100 de metri pătrați în care a fost reconstruită o gospodărie tradițională din județul Alba, au fost prezentate costume populare, dansuri tradiționale și două concerte: unul de nai și unul de muzică bisericească la care au participat, ne asigură instituția, peste 45.000 de persoane.

Peste 3.200 de lei a mai costat deplasarea unei persoane la Simpozionul Internațional ”Banatul – Istoric și multiculturalitate” care s-a desfășurat la Zrenjanin, în Serbia, între 22 și 24 iunie. A participat o persoană din partea județului și au fost donate cărți către românii din Voivodina.

În pragul Brexitului, CJ Alba strânge relațiile cu Marea Britanie. O persoană din cadrul instituției județene a participat la Winchester, între 1 și 5 iulie la o ”vizită de informare planificată în vederea pregătirii formalităților necesare întâlnirii reprezentanților politici și economici ai regiunii SE Angliei cu cei ai județului Alba”. Adică nimic, sau cel mult o activitate care se putea rezolva prin email. În schimb, instituția a cheltuit 6.654 de lei.

Proiectul ENSuRE se întoarce… În august, între 5 și 11 august, 2 persoane au participat la întâlnirea de lucru a acestui proiect, la Slovenska Bistrica, în Slovenia.  Cheltuielile cu cele două persoane au depășit 25.000 de lei.

29.09-04.10.2018, Salzburg, Austria. Două persoane participă la cea de-a XIV-a conferință a regiunilor și orașelor europene, prilej pentru Consiliul Județean Alba să mai scoată din buget 19.858 de lei. Rezultatele acestei vizite constau, potrivit instituției, în ”dezbateri legate de subsidiaritate, viitorul Europei, furnizare de energie și digitalizare”.

Pentru patru zile la Gyula, în Ungaria (12-15 octombrie), două persoane trimise pentru ”prezentarea culturii și tradițiilor românești din județul Alba”, au cheltuit 11.428 de lei. Aproximativ în aceeași perioadă, CJ Alba mai notează drept ”transport delegație” o deplasare la Gyula care a costat alți 2.664 lei.

O altă întâlnire de lucru a proiectului ENSuRE s-a desfășurat în Italia, la Pesaro și a durat o săptămână, din 13 până în 20 octombrie. Cheltuielile pentru cele 4 persoane care au participat au fost pe măsură: 44.414 lei.

Două persoane s-au deplasat la Zaragoza, în Spania, pentru a participa la ”activitățile culturale și sociale prevăzute de Asociația ACASA din Zaragoza pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri. Cei doi au stat în Spania o săptămână, din 20 până în 27 octombrie și deplasarea a costat 25.625 de lei.

La rezultate, reprezentanții CJ Alba au notat ”stabilirea unor relații de colaborare în vederea înfrățirii unor localități spaniole cu unele localități din județul Alba, stabilirea unui program comun de manifestări socio-culturale pe luna noiembrie și decembrie și organizarea unei delegații a asociațiilor românești pentru a participa la manifestările dedicate zilei naționale de la Alba Iulia”.

Tot o săptămână au stat în Italia, la Umbria, șase persoane din cadrul Consiliului Județean Alba. Între 11 și 16 noiebrie, acestea au participat la o ”sesiune de training” în cadrul unui alt proiect european și au cheltuit 43.762 de lei.

Dacă e noiembrie, e Italia. Tot acolo s-au mai dus două persoane, respectiv la Trieste, între 26 noiembrie și 1 decembrie, pentru o întâlnire în cadrul proiectului SIMPLA. Cheltuielile s-au ridicat la 5.200 de lei și au fost suportate din bugetul proiectului.

Între 5 și 13 decembrie, doi reprezentanți ai județului s-au deplasat în China, la Gansu, pentru ”consolidarea relațiilor de prietenie” cu provincia chineză. Pentru asta, județul a cheltuit 14.941 de lei.

În total, Consiliul Județean Alba a cheltuit pe deplasări externe 422.993 de lei, în 2018.

Instituțiile subordonate și deplasările lor

Și instituțiile din subordinea CJ Alba, au avut deplasări externe, însă cheluielile angajaților acestora sunt cu mult mai mici decât cele ale aparatului propriu al consiliului.

Astfel, reprezentanții Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia s-au deplasat la Gundelsheim, în Germania, într-o vizită de lucru la sediul unei firme care se ocupă de aparate de control asupra climatului muzeal și de vitrine de expoziție. Aceasta este cea mai scumpă deplasare a reprezentanților muzeului: 4.887 de lei pentru două persoane, timp de cinci zile.

Un alt angajat al muzeului a participat la un seminar în Republica Moldova, în perioada 11-14 aprilie, costurile fiind de 219 lei.

Între 27 și 30 mai, o persoană s-a deplasat la Oslo (Norvegia) unde a realizat un stand de prezentare al Museikon în parteneriat cu Muzeul Universității din Bergen. Deplasarea a costat 595 de lei.

Un alt angajat al muzeului s-a deplasat în luna mai la Istambul unde a susținut o conferință la Universitatea Koc, în cadrul unui eveniment organizat de Institutul Cultural Român. Deplasarea a costat 414 lei.

Biblioteca Județeană ”Lucian Blaga” a plătit în 2018 o singură deplasare externă. O persoană a participat în perioada 22-24 iunie 2018 la Zrenjanin, în Serbia, la semnarea unui parteneriat cu Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina. Deplasarea aceste persoane a costat 1.794 de lei.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Deputatul Florin Roman, despre formarea unui nou guvern: Cei mai buni miniștri i-au dat PNL și PSD. Cîțu, propunerea PNL

Publicat

Președintele interimar al Camerei Deputaților, deputatul de Alba Florin Roman (PNL), a declarat miercuri la TVR 1 că viitorul Guvern trebuie să aibă miniștri „responsabili și buni specialiști”, iar până acum cei mai buni miniștri i-au dat PNL și PSD.

Acesta a răspuns la întrebarea dacă PNL ar fi dispus să facă Guvern cu PSD, după consultările de joi de la Cotroceni. Totodată Florin Roman a reiterat susținerea pentru Florin Cîțu, drept propunere a PNL pentru funcția de premier.

Acesta a adăugat că Florin Cîțu nu putea fi propus din prima pentru că ”ne bloca o hotărâre a Curții Constituționale”.

”Eu cred ca politicienii, indiferent din ce partid sunt, trebuie să asculte vocea oamenilor, iar oamenii sunt sătui de criza politică, iar pe fondul unei pandemii extrem de agresive și a problemelor legat de intrarea în iarna cu facturile majorate la utilități, oamenii așteaptă de la clasa politică foarte multa responsabilitate, lasarea orgoliilor deoparte si un guvern cu puteri depline.

– Deci se poate si cu PSD guvern?

Cu oricine dorește să se puna în slujba acestei țări atunci când țara are nevoie de o clasă politică responsabilă.

– Vreti cu USR sau PSD?

Eu văd un Guvern cu oameni responsabili și buni specialiști. Deocamdată cei mai buni specialiști i-au dat PNL si PSD pe funcții ministeriale.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Mesajul șefului DSP Alba, Alexandru Sinea: ”Suntem în al 12-lea ceas și încă mai putem lua măsuri pentru a evita un dezastru”

Publicat

Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a postat pe contul său de Facebook un mesaj prin care îi îndeamnă pe cetățenii județului să se vaccineze și să se documenteze din surse oficiale, în condițiile în care rețelele sociale sunt invadate de teorii ale conspirației și mesaje antivacciniste. 

Sinea spune că încă pot fi luate măsuri pentru a evita un dezastru sanitar și că soluția ar fi vaccinarea.

Mesajul lui Alexandru Sinea:

”Suntem în al 12-lea ceas și încă mai putem lua măsuri pentru a evita un dezastru.

Văd și eu, la fel ca și voi, că mediul online și rețelele de socializare sunt invadate de teorii ale conspirațiilor, de fel și fel de mesaje antivacciniste, de oameni care confundă dreptul la opinie cu dreptul de a dezinforma, de a clama și susține bazaconii lipsite de vreun fundament științific.

Înțeleg, până la un anumit punct, reticența oamenilor față de instituțiile statului și nu o să contest niciodată libertatea de exprimare a oamenilor.

Cred însă că, acum mai mult ca oricând, trebuie să fim responsabili și raționali.

Eu aleg să am încredere în oamenii de știință care îmi spun că vaccinul este sigur și este singura cale de a trece mai ușor prin pandemie.

Aleg să cred în datele statistice care arată că șansele unei persoane vaccinate, chiar și atunci când contractează virusul, sunt mult mai mari decât ale unei persoane nevaccinate.

Mai departe de asta, vă pot spune ceea ce văd zi de zi cu ochii mei. Situația este mai mult decât alarmantă. Unitățile medicale sunt pline iar cadrele medicale sunt mai mult decât suprasolicitate.

Respectați măsurile de igienă și distanțare.

Dar, mai ales, alegeți să vă vaccinați! E cea mai bună șansă pe care o aveți pentru a reduce riscul de ajunge la spital, cea mai bună șansă de a trece cu bine peste această pandemie.

Dacă cei mai mulți dintre noi vor alege să creadă teorii ale conspirației în locul datelor științifice, să creadă că știu ei mai bine decât specialiștii, pentru că au citit te miri ce postare a nu știu cui, dacă nu vom alege cu toții să ne vaccinăm și să respectăm regulile și indicațiile specialiștilor, sistemul sanitar va claca. Iar atunci vom rămâne și fără ultima linie de apărare.

Vă rog, documentați-vă din surse credibile. Vă rog, alegeți să vă puneți încrederea în specialiști și să vă vaccinați! Încă mai e timp, dar nu mult”.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Semestrul I se va prelungi până în luna ianuarie 2022 cu o vacanță forțată de 3 săptămâni. Structura anului școlar MODIFICATĂ

Publicat

Vacanța forțată de 3 săptămâni în care vor intra de luni toți elevii, de la grădiniță și până la liceu, și care este discutată astăzi la Cotroceni nu va “micșora durata primului semestru”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Potrivit surselor Edupedu.ro, semestrul I se va prelungi în luna ianuarie 2022 cu durata acestei vacanțe forțate, iar Semestrul al II-lea va fi decalat, urmând a debuta la final de ianuarie-început de februarie.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat astăzi pentru Edupedu.ro, că celor “care întreabă de ce este preferabilă o vacanță suplimentară, fără a se micșora durata primului semestru, în loc de intrare în online (probabil aceiași care nu au auzit de importanța echității în educație) le răspund că din punct de vedere al vitezei minime de transfer, necesare pentru predare online, este nevoie să se poată asigura minimum 100 MB/sec.

Asta exista doar pentru maximum 50% din teritoriul României! În București, spre exemplu, avem viteză de transfer de 10 ori mai mare (1 GB/sec) și tot mai apar probleme”.

Structura anului școlar nemodificată

Semestrul I (14 săptămâni de cursuri)
 • Cursuri: 13 septembrie 2021 – 22 decembrie 2021.
 • Vacanță pentru învățământ preșcolar și primar: 25 – 31 octombrie 2021.
 • Vacanță de iarnă: 23 decembrie 2021 – 9 ianuarie 2022.
Semestrul al II-lea (20 de săptămâni de cursuri)
 • Cursuri: 10 ianuarie – 10 iunie 2022.
  • Programul “Școala Altfel”: în perioada 8 – 14 aprilie (interval în care se pot organiza fazele naționale ale olimpiadelor școlare).
 • Vacanța de primăvară: 15 aprilie 2022 – 1 mai 2022.
 • Vacanța de vară: din 11 iunie 2022 și până la data din septembrie 2022 la care vor începe cursurile anului școlar 2022 – 2023

Cum ar putea arăta Structura anului școlar modificată

Semestrul I (14 săptămâni de cursuri)
 • Cursuri: 13 septembrie 2021 – 22 octombrie 2021.
 • Vacanță: 25 octombrie 2021 – 8 noiembrie 2021
 • Vacanță pentru învățământ preșcolar și primar: 25 – 31 octombrie 2021.
 • Vacanță de iarnă: 23 decembrie 2021 – 9 ianuarie 2022.
 • Cursuri: 10 ianuarie 2022 – 28 ianuarie 2022
Semestrul al II-lea (20 de săptămâni de cursuri)
 • Cursuri: 31 ianuarie – 10 iunie 2022.
  • Programul “Școala Altfel”: în perioada 8 – 14 aprilie (interval în care se pot organiza fazele naționale ale olimpiadelor școlare).
 • Vacanța de primăvară: 15 aprilie 2022 – 1 mai 2022.
 • Vacanța de vară: din 11 iunie 2022 și până la data din septembrie 2022 la care vor începe cursurile anului școlar 2022 – 2023

Peste 21.000 de elevi și profesori infectați

Peste 21.000 de elevi și profesori sunt infectați cu virusul SARS CoV 2, au anunțat miercuri, reprezentanții Ministerului Educației.

Informarea privind situația epidemiologică din unitățile de învățământ preuniversitar din România arată că miercuri, 20 octombrie, sunt 16.168 de preșcolari și elevi și 5.590 de angajați confirmați COVID 19.

Conform informațiilor centralizate, sunt și numeroase unități cu activitatea suspendată.

„Unități cu activitatea față în față suspendată integral ca urmare a aplicării art. 3 alin. 2 din ordinul comun (solicitare a unității și aprobare ISJ/ISMB): 563;

Situația școlilor , marți 20 octombrie 2021

 • Unități de învățământ integral în sistem online în urma aplicării art. 6 alin. 2 din ordinul comun (cel puțin 50% din nr. de clase suspendate): 123;
 • Unități de învățământ integral în sistem online în urma aplicării art. 6 alin. 9 din ordinul comun (ancheta DSP, hotărâre CJSU): 202;
 • Unități de învățământ cu activitatea față în față, dar care au cel puțin o clasă/grupă în sistem online: 3.958;
 • Număr de copii/elevi care studiază online-indiferent de cauză: 587.434 (aproximativ 20% din numărul total de elevi și preșcolari din sistemul de învățământ)”, anunță reprezentanții Ministerului Educației.
Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

Veteranul din Abrud, Ioan Jurca, s-a stins din viață la vârsta de 100 de ani și câteva zile. Povestea unui erou

Publicat

veteran de razboi

Ioan Jurca, ultimul veteran din Abrud și cetățean de onoare al orașului, s-a stins din viață la vârsta de 100 de ani și câteva zile.  

Născut în 6 octombrie 1921, veteranul a făcut parte din Regimentul 91 Infanterie. După stagiul militar a plecat pe front, dar nu pe orice front ci pe unul dintre cele mai aprige și dure din cel de-al Doilea Război Mondial.

A îndurat frigul, foamea, ploaia de vară sau gerul năprasnic al iernii. A văzut cum camarazii au căzut în somnul veșnic, răpuși de inamic, dar și dulcea bucurie a victoriei. A luptat la Podul Iloaiei și a îndurat frontul rusesc.

CITEȘTE ȘI: Portret de erou: Ioan Jurca, ultimul veteran din Abrud. De pe frontul rusesc, la minele de uraniu și aur din Apuseni

A fost și la un pas de moarte, când a fost confundat de un soldat sovietic cu un soldat al armatei celui de al Treilea Reich, dar soarta a decis ca viața sa să fie mai lungă.

Timp de 5 ani, cât a stat în armată, bărbatul le-a văzut pe toate. A fost decorat și a ajuns să aibă gradul de căpitan în rezervă.

Şi nu s-a rezumat la atât în viață. După ce a îndurat ororile războiului, Ioan Jurca, a ales calea și viața în adâncul pământului.

Timp de 24 de ani, bărbatul a fost miner: şase ani la mina de uraniu de la Băița și 18 ani la mina de la aur de la Brad.

Cu atâtea povești ”în desagă”, bărbatul a mai lucrat timp de 10 ani crâșmar, unde zi de zi și-a povestit viața celor care intrau în barul la care lucra.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate