Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Deputat: „Poliția Locală nu poate utiliza girofarul pe drumurile publice, este ilegal”. PROIECT pentru modificarea Codului Rutier

Publicat

Poliția locală ar putea fi inclusă explicit printre instituțiile ai căror angajați au dreptul să folosească sirenă și girofar cu lumină albastră, alături de cele aparținând poliției sau jandarmeriei. Un proiect de lege care modifică Codul Rutier a fost depus recent la Senat. 

În prezent, polițiștii locali se află în situația paradoxală în care Legea poliției locale le dă dreptul să folosească sirena și girofarul, însă Codul Rutier nu îi menționează și pe aceștia, iar colegii lor de la poliția rutieră ar putea să-i amendeze din acest motiv.

„Poliția Locală NU poate utiliza girofarul pe drumurile publice – este ilegal. Niciodată nu a fost altfel. De ce? Simplu, pentru că utilizarea lui de către Poliția Locală, NU este prevăzută în Codul Rutier”, a transmis recent deputatul USR, Bogdan Rodeanu.

Pentru a elimina orice ambiguitate, o propunere legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere, pe 9 mai.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la USR și PSD, proiectul de lege realizează, în primul rând, o armonizare a legislaţiei în sensul în care art. 32 al Legii 155/2010 a poliţiei locale asigură cadrul legislativ pentru dotarea mijloacelor de transport ale poliţiei locale cu dispozitive de avertizare sonore şi luminoase de culoare albastră, însă, datorită faptului că art. 32 alin. (2) lit. b) din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice nu include în lista utilizatorilor şi beneficiarilor de regim prioritar şi poliţia locală, ci doar alte structuri, practic, aceste dispozitive deşi sunt instalate pe mijloacele de transport, nu pot fi utilizate pe drumurile publice, iar legiuitorul, la adoptarea normei a urmărit ca aceasta să producă efecte.

„De la momentul la care se va realiza această modificare legislativă şi poliţia locală va beneficia de cadrul legal necesar pentru utilizarea dispozitivelor sonore şi luminoase de culoare albastră cu care sunt deja dotate mijloacele de transport, va permite conducătorului acestor mijloace de transport să acţioneze în deplină legalitate, fără a exista niciun risc de a fi sancţionat pentru încălcarea normelor specifice prevăzute în OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, în condiţiile în care îndeplineşte atribuţii de serviciu care impun deplasarea imediată la locul misiunii”, se precizează în expunerea de motive.

Proiectul modifică art. 32, alin. (2) lit. b) din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, astfel:

„(2) Sunt autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase:

b) pentru lumina albastră – autovehiculele aparţinând poliţiei, jandarmeriei, poliţiei defrontieră, politiei locale. Autorităţii Vamale Române, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, serviciului de ambulanţă sau medicină legală, protecţiei civile, serviciilor publice Salvamont şi Salvaspeo organizate de consiliile judeţene şi consiliile locale, Ministerului Apărării Naţionale care însoţesc coloane militare, unităţilor speciale ale Serviciului Român de Informaţii şi ale Serviciului de Protecţie şi Pază, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiţiei, precum şi autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public, atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Petru

    luni, 15.05.2023 at 10:48

    Dațile drepturi la analdabeți !!! Nu au habar de nimic pentru munca care trebuie să o facă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax