Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Deputată rusofonă din Moldova: ”Limba moldovenească a apărut înaintea limbii române cu sute de ani”

Publicat

”Limba moldovenească a apărut cu sute de ani înaintea limbii române”. Nu este gluma săptămânii ci declaraţia unei deputate din partidul lui Igor Dodon, din Republica Moldova. Parlamentara socialistă Elena Hrenova a spus că, din acest motiv, nu va vota pentru schimbare în Constiţuţie a denumirii limbii oficiale, din moldovenească în română. Deputata, care vorbeşte fluent doar rusă, crede că moldovenii îşi vor pierde identitatea dacă modificarea va avea loc.

„Limba noastră natală, seculară, este moldovenească. Țara noastră este Moldova. De veacuri s-a numit limba moldovenească și a apărut cu mult înainte de limba română, care a apărut mai târziu. Avem istorie și tradiții bogate. De ce trebuie să devenim urgent români? Nu înțeleg nici eu și nici poporul”, a spus Hrenova, citată de siteul de știri agora.md.

Agora.md scrie că la prezentarea unui proiect de lege, deputata le-a cerut colegilor să-i adreseze întrebările în limba rusă. „Stimați colegi, mă adresez vouă: vă rog să-mi adresați întrebările în limba rusă, cu toții o cunoașteți foarte bine. Eu vorbesc puțin limba de stat, am terminat două cursuri, eu învăț și voi însuși limba, dar rugămintea e să vă adresați rusește”,  spus atunci Elena Hrenova. Totuși, deputații care au avut întrebări la proiect, Maria Ciobanu și Lilian Carp, le-au rostit în limba română. Cu această ocazie, Hrenova și-a pus și căști pentru traducere.

Curtea Constituţională de la Chişinău a decis, încă din 2013, că peste Prut se foloseşte româna, nu moldoveaneasca cu grafie latină, aşa cum este în prezent în Constituţie. Luna trecută, un grup de deputaţi moldoveni au iniţiat un proiect pentru a transpune această hotărâre. Dar Igor Dodon se opune renunţării la sintagma „limbă moldovenească”, deşi lingviştii spun că aceasta este o invenţie sovietică.

Surse: agora.md, digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Sandu

    sâmbătă, 11.11.2017 at 19:03

    Purceaua asta, născută în Rusia, nu-și merită nici o atenție! Niște vânzători de țară au făcut-o parlamentară… Rușine să le fie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax