Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Deputaţii şi consilierii USL Alba pregătesc operaţiunea „Marele Boicot”. Se încearcă provocarea alegerilor anticipate

Publicat

Parlamentarii USL sunt hotărâţi să obţină ceea ce şi-au propus şi anume alegeri anticipate, suspendarea preşedintelui şi schimbarea Guvernului, iar următorul pas făcut în acest sens este intrarea în grevă parlamentară. Liderii partidului au anunţat că Opoziţia a ajuns la un acord în ceea ce priveşte retragerea parlamentarilor PSD, PNL şi PC din activităţile uzuale ale Legislativului, ca măsură de protest la adresa Puterii. Potrivit deciziei luate, toţi parlamentarii celor trei partide din Opoziţie, fără excepţie, se vor retrage din activitatea uzuală a Parlamentului în toate formele. În timp ce, la Bucureşti, reprezentanţii Opoziţiei se pregătesc de grevă parlamentară, în Alba, conducerea PC inventează noi strategii de zdruncinare a actualei guvernări şi obţinerea de alegeri anticipate: demisia tuturor consilierilor locali USL.

„Protestul nostru este întemeiat pe atitudinea de până acum şi mai ales din aceste zile a Puterii, care nu doreşte să ia act în fond de caracterul major al nemulţumurilor publice, nu doreşte să dialogheze pentru căutarea unei soluţii politice, încearcă să tragă de timp şi să păcălească încă o dată alegătorii români, încearcă să mituiască pe ultima sută de metri alegătorii români”, a spus liderul PNL. Crin Antonescu, la Bucureşti.

Miercuri, întâlnire de grup a USL la Bucureşti

Intenţia de a intra în grevă parlamentară a fost confirmată şi de deputatul PSD Alba, Radu Coclici. Acesta ne-a explicat că mâine va avea loc o întâlnire de grup la Bucureşti în care se va decide care sunt paşii de urmat: „Mâine la ora 14.00 ne vom întâlni la Bucureşti şi vom decide. Dacă se va stabili că vom intra în grevă parlamentară, ne vom conforma. Scopul nostru este organizarea de alegeri anticipate”.

Consilierii PC Alba vor demisii în bloc la nivel de USL

În timp ce parlamentarii USL se gândesc serios la ipoteza unei greve parlamentare, în Alba, o bătălie mai mică se duce în rândul consilierilor PC. Preşedintele PC Alba, Gheorghe Feneşer a anunţat că cei 43 de consilieri locali sunt dispuşi să îşi dea demisia din consiliile locale, comunale, orăşeneşti şi municipale. Aceştia sunt hoărâţi să facă acest pas doar dacă exemplul lor va fi urmat de toţi consilierii USL din România: „Noi am informat conducerea la nivel central şi urmează să se analizeze oportunitatea acestui demers. Este important ca toţi consilierii USL să îşi dea demisiile pentru a face încă un pas înspre alegerile anticipate. Momentan se analizează la Bucureşti ce se va întâmpla dacă vom demisiona, dar ceea ce ştim este că dacă toţi consilierii la nivel de ţară vor face acest lucru se va crea un blocaj. În Alba, toţi consilierii PC au decis că sunt dispuşi să îşi dea demisiile, iar conducerea centrală a lăudat demersul nostru”, a explicat Gheorghe Feneşer.

Preşedintele CJ Alba: „Dacă nu vor să mai facă politică, să se retragă”

Dacă reprezentanţii USL sunt convinşi că aceste demersuri vor reuşi să destabilizeze actuala guvernare, liderii Puterii nu văd în acţiunile Opoziţiei nici un fel de ameninţare. Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel a declarat că o eventuală grevă parlamentară sau demisiile în bloc ale consilierilor USL nu vor avea nici un fel de consecinţe: „Nu se va întâmpla nimic, iar toate aceste demersuri nu ne încurcă deloc, ci din contră. Dacă reprezentanţii USL nu vor să mai facă politică, să se retragă. Ceea ce fac ei este ruşinos şi atât. Nici demisiile consilierilor şi nici o grevă parlamentară nu va schimba nimic. Să îi văd eu pe acei parlamentari care vor renunţa la indemnizaţii dacă nu merg la servici. Este ruşinos”.

Clement Negruţ: Un singur cuvânt îi poate caracteriza şi acela este neseriozitate”

Deputatul Clement Negruţ este convins că, dacă Opoziţia ar putea, ar băga toată România în grevă. Acesta susţine că demersurile lor nu sunt altceva decât o dovadă de neseriozitate şi nerecunoaştere a legislaţiei: „Nu poţi băga Parlamentul în grevă, este o problemă de seriozitate. În ceea ce mă priveşte, eu nu cred că parlamentarii vor intra până la urmă în grevă. Probabil vor fi câţiva care vor purta banderole albe şi steguleţe, dar atât. Ceea ce pot să spun este că rezultatele nu vor fi cele pe care ei şi le doresc”.

Cum se reflectă în presa naţională greva parlamentarilor USL

Aleşii Opoziţiei caută să boicoteze activitatea legislativului, pentru o eventuală forţare a anticipatelor, dar să-şi păstreze, în paralel, intacte privilegiile de demnitari: funcţii, salarii, diurne, secretare, maşini, birouri. O soluţie, în special pentru liberalii şi social-democraţii care au ca unică sursă de venit mandatul de parlamentar, ar fi lăsarea la libera lor alegere a modului în care vor renunţa la propriile indemnizaţii: cei cu stare vor putea opta pentru donarea lor către unele ONG-uri de genul SMURD, ceilalţi, pentru transferul de pe card în propriul lor buzunar.

Retragere din Parlament, nu grevă parlamentară. Renunţare şi donare de indemnizaţii la latitudinea fiecărui parlamentar USL, nu o literă de lege în sine. Cu această terminologie, liderii USL au mai reuşit să atenueze temerile propriilor colegi care şi-au văzut interesele financiare afectate de planul de a crea presiune pe Putere pentru declanşarea anticipatelor. Speriaţi că vor rămâne fără indemnizaţii şi fără alte privilegii, gen secretară şi maşină cu şofer la poartă, aproape jumătate din parlamentarii liberali au votat, luni, împotriva oricărei forme care poate fi asimilată cu greva şi cu sancţionarea pe linei pecuniară pentru abesenţele de la lucrările legislativului. Miercuri, atât parlamentarii PNL, cât şi cei ai PSD vor discuta la grupuri detaliile tehnice care le implică un astfel de boicot, în special cele pe linie financiară.

Indemnizaţia parlamentară de bază pe care riscă să o piardă un deputat USL se ridică la 2.500 de lei. Cu tot cu participările la şedinţele de plen şi de comisii, un deputat are un salariu de 3.500-3.700 de lei, la care se mai adaugă sume forfetare importante pentru întreţinerea biroului parlamentar, plus alţi bani pentru deplasarea în teritoriu sau la Bucureşti, pentru cazare în provincie şi în hotelurile din Capitală, dar şi în străinătate.

Potrivit unor surse liberale, 28 din cei 61 de parlamentari liberali au votat pentru continuarea luptei împotriva actualei Puteri de pe băncile legislativului şi nu din afara Casei Poporului.”

„Eu am fost pentru participarea la lucrările legislative. Hotărârea mea de a vota împotrivă s-a bazat pe faptul că mereu am crezut că poţi lupta mai bine pentru interesele celor care te-au ales în legislativ şi nu în afara lui. Politica se face cu raţiunea, nu cu inima. Inima te îndeamnă să-i sprijini pe cei din stradă, dar e doar un gest care nu ajută cu nimic strada, un gest de moment, care se va uita extrem de repede de către populaţie. Ori mai bine rămâi în arenă şi acolo trebuie să te exprimi. Pentru asta te-au trimis oamenii în Parlament”, a declarat pentru EVZ, deputatul PNL Gheorghe Gabor.

„În fapt însă, în timpul şedinţei cu parlamentarii liberali, liderul Crin Antonescu s-a confruntat cu o aprigă contestare a grevei parlamentare ca soluţie pentru provocarea anticipatelor. Varianta demisiei a mai beneficiat doar de câţiva partizani, precum Adriana Săftoiu, singura care a menţionat că îşi va menţine decizia de a renunţa la mandatul de deputat. Mai diplomat, Orban şi-a pus gestul demisiei la dispoziţia deciziei conducerii. Sprijinit de colegi, liderul senatorilor Puiu Haşotti a dat de pământ cu această soluţie, invocând riscul pierderii birourilor parlamentare din teritoriu pentru demisionari şi al alegerilor parţiale în unele colegii, susţin surse liberale”, arată Adevărul.ro

„Emil Boc – Decizia Opoziţiei de a declanşa greva parlamentară este imatură şi iresponsabilă, politicienii opoziţiei având datoria să îşi exercite meseria pentru care sunt plătiţi, nu să se comporte ca la grădiniţă, luându-şi jucăriile şi plecând acasă supăraţi, a declarat, luni, liderul PDL, premierul Emil Boc”, transmite Mediafax.


Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. virgo

    marți, 31.01.2012 at 19:23

    Dar plecați,nu tot laude deșarte…Vorba unui clasic portocaliu -Fapte,nu vorbe!…Ce bine ar fi să plecați dracului toți…portocalii,roșii,galbeni și care ați mai fi…Javre ordinare,toți.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax