Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO | Deputatul Clement Negruţ renunţă la PDL şi intră în Mişcarea Populară: „Plec dintr-un partid în care m-am simţit marginalizat”


Publicat

Deputatul de Alba Clement Negruţ a anunţat luni dimineaţa că părăseşte partidul care l-a propulsat în Parlament, PDL şi se înscrie în Mişcarea Populară, noua formaţiune iniţiată la nivel naţional. Potrivit declaraţiilor acestuia dintr-o conferinţă de presă organizată la Alba Iulia, va prelua conducerea Filialei Alba a Mişcării Populare şi va rămâne în forul legislativ ca parlamentar independent.

Părăsesc un partid care a renunţat să mai lupte, care a renunţat la valorile esenţiale care l-au propulsat la un moment dat, un partid marcat de blazare şi care nu îmi mai oferă nicio susţinere pentru îndeplinirea obiectivelor pe care le am ca parlamentar, chiar şi din opoziţie şi în care mă simt din ce în ce mai marginalizat. Am decis să fac o schimbare importantă în cariera mea politică. Nu este o decizie uşoară, mai ales după 15 ani în care am luptat în rândurile aceluiaşi partid”, a declarat Clement Negruţ.

A motivat că „nu are loc nicio schimbare” prin decizia de a trece la Mişcarea Populară, „pentru că slujesc aceloraşi principii ca şi până acum şi sunt condus de aceeaşi ierarhie de valori pe care am adoptat-o la începutul carierei mele”.

„Prin alegerile pe care le-a făcut până acum, PDL a ajuns într-o fundătură, nu se comportă aşa cum ar trebui să se comporte un partid de opoziţie, nu se arată dispus să renunţe la un mod laş de a face opoziţie, nu este deschis spre înnoire.

Nu părăsesc un partid aflat în cădere pentru un partid aflat la putere, nu părăsesc opoziţia pentru a mă alia cu cei care au acum majoritate parlamentară. Voi urma calea deschisă de o formaţiune nouă, care este în plin proces de creştere, dar care, în primul rând, este călăuzită de principii sănătoase şi în deplină armonie cu principiile după care eu îmi erijez cariera politică. Am ales o formaţiune care are un plan concret şi viabil de aducere a României pe drumul cel bun. Mişcarea Populară propune o altă cultură politică, o politică de valori, ca o alternativă la corupţia şi lipsa de viziune actuale. În Mişcarea Populară vrem să depăşim deficitul democrat actual: politicieni cu educaţie precară, care guvernează controlul cetăţenilor harnici, oneşti, dar decepţionaţi”, se mai precizează în declaraţia politică a deputatului Clement Negruţ.

Intenția mea a fost să plec în grupul care a susținut-o pe Elena Udrea, pentru că nu așa se face politică și nu așa se câștigă alegerile. Faptul că încă 7 luni de zile am rămas să muncesc în echipa PDL se datorează lui Ion Dumitrel, cu care am avut o discuţie și căruia în primăvară i-am spus modul în care eu cred că PDL poate ieși din letargia unui partid care, paradoxal, la nivel local guvernează, dar la fel de paradoxal este inexistent și călcat în picioare de USL timp de trei ani, iar acum avem o opoziție în <liniște>. Opoziția făcută în acest fel o să coste PDL foarte scump. Eu am încercat să explic că și în interiorul PDL Alba trebuie să se producă ceva, nu poți să continui cu aceiași oameni și să ai aceeași abordare ca acum 20 de ani, trebuie schimbat ceva”, a declarat Negruţ.

Aleg Mișcarea Populară cu încrederea că în acest fel voi avea mai multe șanse pentru a-mi aduce la îndeplinire proiectele pe care mi le-am propus la început de mandat. Lucrurile sunt într-o continuă mișcare, eu doresc să mă implic în noul proiect și cred în acest proiect politic, Mișcarea Populară. Nu mă duc la putere, mă duc la un partid care se naște acum. Mă duc la muncă și știu ce înseamnă acest lucru pentru că în 1996 când am intrat în partid, PDL era la Alba la 7%, cu 10 primari. Munca unor nebuni ca mine, ca Dumitrel, Pereș, oameni care am crezut și am avut niște principii, pe care unii am început să le uităm în momentul în care am ajuns la putere ne-au îndepărtat de aceste valori în care eu încă mai cred și din ceea ce văd în momentul de față în aceste lucruri eu mă regăsesc în Partidul Mișcarea Populară”, a precizat acesta.

Acesta este de părere că vor mai exista colegi din PDL care vor renunța la partid. Negruț a mai ținut să precizeze că va fi alături de fostul partid în lupta contra USL.

Dușmanul meu nu este PDL, dușmanul meu și al Partidului Mișcarea Populară este USL-ul din cauza principiilor și a modului de guvernare. Voi fi alături de PDL în orice acțiuni va face împotriva USL-ului atât la nivel local cât și la nivel național”, a spus Clement Negruț.

Clement Negruț va rămâne parlamentar independent: „Voi activa ca și parlamentar independent. Până în momentul de față suntem patru parlamentari declarați, afiliați Partidului Mișcarea Populară”.

Deputatul a precizat că va vota în Parlament pentru demararea proiectului de la Roșia Montană. „Sunt unul dintre susținătorii proiectului Roșia Montană, nu pentru ceea ce înseamă proiectul RMGC, ci pentru ceea ce înseamnă acest proiect, această investiție în județul nostru. Eu m-am săturat de oamenii care vorbesc despre Roșia Montană și nu au habar. Voi vota pentru această investiție, voi vota pentru dezvoltarea județului”, a declarat Negruț

Deputatul Clement Negruţ a câştigat mandatul în parlament la ultimele alegeri pentru Colegiul Sebeş-Blaj.

La alegerile din BPN PDL din primăvară, nu a reuşit să obţină funcţia de secretar general adjunct – resurse umane în această structură. Negruţ a susţinut atunci moţiunea Elenei Udrea pentru conducerea PDL, câştigată de Vasile Blaga.

După rezultatele de la Convenţia PDL din 23 martie, deputatul Clement Negruţ a declarat, la momentul respectiv, că data amintită ”va rămâne în istoria PDL pentru răul care l-a generat în interiorul partidului” şi a vorbit atunci, pentru prima dată, despre o “ruptură” în interiorul PDL: “S-au cristalizat acolo două tabere. Una a lui Vasile Blaga şi una a Elenei Udrea”. Întrebat la acelaşi moment dacă intenţionează ca în viitor să părăsească PDL pentru a se alătura unei noi formaţiuni politice conduse de Elena Udrea, Negruţ a spus că “nu sunt omul care să ia decizii la cald. Cartoful este încă fierbinte, aşa că aştept să văd ce se întâmplă”.

Reamintim şi că, în urma rezultatelor alegerilor PDL din martie, preşedintele Traian Băsescu a anunţat, pe pagina de Facebook, că “se desparte de PDL”, precizând că “modul cum n-au înţeles să fie democraţi mă face să spun acum, definitiv şi pentru totdeauna, adio Partid Democrat. Astăzi ne-am despărţit, ei nu mai sunt o piatră de moară pentru mine, eu nu mai sunt o piatră de moară pentru ei. Mă voi dedica construcţiei unei alte soluţii de dreapta, cu oameni cinstiţi, cu oameni care nu fug cu urnele, cu oameni care acceptă dreptul democratic al contestaţiei şi vreau să ştiţi că nu voi face nimic pentru a aduce alături de mine vreo bucăţică din PDL”.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

7 Comentarii

7 Comentarii

 1. theo

  luni, 02.09.2013 at 14:40

  „…si daca PDL va castiga alegerile viitoare,ma voi reintoarce negresit in sanul partidului, sa rod carne moale si gustoasa,asa cum am facut atatia ani!”, a concluzionat acest domn in cautare permanenta de ciolane cu sau fara fasole…! Rusine,bai nea Negrut!

 2. Pipo

  luni, 02.09.2013 at 15:19

  A plecat pentru ca asa a primit ordin. Nu peste mult timp va veni in Miscarea Populara si Dumitrel si Peres si alti PDL-isti pentru a candida la alegeri, ca doar ei sunt parlamentari pe viata !
  In cea ce priveste Rosia Montana e clar ca este de acord cu realizarea investitiei, pentru ca a fost cumparat ca toti cei care sustin RMG-ul. Citeste ma sa vezi cate locuri de munca au aparut la o investitie similara in Turcia si sa vezi ce au lasat in urma lor dupa terminarea exploatarii. Te-ai ajuns !

 3. Pingback: Vasile Blaga îi urează „Drum bun!” deputatului de Alba, Clement Negruț, care a părăsit partidul pentru a se înscrie în Mișcarea Populară | Alba24

 4. florin

  luni, 02.09.2013 at 18:01

  deci si dvs. mergeti dupa dulcele miros de ciolan afumat al doamnei pufoase. domnule deputat second hand si imi permit sa va spun asa pt ca ati intrat pe usa din dos al camerei, nu ca ati fost ales de oamenii care va cunosc atat de bine. succes in continuare la ceea ce stiti sa faceti cel mai bine ………..stati bland si la alegeri mai latrati la unu altu si poate poate ajungeti iar in fruntea romaniei si va dati cu pumnul in piept ce frumos si tare sunteti. succes in traseismul politic la care intradevar sunteti eficient

  • Pipo

   marți, 03.09.2013 at 14:34

   Ma Florine, bine zici, vantul muta gunoaiele dintr-o parte in alta. Asta ii vine ca o manusa si lui Potor !

 5. ioan

  joi, 05.09.2013 at 12:43

  Domnule Negrut cind a-ti parasit PDL ia-ti intrebat si pe cei ce v-au sustinut in campanie pentru parlament daca sunt de acord cu schimbarea corabiei sau ai luat singur hotarirea ca daca este asa atunci singur vei ramine

 6. Pingback: Deputatul independent Clement Negruţ a preluat conducerea interimară a Partidului Mişcării Populare în Alba | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

DOCUMENTE Schimbări majore la Codul Rutier. Șicanarea și intimidarea în trafic, interzise. Reguli pentru depășirea pe autostradă

Publicat

Șoferii sunt vizați de o serie de modificări importante ale Codului Rutier. Un document se află în dezbatere publică pe siteul Ministerului Afacerilor Interne. 

Punctul de amendă va crește, comportamentul agresiv va fi sancționat, dar sunt multe alte modificări, pe care ministerul le are în vedere.

De asemenea, administratorii drumurilor publice care nu marchează și semnalizează corespunzător tronsoanele de drum vor fi sancționați.

Participanții la dezbaterea de la minister au mai cerut introducerea unor sancțiuni pentru folosirea abuzivă a luminilor de avarie și o serie de reguli pentru conducerea pe autostradă, printre carea introducerea unei distanțe minime de 200 de metri, care să fie respectată de conducătorii auto în cazul revenirii pe prima bandă după efectuarea unei depășiri pe autostradă, deși polițiștii recunosc că ar fi greu de constatat și măsurat această distanță.

Vezi și Modificări în Codul Rutier: Amenzi pentru șoferii care își împrumută mașinile altor persoane. În ce condiții se aplică sancțiuni

De asemenea, șoferii agresivi în trafic vor fi sancționați. Spre exemplu, va fi interzisă coborârea din mașină a unui șofer pentru a-l intimida pe un alt șofer, propunerea într-un asemenea caz fiind de suspedare a permisului pentru 4 luni.

Prevederile propuse pentru a fi introduse îl lege:

Se interzice conducătorilor de vehicule să adopte un comportament agresiv în conducerea acestora pe drumurile publice.

(2) Prin comportament agresiv se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:

 • deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;
 • întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
 • pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;
 • circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, de natură a intimida conducătorul acestuia;
 • folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;
 • conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu drumul numai una dintre roți;
 • mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la circulație care circulă în spatele acestuia;
  realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
 • conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.”

Documentul care prevede modificările propuse de Ministerul Afacerilor Interne, poate fi vizualizat AICI.

Minuta dezbaterii, care cuprinde noi măsuri propuse de polițiști, poate fi vizualizată AICI.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

„AVERTISMENT” în loc de „Amendă” pentru un șofer cu ITP expirat și fără acte: Polițiștii din Alba se alătură protestului Europol

Publicat

Protestele începute de sindicaliștii din Europol (sindicat al poliției din România) au ajuns și în județul Alba. Este vorba despre o formă de protest, în care polițiștii sunt îndemnați să dea avertismente în loc de amenzi. Mai exact, polițiștii protestează în speranța că noul guvern va decide să instituie Legea Salarizării nr. 153/2017, care trebuia să intre în vigoare de la 1 ianuarie, 2022.

Pe pagina de Facebook a sindicatului Europol a fost postat un avertisment dat de polițiștii din Alba, unui șofer care a fost depistat în trafic.

Dacă nu ar fi fost protestul, șoferul ar fi avut parte de o sancțiune mult mai aspră.

Avertismentul a fost dat în data de 6 decembrie, unui șofer care a fost prins în trafic cu ITP-ul expirat, dar și în timp ce conducea fără a avea asupra sa cartea de identitate sau permisul de conducere.

Atunci când un șofer circulă cu ITP expirat, acesta riscă o amendă între 1.305 și 2.900 de lei. Mai mult, îi va fi reținut și certificatul de înmatriculare al mașinii (talonul) și confiscate plăcuțele.

Totodată, în situația în care expiră ITP-ul, înmatricularea este suspendată automat. Așadar, dacă un conducător auto circulă cu ITP-ul expirat riscă și o amendă pentru condusul în timpul suspendării înmatriculării, valoarea total amenzii putând ajunge la 5.800 de lei.

Polițiștii din țară au ales acest mod de protest deoarece nu se aplică noua lege a salarizării.

CITEȘTE ȘI: Avertisment în loc de amendă. Polițiștii continuă forma de protest pentru că nu se aplică noua lege a salarizării. Exemple

De ce protestează polițiștii prin ”Avertisment” în locul amenzilor

”Este primul semnal că ne putem face auziți și că putem determina guvernanții să aplice Legea salarizării 153/2017 de la 01 ianuarie 2022”, arată liderul Sindicatului Europol, Cosmin Andreica.

La momentul inițierii calendarului de proteste, reprezentanții Sindicatului Europol atrăgeau atenția că polițiștilor nu le-au mai fost majorate de 14 ani salariile, iar pensiile nu le-au fost indexate nici măcar cu inflația.

”NU mai acceptăm să îndeplinim sarcini pe care nu le avem în fişa postului. NU mai suntem dispuşi să rămânem fraierii sistemului bugetar, în timp ce pentru alte categorii bugetare, Legea salarizării deja se aplică în integralitate”, precizau aceștia, într-un comunicat.

După 1 decembrie, au fost postate și primele exemple în care polițiști aplică avertismente în loc de amenzi. Acestea sunt din Mureș, Cluj Vâlcea, Călărași, Giurgiu, dar acum au ajuns și în județul Alba.

sursă imagine: Facebook (Sindicatul Europol)

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Raed Arafat a anunțat relaxări de sărbători: Liber la petreceri de Crăciun și Revelion. Unde nu se mai poartă mască

Publicat

Liber la petreceri pe stradă, liber la petreceri de Crăciun și Revelion și fără mască în restaurante (pentru cei vaccinați, testați negativ, sau trecuți prin boală) – a anunțat secretarul de stat Raed Arafat, cu privire la modificare restricțiilor de sărbători. Însă, la restaurante trebuie ca patronii să folosească doar 50% din spațiul disponibil. 

Cele mai importate modificări ale restricțiilor, anunțate de Raed Arafat

eliminarea interdicțiilor de circulație a persoanelor în cursul nopții.

crește intervalul orar de la 21 la 22 pentru agenții economici

se elimină purtarea măștii în spațiile deschise. Rămâne valabilă în stațiile de autobuz, piețe târguri, unde se formează cozi. Portul măștii rămâne obligatoriu în spații închise, inclusiv în transportul în comun

în mall vor putea intra persoanele și pe bază de test.

la magazinele mai mici de 200 mp nu mai e necesar certificatul verde. Poate fi permis accesul pentru un număr de persoane astfel încât fiecare să aibă un spațiu de 4 mp.
cinema, teatre, activități sportive – permis publicul până la 50% din capacitate cu vaccin, test sau trecut prin boală

de Crăciun și în noaptea de Revelion restaurantele pot rămâne deschise la 50% din capacitate doar pentru vaccinați, trecuți prin boală sau care au test.

Eliminarea obligativității purtării măștii de protecție pentru toate spațiile publice deschise neaglomerate;

– Eliminarea restricțiilor referitoare la programul operatorilor economici de tipul restaurantelor și cafenelelor în perioadele 24.12.2021-25.12.2021 și 31.12.2021 – 01.01.2022;

– Permiterea accesului în cadrul operatorilor care comercializează produse nealimentare, centrelor și parcurilor comerciale, și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;

– Permiterea cazării în structurile de primire turistice și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;

– Permiterea accesului tuturor persoanelor în cadrul spațiilor de comercializare a produselor nealimentare, cu suprafața mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană.

Măsurile propuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență trebuie aprobate prin hotărâre de guvern.

Comunicatul CNSU:

Comitetul Național pentru Situații de Urgenă a adoptat în ședința de astăzi, 7 decembrie 2021, Hotărârea numărul 112 prin care se propune prelungirea stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu menținerea măsurilor în vigoare, la care se adaugă următoarele excepții:

– eliminarea interdicțiilor de circulație a persoanelor;
– creșterea intervalului orar în care este permisă desfășurarea activităților cu publicul pentru toți operatorii economici, inclusiv pentru competițiile sportive și activitățile cultural artistice între 05,00 -22,00;
– eliminarea obligativității purtării măștii de protecție pentru toate spațiile publice deschise neaglomerate;
– eliminarea restricțiilor referitoare la programul operatorilor economici de tipul restaurantelor și cafenelelor în perioadele 24.12.2021-25.12.2021 și 31.12.2021 – 01.01.2022;
– permiterea accesului în cadrul operatorilor care comercializează produse nealimentare, centrelor și parcurilor comerciale, și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
– permiterea cazării în structurile de primire turistice și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
– permiterea accesului tuturor persoanelor în cadrul spațiilor de comercializare a produselor nealimentare, cu suprafața mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Ținutul Secuiesc introduce o ”carte de identitate secuiască”. Element obligatoriu: angajament față de autonomia teritorială

Publicat

Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) vrea să introducă o carte de identitate secuiască, ce ar urma să aibă, pe lângă elemente clasice precum numele și domiciliul, și un angajament față de autonomia teritorială a Ținutului.

Comitetul permanent al consiliului a supus luni dezbaterii publice proiectul hotărâre privind introducerea cărții de identitate secuiești, scrie agenția maghiară de presă Hirado citată de PROTV.

Ținutul Secuiesc:  Covasna, Harghita și o parte din județele Mureș, Alba, Bacău, Cluj și Neamț

Ținutul Secuiesc este o regiune istorică a României, situată în sud-estul Transilvaniei, într-o zonă locuită majoritar de secui, pe teritorii care aparțin administrativ în principal de județele Covasna, Harghita, o parte din Mureș, dar și din Alba, Bacău, Cluj și Neamț.

Potrivit wikipedia.org, în accepțiunea istorico-etnografică, regiunea din partea sud-estică a Transilvaniei, locuită în majoritate de secui (subgrup etnic maghiar cu o conștiință istorică aparte, cu specificități etnografice, respectiv de dialect) și, care cuprinde teritoriile fostelor scaune secuiești.

Respectivele teritorii se găsesc actualmente incluse administrativ în județele Alba, Bacău, Cluj, Covasna, Harghita, Mureș și Neamț. Colocvial, sub denumirea de Ținutul Secuiesc se înțelege numai teritoriul format din județele Covasna, Harghita și o parte din județul Mureș.

Scaunele secuiești, existente până în 1876, se întindeau pe mare parte din actualele teritorii ale județelor Covasna și Harghita, precum și în partea de mijloc a actualului județ Mureș.

În afara acestei zone, scaunele secuiești cuprindeau și câteva localități din județele Alba și Cluj (între Turda și Vințu de Sus, care țineau în trecut de Scaunul Secuiesc al Arieșului), trei comune din județul Neamț (Bicaz-Chei, Bicazu Ardelean și Dămuc) și o comună din județul Bacău (Ghimeș-Făget), incluse prin reforma administrativ-teritorială din 1968 în cele două județe moldovene.

Statul român nu recunoaște autonomia Ținutului Secuiesc, deși Camera Deputaților a adoptat tacit o hotărâre în acest sens, în aprilie 2020.

Potrivit proiectului prezentat de Hirado, cartea de identitate secuiască poate fi obţinută de orice persoană de peste 18 ani care are domiciliul în Ţinutul Secuiesc sau locuieşte în afara acestuia, dar se declară secui şi este de acord cu autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc aşa cum se prevede în Statutul de autonomie elaborat de Consiliul Naţional Secuiesc.

Angajamentul față de autonomia Ținutului Secuiesc, obligatoriu pe cartea de identitate

Cartea de identitate secuiască poate fi solicitată prin completarea unui formular, care trebuie să conţină numele şi prenumele solicitantului, data şi locul naşterii, domiciliul permanent şi sexul.

Formularul va conţine în mod obligatoriu, în formă pretipărită, angajamentul solicitantului faţă de autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc.

Documentul secuiesc ar conţine în mod lizibil doar numele şi secvenţa de cifre de identificare generate de sistem, celelalte date personale ar fi afişate într-un cod QR. Baza de date a cardurilor ar fi gestionată de o organizaţie sau instituţie desemnată de comitetul permanent al CNS.

Potrivit proiectului, cartea de identitate secuiască poate fi retrasă celor care se opun în mod public valorilor specificate în cerere. Cardul trebuie retras în mod obligatoriu tuturor persoanelor care renunţă la el şi solicită ştergerea datelor personale din baza de date.

Limba oficială este maghiara 

În preambulul proiectului de rezoluţie, CNS a reamintit: în cursul pregătirii autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc, a elaborat până acum Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, a trasat graniţele administrative externe şi interne ale Ţinutului Secuiesc şi a creat simbolurile acestuia: steagul, stema şi simbolul prescurtat al ţinutului.

În plus, CNS a declarat că limba regiunii este maghiara, a desemnat sărbătorile oficiale ale Ţinutului Secuiesc (Ziua Libertăţii Secuieşti pe 10 martie şi Ziua Autonomiei Ţinutului Secuiesc în ultima duminică din octombrie) şi a avansat propunerea în urma căreia Marea Adunare a Administraţiilor Locale Secuieşti a declarat “Imnul secuiesc” imnul Ţinutului Secuiesc.

Introducerea cărţii de identitate secuiască a fost iniţiată de Comitetul Permanent al CNS pe motiv că “în orice ţară sau în oricare regiune autonomă a unei ţări, elementul constitutiv cel mai important este populaţia care locuieşte acolo, ai cărei membri acceptă constituţia ţării, respectiv legea fundamentală a regiunii autonome”.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

sursa: Hyrado.hu, stirileprotv.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate