Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Deputatul de Alba, Sorin Bumb: ”SOS sectorul energetic! PSD-ALDE aruncă țara în beznă”. Moțiune simplă, depusă de PNL


Publicat

PNL a depus în Parlament o moțiune pe energie împotriva ministrului Anton Anton, a declarat unul dintre cei doi deputați PNL care au redactat-o, Sorin Bumb. Moțiunea se numește ”SOS sectorul energetic! PSD – ALDE duc România în beznă” și a fost inițiată de Sorin Bumb și Virgil Popescu.

Deputatul de Alba a amintit de stoparea investițiilor în marile proiecte de infrastructură, precum BRUA, care ne îndreaptă mai degrabă spre Rusia din punct de vedere al dependenței energetice. ”Eu am contribuit la partea să zicem tehnică a textului acestei moțiuni pentru că aceasta este zona mea din punct de vedere profesional” a declarat Bumb.

Moțiunea va fi citită marți în Parlament și se vrea ”un semnal de alarmă” cu privire la sectorul energetic românesc.

”Prețurile finale la energie electrică au crescut cu peste 20% în 2018 față de nivelul din 2015. Prețurile finale la gaz natural au crescut cu peste 15%. Aceasta este consecința faptului că Guvernul PSD-ALDE a crescut taxele, a creat un haos legislativ, iar consumatorii nu își cunosc drepturile pe care le au într-o piață liberă” se arată în textul moțiunii.

Textul integral al moțiunii”S.O.S sectorul energetic! PSD și ALDE duc România în beznă!”

Domnule Președinte de ședință,

Doamnelor și domnilor deputați,

Domnule Ministru al Energiei, Anton Anton

Partidul Național Liberal (PNL) este profund îngrijorat de situația sectorului energetic. Prețurile la energie au crescut mult în ultimii ani, iar securitatea energetică a țării este în pericol, în principal din cauza lipsei investițiilor în sector.

România a început să importe tot mai multă energie electrică și gaz natural. Ne dorim ca prin moțiunea “S.O.S. sectorul energetic! PSD și ALDE duc Romania în beznă!” să generăm o dezbatere consistentă în Parlamentul României în legătură cu situația sectorului energetic, un domeniu strategic pentru economia țării noastre.

Este nevoie de sinceritate și nu de minciună! PSD și ALDE trebuie să înceteze să mai mintă, așa cum au făcut în programul de guvernare 2018-2020! Este nevoie de un moment al adevărului!

La pagina 153 a programului de guvernare PSD-ALDE 2018-2020, de exemplu, se spune: “sistemul energetic romanesc trebuie să fie integrat la nivel continental, bazat pe concurență, pe utilizarea optimă a resurselor și susținut de un sistem de reglementare autonom, independent, transparent și eficace, atât pentru piețele de energie, cât și pentru operatori și consumatori”. Aceste principii sunt corecte, însă complet diferite de faptele alianței PSD-ALDE.

Cum să fie integrat sectorul energetic românesc în cel european când avem un număr record de proceduri de încălcare a legislației Uniunii Europene chiar și în timpul primei președinții române a Consiliului Uniunii Europene?

Cum să fie sectorul energetic românesc unul bazat pe concurență când alianța PSD-ALDE îngheață, într-o manieră comunistă și în profund dispreț față de Constituția României, prețurile la energie la un nivel ridicat pe care consumatorii cu venituri mici nu și-l pot permite?

Cum să fie sistemul energetic românesc reglementat autonom și independent când guvernul PSD-ALDE intervine în activitatea Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) și crește netransparent, pe spatele românilor, cu 20% profiturile companiilor de distribuție de energie electrică și gaz natural, culmea, multinaționalele pe care le acuzau cu o săptămâna înainte că repatriază profiturile?

Terminați cu minciunile și ipocrizia! Cum să fie sistemul energetic eficace când consumatorii vulnerabili de energie nu sunt încă identificați și ajutați mult mai mult decât în prezent, din cauza incompetenței Guvernului PSD-ALDE?

PNL este profund îngrijorat că, la 5 de ani de începerea procesului de revizuire a strategiei energetice a României, acest document încă nu este finalizat, fapt de natură să genereze haos în sectorul energetic.

Un sistem energetic nu poate să funcționeze fără o linie strategică și de politici adoptate.

Partidul Național Liberal este profund îngrijorat de creșterea prețurilor la energie electrică și gaz natural.

Prețurile finale la energie electrică au crescut cu peste 20% în 2018 față de nivelul din 2015. Prețurile finale la gaz natural au crescut cu peste 15%. Aceasta este consecința faptului că Guvernul PSD-ALDE a crescut taxele, a creat un haos legislativ, iar consumatorii nu își cunosc drepturile pe care le au într-o piață liberă.

Mai grav este că piața a fost afectată de distorsiuni majore întrucât atât ANRE, cât și companiile mari în care statul român este acționar majoritar sau semnificativ, au fost deprofesionalizate și politizate prin angajarea “în masă” a unor rude, apropiați sau oameni de partid ai liderilor PSD-ALDE.

PNL este profund îngrijorat de securitatea energetică a țării. Recent, aproape jumătate dintre locuitorii orașului Brașov au rămas, ore întregi, fără energie electrică după ce o stație de transformare a cedat, luând pur și simplu foc, din cauza lipsei investițiilor la Electrica, companie în care statul are putere de decizie, pentru că deține 48,8% din acțiuni.

În tot acest timp, preocuparea adevăratului ministru al energiei, Daniel Chițoiu, era cum să mărească la un nivel obraznic indemnizațiile oamenilor puși de ALDE în conducerea Electrica SA. Vorbim despre indemnizații de 10 000 – 15 000 de euro pe lună, adică de peste 20 de ori mai mari decât cele ale Enel România sau Engie, în profund dispreț față de milioanele de români și miile de angajați ai Electrica S.A. care supraviețuiesc, de la o lună la alta, cu salariul minim pe economie. 

Nea Gicu Jupânu’ Iorga, șeful clubului de table din Giurgiu și mâna dreaptă a domnului deputat ALDE Toma Petcu, va încasa 10 000 de euro în fiecare lună pentru două ore lucrate la Electrica. Și dacă cineva va îndrăzni să-l dea afară, compania îi va plăti sute de mii de euro despăgubiri! Este strigător la cer! Chiar nu vă e rușine?

La Transelectrica situația investițiilor este dezastruoasă. La Transgaz, Guvernul refuză să aprobe revizuirea planului de dezvoltare a rețelei pe 10 ani pentru că firmele controlate de PSD nu au garanția că vor câștiga contractele de modernizare și dezvoltare a proiectelor de infrastructură pe care conducerea societății se încăpățânează să le facă, chiar dacă rușilor nu le sunt pe plac.

O să spuneți, domnule ministru, că atât Transelectrica, cât și Transgaz nu sunt în coordonarea ministerului condus de dumneavoastră. Așa este, dar totul se răsfrânge asupra domeniului pe care îl coordonați și, în final, asupra românilor.

Taxele impuse prin O.U.G. 114/2018 au îngreunat și mai mult situația sectorului energetic. Toate acestea vin în completarea politicii de stoarcere a conturilor marilor companii din domeniu, prin solicitarea de dividende egale cu întreg profitul societăților la care statul este acționar majoritar sau semnificativ, pentru a acoperi “găurile” din bugetul statului. Din ce să mai facă aceste companii investiții?

În sectorul de cărbune nu sunt bani pentru modernizări și pentru achiziția de certificate de CO2. Minele se vor închide pentru că exproprierile nu s-au făcut cum trebuie. Peste 15.000 de oameni vor rămâne în Oltenia și Valea Jiului fără un loc de muncă.

Sectorul nuclear este pe cale să piardă ciclul nuclear complet, întrucât societățile din sector nu sunt capabile sa găsească o soluție de reorganizare. De 5 ani ni se spune că se lucrează la reorganizarea societăților și la negocierile cu chinezii. Chiar și chinezii, care sunt răbdători, au obosit!

Energiile regenerabile, deși reprezintă viitorul, au fost puse într-un con de umbră din cauza prostiei celor care conduc. România a instalat regenerabile când erau scumpe. Acum când sunt ieftine, nu mai instalăm.

Sectorul de gaz natural este tratat cu populism și demagogie, guvernul PSD-ALDE nefiind în stare să vină cu o strategie viabilă de creștere a consumului național și de creare de valoare economică adăugată prin prelucrarea resursei în țara noastră.

Nevoia mare de gaze naturale reclamă majorarea capacităților de consum, prin dezvoltarea de noi infrastructuri de distribuție a gazelor naturale și extinderea celor deja existente. Lucrurile sunt simple, dar, din păcate, ne lovim de incompetența deja dovedită a Ministerului Energiei, condus de Anton Anton, care, dintr-o lipsă totală de interes sau poate din alte motive încă necunoscute nouă, a blocat și blochează constant toate demersurile pentru extinderea distribuției de gaze naturale.

În condițiile în care tocmai din anul 2012 nu s-a mai înființat nicio nouă capacitate de distribuție a gazelor naturale în România, am inițiat o propunere legislativă care a devenit Legea nr.167 din 10 iulie 2018. În baza acestei legi, extrem de așteptată de administrațiile publice locale și de cetățeni, înființarea și concesionarea distribuției de gaze naturale ar fi trebuit deja să treacă de la Ministerul Energiei la nivelul unităților administrativ teritoriale sau asociații ale acestora. Dezvoltarea acestor rețele de distribuție este imperios necesară, deoarece numai o treime din populația României are acces la gaze naturale, în vreme ce două treimi dintre români nu sunt conectați la rețelele de distribuție a gazelor naturale!

Cum este și firesc, o lege nouă este urmată de norme de aplicare, aprobate prin hotărâre a Guvernului. Ori, prin modul în care s-a întârziat adoptarea acestor norme se vede cât de mult le pasă celor care susțin Guvernul PSD-ALDE de creșterea standardului de viață al românilor. Astfel, normele metodologice pentru Legea nr.167/2018, o lege așteptată să fie implementată de către primari, ar fi trebuit să fie elaborate și aprobate de Guvern în cel mult două luni, adică cel târziu la data de 17 septembrie 2018. Mai avem puțin și împlinim un an de la adoptarea legii, iar Guvernul nu a publicat aceste norme metodologice.

Deși au trecut peste 7 luni de la expirarea termenului și peste 9 luni de la promulgarea legii, domnul Ministru Anton Anton nu este deloc interesat de adoptarea acestor norme. Fie că este incompetență, fie că este pur dezinteres, prin modul în care se comportă ca ministru, domnul Anton Anton lasă populația fără șansa de a se dezvolta.

Domnul ministru ia șansa economiei naționale și populației de a se bucura de aceste resurse, blocând punerea în aplicare a legii. Domnul Anton Anton pare mai degrabă interesat de exportul acestor resurse, decât de utilizarea lor de către români, la prețuri avantajoase.

Lipsa de predictibilitate și absența unei strategii coerente fac ca mediul privat să fie descurajat să mai investească în energie, iar acest lucru va avea un impact major asupra securității energetice a țării.

Guvernul PSD-ALDE a reușit contraperformanța de a bloca cel mai strategic proiect de investiții al României în domeniul energetic: dezvoltarea proiectelor strategice de exploatare a gazului natural din Marea Neagră.

Importurile la gaz natural au crescut în 2018 cu peste 500% în raport cu anul 2015, ajungând la un nivel de 16,6 TWh, conform datelor publice ale ANRE.

Guvernul PSD-ALDE blochează producția națională proprie și dă țara pe mâna rușilor, făcând-o dependentă de resursele din import!

PNL este profund îngrijorat de asaltul PSD-ALDE asupra companiilor energetice. Singura preocupare a alianței PSD-ALDE este plasarea de oameni incompetenți și obedienți, fii sau fiice, veri sau verișoare, amante, nore sau gineri în funcții de decizie în companiile din domeniul energetic și sifonarea de bani pentru clientela politică a PSD-ALDE.

Aceștia sunt puși să facă angajări pe care se creează structuri de partid și să dea contracte așa cum hotărăște domnul Daniel Nașu’ Chițoiu.

Ultima șmecherie inventată de ALDE și PSD în domeniul energetic este angajarea unor oameni pe salarii enorme și cu penalități la întreruperea unilaterală a contractelor de muncă. Apoi, aceștia sunt dați afară și mutați la alte societăți, umplând însă buzunarele personale și ale partidului cu sute de mii de euro.

În curând vom prelua guvernarea. Așa cum am anunțat, vom solicita audituri financiare și analize în toate societățile de stat sau în care statul este acționar semnificativ. Cei competenți și cinstiți nu au de ce să se teamă. Cei penali se vor duce însă acolo unde le este locul! Și cei incompetenți vor pleca! Nu putem tolera nesimțirea și jefuirea companiilor de stat!

Singurul lucru bun în cazul companiilor de stat este ca jaful național pus la cale de Big Daddy Dragnea – crearea Fondului Suveran – a fost, deocamdată, amânat.

PNL este profund îngrijorat de izolarea României la nivel european și internațional.

Recent a avut loc, într-un profund climat de anonimat, Consiliul Informal Energie, la care nu au participat foarte mulți miniștri. Dorința ministrului energiei Anton Anton de a organiza Consiliul Informal, la nici o lună de la ședința Consiliul formal, a fost total nepotrivită, demonstrând încă o dată nepriceperea actualei guvernări în tot ceea ce înseamnă gestionarea afacerilor europene. Au făcut acest Consiliu informal ca să bifeze că l-au făcut. 

Președinția României la UE nu și-a anunțat priorități clare în domeniul energetic. De fapt, singura prioritate urmărită – “concluzii ale Consiliului în domeniul securității nucleare” – a fost respinsă, inclusiv de țările care susțin energia nucleară.

Președinția României nu a adus nimic țării noastre și Europei în domeniul energetic. Țara este izolată, devine tot mai dependentă de resurse externe și nu participăm deloc la tranziția energetică, proces care surprinde România în rol de spectator.

Ca strategie și guvernanță a sectorului, guvernarea PSD-ALDE a întors țara în timp cu 15-20 de ani. Este vremea să plecați!

PNL crede că România poate juca un rol important în energie! Pentru ca acest lucru să se întâmple, PSD și ALDE trebuie să plece, eventual, în Brazilia, Maldive sau Costa Rica, în vacanțele lor exotice de „patrioți” moderni!

Sectorul energetic românesc merită mult mai mult decât mizeria și haosul în care a fost dus de cea mai slabă guvernare din istoria României!ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

165 cazuri noi de COVID-19 în România. Numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 18.594. Date oficiale din 27 mai

Publicat

Numărul cazurilor de COVID-19 a ajuns la 18.594, în România, potrivit datelor transmise miercuri, 27 mai, de Grupul de Comunicare Strategică. Sunt 165 cazuri noi, raportate în ultimele 24 de ore.

Au fost înregistrate 1.219 decese. Sunt 12.162 de persoane vindecate.

Comparativ, până marți, la nivel național, erau 18.429 de cazuri (146 noi), iar 11.874 de persoane erau declarate vindecate și externate.

Situația cazurilor de îmbolnăviri pe județe (sursă INSP – 27 mai):

Județ / nr. cazuri confirmate

Suceava: 3.465

Mun. București: 1.862

Neamț: 873

Botoșani: 733

Brașov: 707

Arad: 696

Mureș: 670

Hunedoara: 628

Vrancea: 587

Galați: 580

Bihor: 561

Cluj: 540

Iași: 525

Ilfov: 510

Timiș: 501

Bacău: 498

Sibiu: 494

Ialomița: 355

Alba: 350 (357, potrivit DSP Alba)

Bistrița-Năsăud: 323

Constanța: 276

Dâmbovița: 268

Argeș: 245

Covasna: 230

Giurgiu: 212

Dolj: 207

Buzău: 181

Vaslui: 158

Tulcea: 143

Teleorman: 138

Gorj: 134

Harghita: 121

Caraș-Severin: 112

Mehedinți: 108

Prahova: 104

Maramureș: 97

Călărași: 87

Sălaj: 87

Olt: 78

Satu Mare: 61

Vâlcea: 28

Brăila: 27

Grupul de Comunicare Strategică: ”Până astăzi, 27 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 18.594 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 12.162 au fost declarate vindecate și externate.
Până acum, 1219 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj, Prahova, Vâlcea, Călărași, Maramureș, Olt și Ilfov, au decedat.
De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 165 de noi cazuri de îmbolnăvire.
La ATI, în acest moment, sunt internați 198 de pacienți.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VESTE BUNĂ: Nici o persoană infectată cu noul coronavirus, în ultimele 24 de ore, în Alba. În județ sunt 88 cazuri active

Publicat

Numărul îmbolnăvirilor cu COVID-19 a rămas la 357 de cazuri, potrivit datelor transmise miercuri, 27 mai, de DSP Alba. În ultimele 24 de ore NU au fost înregistrate cazuri noi în județ.

Totodată a scăzut numărul cazurilor active, de la 100, la 88.

Marți, în Alba au fost prelucrate 548 de teste (419 la DSP și 129 la SJU). Numărul total de teste realizate până acum ajunge la 17.867.

„Deși până la această oră am reușit să limităm răspândirea focarului în comunități, DSP Alba rămâne în alertă. Testările continuă” a transmis Alexandru SINEA, directorul executiv al DSP Alba.

Din păcate, în noaptea de marți spre miercuri, o femeie de 60 de ani, infectată cu COVID, a murit.

Sunt înregistrate până în prezent 20 de decese ale unor persoane infectate cu acest virus.

Vezi și OFICIAL: DECES al unei paciente în vârstă de 60 de ani din Alba, infectată cu COVID-19. Suferea de diabet

Marți, în județ erau 357 cazuri (12 noi, 100 cazuri active), 238 de persoane declarate vindecate, 19 decese raportate și 17.319 teste prelucrate.

De asemenea, 41 de persoane erau în carantină și 1.489 în izolare la domiciliu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenție șoferi: Restricţiile de tonaj de pe Lotul 3 al Autostrăzii A1 Lugoj-Deva se vor ridica temporar începând de joi

Publicat

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode a anunțat miercuri, în ședința de Guvern, că începând de joi, 28 mai, se vor ridica temporar restricțiile de tonaj pe lotul 3 al autostrăzii A1 Lugoj – Deva, pe cei 21 de kilometri dintre Holdea și Ilia.

„Astăzi, situaţia Autostrăzii Lugoj – Deva, parte componentă a coridorului european principal Constanţa – Bucureşti – Piteşti – Sibiu – Nădlac, cu cei 100 de km de autostradă, se prezintă în felul următor: avem 66 de km de autostradă pe care se circulă fără restricţii, avem 21 de km în Lotul 3, unde se circulă cu restricţii de viteză şi de tonaj, avem 4 km din Lotul 2, muzeu în aer liber, sunt finalizaţi în proporţie de 75%, dar nerecepţionaţi şi avem 9 km din Lotul 2, celebra secţiune a urşilor, secţiunea E, nerealizaţi. Obiectivul nostru este să finalizăm lucrările la această autostradă, astfel încât circulaţia să se desfăşoare în condiţii de siguranţă şi fără restricţii. Aşadar, domnule prim-ministru, vă informez că începând de mâine, 28 mai 2020, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere va ridica temporar restricţiile de tonaj pe Tronsonul 3, cei 21 de km dintre Holdea şi Ilia”, a declarat Lucian Bode, întrebat de premier ce se întâmplă pe Autostrada Lugoj-Deva.

El a reamintit că actuala guvernare a preluat, în noiembrie 2019, „21 de km de muzeu în aer liber”, iar pe 24 decembrie a decis „deschiderea traficului pe acest tronson de autostradă, cu restricţii de viteză şi de tonaj, în baza expertizelor realizate la comanda Companiei de Drumuri şi în urma finalizării intervenţiei la podul peste Mureş”.

sursa, foto: Romania24.ro, Agerpres.ro, DRDP Timișoara

Citeste mai mult
Publicitate

CUGIR

Femeia rănită grav în incendiul de la U.M Cugir a murit la spital. Suferise arsuri pe 80% din suprafața corpului

Publicat

Angajata UM Cugir în vârstă de 53 de ani, care suferise arsuri grave în incendiul produs vineri, în cadrul fabricii, a murit. Femeia fusese transportată cu elicopter SMURD la o clinică din București.

Decesul femeii a fost confirmat de surse administrative din orașul Cugir, dar și de reprezentanții ITM Alba, care tratează ceea ce s-a întâmplat în incinta UM Cugir ca un accident de muncă.

Reamintim că un accident grav s-a produs  vineri, în jurul orei 13.30-14.00, în sectorul pirotehnic, mai precis în atelierul de încărcat tubuleț trasor de la Uzina Mecanică din Cugir.

Un tubuleț de trasor din mașina de încărcat tubulețe s-a inițiat singur și a ricoșat spre o ladă în care se aflau rebuturile. A rezultat un incendiu. Femeia, controlor de calitate, se afla lângă ladă la momentul respectiv.

Cele două femei au fost rănite, iar restul persoanelor au reușit să iasă timp.

Femeia de 53 de ani a fost rănită grav. A suferit arsuri pe 80-85% din corp și a fost transportată cu un elicopter SMURD la Spitalul ”Floreasca” din București.

Citește și: FOTO-VIDEO: EXPLOZIE la Uzina Mecanică din Cugir, urmată de un incendiu. Două victime cu arsuri. A fost chemat elicopterul SMURD

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate