Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Deputatul Florin Roman scos cu forța din prezidiu de USR PLUS și AUR. SCANDAL în Parlament la citirea moțiunii de cenzură

Publicat

Scandal de proporții în Plenul Parlamentului  la citirea în plen a moțiunii de cenzură. Deputatul Florin Roman – vicepreședintele Camerei Deputaților a fost scos cu forța din ședință. George Simion i-a luat scaunul lui Florin Roman.

Mai exact, Florin Roman, a fost gonit de către USR PLUS și cei din AUR, de la prezidiul Camerei Deputaților. 

Deputatul PNL Florin Roman, care a fost delegat de Ludovic Orban să-l înlocuiască la prezidiu, a deschis ședința cu propunerea votării ordinii de zi, însă Ionuț Moșteanu, de la USR PLUS, a citit regulamentul, susținând că, în lipsa lui Ludovic Orban, ședința trebuie condusă de Anca Dragu, președinta Senatului, și nu de Florin Roman, care este vicepreședinte la Camera Deputaților.

Florin Roman a refuzat să cedeze microfonul și a continuat să ceară vot pe ordinea de zi, deși au venit chestorii și chiar au tras scaunul de sub el.

Florin Roman a continuat să vobească din picioare, ținându-se la propriu de microfon să nu fie îndepărtat de chestori, cerând votul pe ordinea de zi.

Toată scena s-a desfășurat în timp ce George Simion, liderul AUR, transmitea totul live pe Facebook.

Membrii AUR l-au forțat pe Florin Roman să se ridice de pe scaun. Doi parlamentari AUR s-au dus și l-au forțat pe acesta să plece de la ședință.

Mai mult de atât, mai mulți parlamentari AUR au aruncat cu hârtii înspre Roman.

Și cei din USR au vociferat și au fost pro plecării vicepreședinteului Camerei Deputaților de la prezidiu.

În cele din urmă, Florin Roman a fost îndepărtat de la microfon, și-a luat rucsacul și a plecat de la prezidiu.

Anca Dragu, președinta Senatului, a preluat microfonul și a reluat ședința de la început.

Florin Roman, vicepreședinte al Camerei Deputaților trebuia să conducă ședința de plen în care este citită moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR împotriva Guvernului Cîțu.

 

 

Cronologia scandalului din Camera Deputaților

„Nu se poate vota în condiţiile astea. Dle Roman, vă rog să o lăsaţi pe dna Dragu să vorbească. Vă rog să constatăm că suntem în afara articolului 14, alin 2. Preşedintele Senatului trebuie să conducă şedinţa. Dle Roman, sunteţi vicepreşedinte, vă rog să nu mai faceţi un abuz, lăsaţi-o pe dna Dragu să conducă şedinţa”, a spus Moşteanu.

Şi chestorul Parlamentului i-a cerut lui Florin Roman să o lase pe Anca Dragu, preşedintele Senatului, să conducă şedinţa.

– Alfred Simonis, PSD, îi dă replica lui Ionuţ Moşteanu şi îi spune că „ordinea de zi se poate suplimenta după ce este votată de plen. Cum puteţi suplimenta o ordine de zi care nu există?”.

– USR PLUS, prin vocea lui Ionuţ Moşteanu, liderul deputaţilor USR-PLUS, cere suplimentarea ordinii de zi cu stabilirea calendarului pentru dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură.

– Parlamentarii AUR strigă la liberali

– USR PLUS, prin vocea lui Ionuţ Moşteanu, liderul deputaţilor USR-PLUS, cere suplimentarea ordinii de zi cu stabilirea calendarului pentru dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură.

„Aţi siluit destul Constituţia săptămâna asta. Supuneţi la vot. Dacă aveţi voturile, rămâne ca dvs. Dacă nu, stabilim azi calendarul moţiunii”, a declarat Ionuţ Moşteanu.

Scandalul din Parlament a ținut 15 minute. Vicepreședintele Camerei Deputaților a fost gonit din sală

16:00 – Ședința a început și este condusă de deputatul PNL Florin Roman. Acesta îl înlocuiește pe Ludovic Orban, care a anunțat că nu participă la plen pentru că merge prin județe pentru a-și prezenta moţiunea prin care vizează un nou mandat de preşedinte al partidului

16:03 – Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR PLUS, cere să fie supusă la vot stabilirea calendarului moțiunii.

16:05 – Cei de la AUR acuză că deși prezența parlamentarilor este obligatorie, 100 de senatori și deputați PSL, PNL și UDMR lipsesc.

16:06 – Florin Roman refuză să supună la vot stabilirea calendarului moțiunii.

16:08 – Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, ia apărarea lui Roman și îi spune lui Moșteanu că nu procedează potrivit regulamentului.

16: 10 – Moșteanu îi cere lui Roman să nu mai conducă ședința.

”Președintele Senatului trebuie să conducă această ședință. Domnule Roman, nu mai faceți un abuz, lasați-o pe doamna Dragu să conducă ședința”, a spus Moșteanu.

16:12 – Parlamentarii USR PLUS și AUR l-au înconjurat pe Florin Roman, au încercat să îi ia microfonul și l-au înlăturat de la prezidiu. De acum, Anca Dragu, președintele Senatului, conduce ședința.

Anca Dragu.16:15 – Anca Dragu a acceptat să supună la vot propunerea lui Moșteanu privind stabilirea calendarului moțiunii.

 

 

 

 

 

 

i.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ACTUALITATE

Raliul Clujului, în 7-9 octombrie, cu probe în Munții Apuseni. Traseele și programul evenimentului

Publicat

O nouă ediție din Raliul Clujului se desfășoară în perioada 7-9 octombrie, cu trasee prin Munții Apuseni. Evenimentul este inclus în Campionatului Național de Raliuri Betano.

Reunoașterile probelor speciale vor fi joi, 6 octombrie.

Potrivit organizatorilor, etapele Campionatului Național de Raliuri Betano, precum Raliul Clujului Mobil1 Star Lubricants 2022 se desfășoară pe probe speciale. Este vorba despre sectoare de drum privat sau drum public închise circulației publice rutiere, dar și de drumurile publice unde circulația rămâne deschisă. Acestea reprezintă etapele de legătură, fiind abordate de echipajele de concurs conform codului rutier în vigoare.

Timpii de pe probele speciale se adună și astfel este întocmit clasamentul etapei. Înaintea și la finalul fiecărei probe speciale, echipajele sunt obligate să ponteze la un timp stabilit la controalele orare, care să respecte o ordine în ceea ce privește buna desfășurare a concursului. În caz contrar, oficialii cursei acordă penalizări care se adaugă timpului total al fiecăruia, după caz.

Recunoașterile probelor speciale și startul festiv

Joi, 6 octombrie, vor fi recunoașterile probelor speciale, urmând ca acest program să continue inclusiv ziua imediat următoare – 7 octombrie.

Vineri, 7 octombrie, echipajele vor urca pe scena Startului Festiv de la Cluj Arena, începând cu ora 19.00.

Probe speciale – 8 octombrie

Sâmbătă, 8 octombrie, echipajele susțin testele oficiale (Shakedown) la Stolna, cu un program de 3 ore (8.00-11.00). Locația aleasă pentru aceste teste este una nouă, secțiunea de 5 kilometri fiind combinația ideală a virajelor pe care echipajele le vor parcurge în zilele următoare.

Urmează un moment de respiro pentru 2 ore, timp în care mecanicii prezenți în parcul de service situat în parcarea centrului comercial Vivo! Cluj Napoca pot pregăti mașinile pentru startul propriu-zis al raliului.

La ora 13.00 se va da startul în prima zi de concurs. Echipajele se vor îndrepta spre prima buclă a zilei; va consta în primele treceri pe probele speciale:

 • „Măguri Răcătău” cu start la ora 13.48 – proba specială de la ieșire din localitate până la intrare ăn Mărișel pe DJ 107T; distanța cronometrată 9,30 km
 • „Râșca” începând cu ora 14:41 – proba specială între localitate, pe DJ103K prin Dângău Mare, până la Agârbiciu; 20 de kilometri
 • echipajele în parcul de service (parcarea centrului comercial Vivo! Cluj-Napoca) – la ora 15.41 (30 de minute)
 • ora 16.59 – proba „Măguri Răcătău 2”
 • ora 17.32 – proba „Râșca 2”
 • pauză de 30 de minute în parcul de service
 • ziua concursului se încheie în parcul închis amenajat la Cluj Arena

Probe speciale și festivitatea de premiere – 9 octombrie

 • Proba „Dângău” 1 – ora 9.08 – 22,30 de kilometri; din Comuna Căpușu Mare până la ieșirea din Râșca traversând comuna Dângău Mare pe DJ 103K; cele două treceri din ziua precedentă pe „Râșca” se vor repeta și duminică, însă în sens invers
 • Proba ” Dealu Botii” 1 – ora 9.56 – 13.40 de kilometri; din localitatea Bălcești (Beliș), pe DC 121 până la intersecția cu DJ 108C
 • Echipajele revin în parcarea centrului comercial Vivo! Cluj-Napoca în parcul de service (30 de minute)
 • Proba „Dângău” 2 – ora 12.44
 • Proba ”Dealu Botii„ 2 – ora 13.32; conează ca Power Stage-ul raliului (puncte bonus primelor 5 echipaje clasate în ierarhia generală)
 • Echipajele în parcul de service (10 minute)
 • parcul închis de la Cluj Arena – finalul propriu-zis al raliului
 • Festivitatea de premiere – ora 17.00, la Cluj Arena.

Raliului Clujului Mobil1 Star Lubricants 2022 este organizat de Savu Racing din Cluj-Napoca, cu sprijinul Primăriei și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj și se desfășoară sub egida Federației Române de Automobilism Sportiv și a Ministerului Tineretului și Sportului.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

30 septembrie-1 octombrie: „Ziua Pensionarului”, la Blaj. Sărbătoare organizată de Primărie, la Căminul Cultural din Tiur

Publicat

Primăria municipiului Blaj invită pensionarii din municipiu la sărbătoarea „Ziua Pensionarului”, care se va desfășura în zilele de 30 septembrie și 1 octombrie, la Căminul Cultural din Tiur, începând cu ora 12:00.

Pentru a veni în întâmpinarea unui număr cât mai mare de pensionari interesați să participe la această sărbătoare, Primăria Blaj va organiza două serii, de câte 320 de persoane fiecare.

Înscrierile se fac, în funcție de preferința pentru una din cele două zile, în limita locurilor disponibile, până în data de 28 septembrie, între orele 08:30 – 14:00, la sediul Serviciului de Asistență Socială, situat pe strada Câmpul Libertăţii, Nr. 1A.

Actele necesare pentru înscrieri sunt următoarele:

 • copie după buletin/carte de identitate
 • copie după talonul de pensie

Plecarea spre sala de evenimente se va face, în fiecare din cele două zile, din parcarea din spatele Casei de Cultură, strada Avram Iancu, la ora 11:30, cu autobuze puse la dispoziție de organizatori.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Peste 400 de elevi de gimnaziu și liceu din Alba Iulia și Blaj au participat la activități interactive cu polițiștii

Publicat

În săptămâna care se încheie, peste 400 de elevi de gimnaziu și liceu din Alba Iulia și Blaj au participat la activități interactive cu polițiștii, dedicate siguranței.

Potrivit IPJ Alba, în perioada 21 – 23 septembrie 2022, tinerii care învață la Liceul de Arte ”Regina Maria”, din Alba Iulia, Liceul Tehnologic ”Timotei Cipariu” din Blaj precum și cei care învață la Școala Gimnazială Micești au primit explicații de la polițiștii Biroului Siguranță Școlară și de la cei ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, cu privire la consecinţele comportamentelor delincvente, cu accent asupra formelor de violență fizică și psihologică (bullying) și au fost sprijiniți să conştientizeze pericolele la care se pot expune în mediul online.

Totodată, le-au fost expuse aspecte legate de traficul de persoane, consumul de tutun, alcool și substanţe psihoactive, în scopul prevenirii victimizării, adolescenții fiind încurajați să dezvolte comportamente corecte din punct de vedere social.

La activități au participat și 23 de cadre didactice din cadrul celor 3 instituții de învățământ, care vor multiplica mesajul polițiștilor, în cadrul activităților didactice pe care le desfășoară.

 

Siguranța elevilor reprezintă și în acest an școlar, prioritate a Inspectoratului de Poliție Județean Alba, iar acțiunile informativ – preventive, dedicate lor, vor fi continuate pe toată durata acestuia.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Ce spun primarii orașelor din Alba despre majorarea salariilor, votată în Parlament. Ce venituri au în prezent

Publicat

Aleșii locali vor avea salarii mărite, după votul de miercuri din Senat. Este o decizie de care acum fuge toată lumea. Parlamentarii spun că primarii aveau nevoie de venituri suplimentare, dar, în teren, situația este ușor diferită. 

Cei mai mulți dintre primarii din Alba chestionați de Alba24 spun că nu au cerut acest lucru și că banii câștigați în prezent sunt suficienți. Unii adaugă și o nuanță: performanța în administrație ar trebui plătită mai bine decât contraperformanța. 

Ce spun primarii din Alba despre majorarea salariilor:

”Consider inoportună majorarea salariilor. Întotdeauna când vrei să propui așa ceva trebuie să te uiți la cei din jurul tău.

Eu nu am nevoie de o majorare a venitului, consider că este îndestulător pentru nevoiele mele, raportat la costul vieții mele” a spus primarul municipiului Aiud, Oana Badea, care a a adăugat că venitul ei este în prezent de aproximativ 9.800 de lei pe lună.

Nici primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa, nu este de acord cu majorarea.

”Sub nici o formă. Salariile sunt mai mult decât decente”, a spus acesta.

p

Primarul din Blaj are o altă opinie.

„Consider necesară o mărire de salariu ținând cont de responsabilități și de efortul depus, 7 zile din 7” a spus Gheorghe Valentin Rotar.

Primarul din Abrud, Cristian Albu spune că nu primarii sunt cei care au solicitat aceste măriri.

„Este o inițiativă a Parlamentului. Autoritățile locale nu au cerut măriri, mai ales în aceste momente, dar o indexare cu rata inflației este normală la toate categoriile.

Ar fi normal să existe un sistem de stimulare a primarilor performanți, care atrag fonduri pentru comunitățile locale”, a adăugat Cristian Albu, care în prezent câștigă aproximativ 8.000 de lei pe lună.

Competiție cu mediul privat, la Sebeș

dn

Primarul din Sebeș, Dorin Nistor, spune că primăria pe care o conduce se luptă cu companiile locale pentru angajați și că mediul privat este mult mai motivand din punct de vedere al salariilor.

„La Sebeș, dacă vorbim de veniturile salariale din sistemul public, se impune precizarea că mediul privat este mult mai motivant în ceea ce privește opțiunile angajaților.

Nu de puține ori, am pierdut oameni din funcții importante pentru derularea investițiilor publice, care au ales companiile locale.

În contextul social actual, tema salariilor primarilor, parlamentarilor etc nu poate decât să genereze reacții neplăcute în dialogul public.

Concret, veniturile salariale ale primarului din Sebeș sunt aceleași ca în orice municipiu similar: adică 7265 lei net. Se adaugă un spor de 25%, pentru că avem în derulare proiecte europene, iar acest spor se situează la nivelul sumei de 2421 lei.

Salariul oricărui funcționar din primărie nu poate depăși salariul viceprimarului, ceea ce înseamnă, în cazul Sebeșului, 6696 lei net, pe linii ierarhice.

În condițiile în care vorbim de funcții publice importante care presupun responsabilitate, luând în calcul evoluția din piață a prețurilor, a costului cu energia, conștientizăm și presiunea asupra salariaților.

Este dificil să găsești sau să fidelizezi personal bun, mai ales în domeniul fondurilor europene, arhitect-șef, juridic, economic sau pentru investiții și dezvoltare comunitară, fără motivarea salarială corespunzătoare.

Eu cred că nu trebuie vorbit doar de salariul primarului și al viceprimarului, ci de întregul aparat din administrația locală.

Important, de asemenea, este ca statul să își asume responsabilitatea și grija pensionarilor, a populației vulnerabile, dar și a tinerilor care trebuie să ne asigure dezvoltarea. Tema este mult mai complexă…” a spus Dorin Nistor.

Primarul din Cugir, Adrian Teban spune că nu a solicitat mărirea salariilor ci aplicarea legii unice a salarizării și în administrația locală.

„Noi susținem aplicarea Legii unice a salarizării în sistemul bugetar și nu suntem de acord cu blocarea salariilor doar în administrația locală așa cum s-a întâmplat în ultimii 3 ani pentru că s-au creat dezechilibre majore între diferitele segmente bugetare, administrația locală fiind „Cenușereasa sistemului”.

Noi nu am cerut mărirea salariilor ci aplicarea legii unice a salarizării și în administrația locală”, a spus Adrian Teban.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax