Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Deputatul Ioan Dîrzu face lobby la Guvern pentru acordarea de credite administrațiilor locale care derulează investiții cu bani europeni

Publicat

Președintele PSD Alba, Ioan Dîrzu se raliază revendicărilor Asociației Comunelor, Filiala Alba și propune în Parlament acordarea de către Guvern a unui sprijin financiar echivalent cu valoarea TVA-ului, pe care administrațiile trebuie să îl achite pentru implementarea proiectelor din fonduri europene. Dîrzu susține că Statul Român ar trebui să sprijine investițiile făcute din bani europeni prin acordarea unui împrumut, pe o perioadă de maxim 3 luni, până când primăriile primesc sumele de la UE. 

Problema cu aceste fonduri europene este că, dat fiind faptul că Uniunea Europeană întârzie destul de mult în acordarea tranșelor de bani pentru finalizarea proiectelor, iar administrațiile locale nu dispun de fonduri suficiente de la bugetul propriu, o mare parte din investițiile demarate se blochează. Liderul PSD Alba susține că, prin acest sprijin de la Guvern, proiectele primăriilor vor putea fi finalizate, iar interesul este atât al comunității locale, cât și al Statului Român.

„Suntem alături de Filiala Alba a Asociației Comunelor și exact pe problematica pe care o susțin și ei… am ridicat această problemă în activitatea de grup a PSD și nu este normal ca TVA-ul respectiv să fie suportat de comune, iar, pentru a reuși să finalizăm aceste investiții și să accesăm alte investiții, trebuie să ajutăm comunitățile locale din punct de vedere al depășirii momentului final. Sunt, spre exemplu, comune și chiar orașe care au de achitat anumite sume. Va trebui ca Guvernul, fie prin Trezoreria Statului fie printr-o bancă pe care o decid dânșii, să asigure această cofinanțare pentru o anumită perioadă. Spre exemplu, Ighiu, să zicem că au de finalizat o investiție. Ei trebuie să facă plată, să zicem de 3 miliarde, dar banii nu îi au în bugetul local. Statul ar trebui să ajute comunitatea respectivă să-și achite acei bani, iar când vin banii de la comunitatea europeană să își tragă respectiva sumă. Nefăcând acest gest, nu putem finaliza proiectul sau nu putem accesa bani europeni… interesul este comun atât al comunității, cât și al Guvernului, comunitățile au nevoie de această susținere și este una dintre marile probleme cu care se confruntă această Asociație a comunelor și au nevoie de ajutor. Am susținut acest lucru și este aceeași problemă cu care se confruntă și alți parlamentari din țară și credem că se vor găsi soluții”, a explicat președintele PSD Alba.

Rămâne de văzut dacă problema ridicată de Dîrzu în Parlament va avea un ecoul scontat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax