Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Deputatul Ioan Dîrzu (PSD) cere formarea unei comisii parlamentare care să analizeze situația zonei Roșia Montană și a proiectului minier


Publicat

Deputatul PSD de Alba Ioan Dîrzu a făcut publică o scrisoare deschisă “în numele persoanelor din zona Munților Apuseni și Roșia Montană”, în atenţia celor interesați de subiectul exploatării miniere, atât decidenți, cât şi protestatari sau mineri. Dîrzu reprezintă Colegiul zonei Munţilor Apuseni în Parlament.

“Discuțiile despre exploatarea minieră nu rezolva de fapt problema de fond a zonei Munților Apuseni. Această zonă, cu o resursă naturală impresionantă, rămâne în continuare săracă și lipsită de resurse financiare pentru a susține dezvoltarea sa economică. Oamenii din zonă trăiesc din puținele activități încă rămase, așteptând de la noi, cei care decidem sau spunem cu atâta tărie la televizor că ne pasă de Roșia Montană, să le găsim soluții pentru un trai mai bun, mai decent”, arată deputatul social-democrat.

În contextul în care opinia publică din marile orașe pare să fi oprit exploatarea minieră din zona Munților Apuseni fără a ține cont și de opinia oamenilor din zonă, după cum susţine deputatul, observând informaţiile din presă, acesta întreabă “Și, acum, ce facem cu Roșia Montană? Ce facem cu zona Munților Apuseni?”, adresându-se în calitate de reprezentant în Parlamentul României al cetățenilor din zona Roșia Montană și a Munților Apuseni.

“Vreau să îi aud pe protestatari cum vin cu soluții pentru crearea de locuri de muncă în zonă și cum sistematic, dacă nu vor să se mute în zonă, vor petrece weekendurile în Munții Apuseni în loc să meargă pe Valea Prahovei. Vreau să îi aud pe decidenți cum îi vor ajuta pe minerii din zona Apusenilor, cum vor dezvolta o companie națională pentru exploatarea resurselor naturale din zonă fără folosirea cianurei și cum vor investi în infrastructura rutieră și turistică locală. Vreau să îi aud pe toți cum după ce dezbaterea despre proiectul minier va fi gata că se vor implica direct în rezolvarea problemelor oamenilor din zonă”, mai susţinte Dîrzu.

Acesta enumeră solicitările oamenilor din zonă în condițiile respingerii proiectului minier:

“Refacerea completă a infrastructurii rutiere din zona Munților Apuseni

Acordarea de facilități fiscale pentru activitățile economice din zona Munților Apuseni creatoare de locuri de muncă

Crearea unor programe speciale de finanțare a proiectelor turistice locale din zona Munților Apuseni

Dezvoltarea unei campanii internaționale de promovare turistică a zonei Munților Apuseni

Renovarea școlilor și spitalelor din zona Munților Apuseni

Organizarea unui program special local de reconversie profesională spre domenii și activități economice noi

Finanțarea companiei MinVest Roșia Montană care să preia angajații de la Gold Corporation pentru o perioadă de minim 6 luni și dezvoltarea unor proiecte destinate exploatării miniere a zonei fără folosirea cianurei

Finanțarea unor programe de mediu destinate corectării și repunerii în uz a zonelor afectate de poluare din Apuseni

Includerea Roșiei Montană în patrimoniul UNESCO

Susținerea investiților în activități forestiere precum prelucrarea lemnului sau exploatarea fructelor de pădure

Sprjinirea crescătorilor de animale din zonă prin acordarea unor subvenții suplimentare și dezvoltarea infrastructurii de procesare”.

Dîrzu solicită crearea unei Comisii de anchetă parlamentare care să analizeze situația zonei Roșia Montană și a proiectului minier. “Este important ca după finalizarea dezbaterii să aflăm totuși cine au fost cei care au avut interese ilegitime în spatele manifestării lor publice și cum putem face ca pe viitor Statul român să nu mai fie captiv unor astfel de situații care pot conduce la cheltuieli importante din bugetul național”, precizează acesta.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. spaga

  marți, 10.09.2013 at 16:04

  ,,Vreau să îi aud pe protestatari ,,-auziti ,nesimtitul,cum cuvanta………..ii problema ta si a clasei politice corupte sa rezolve aceasta problema…………esti o caricatura,darzule cu cat ai fost cumparat de rmgc?

 2. unul care te cunoaste

  marți, 10.09.2013 at 19:44

  Bai Lascarica, de cate ori ai luat tu cuvantul la tribuna Parlamentului pentru creearea de locuri de munca in Apuseni? Vi acum ca prostu si ceri comisie parlamentara pt. evaluarea proiectului, si in plus multumesti premierului Ponta pentru verticalitate. Ii dau dreptate primarului Hava cand iti spunea ca daca esti prost stai acasa. Pentru facilitatiile pe care le ceri pt. moti ,solicitale in Parlament, nu in presa pt. fraieri ,ca nu te mai crede nimeni, Pinochio !

 3. Pipo

  miercuri, 11.09.2013 at 11:06

  Mai adormitule, incepi sa concurezi la titlul de nulitatea absoluta a Judetului ! S-ar supara Potor sa-i iei acest titlu, sau voi sunteti la concurenta ? Om de nimic, parlamentar de cacao.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

FOTO ȘTIREA TA: Cum au fost făcute lucrări de colectare a apei pluviale la Săsciori. ”Apa nu curge în canal, vine în fața casei”

Publicat

Modul în care au fost făcute lucrări de modernizare pe o stradă din Săsciori este criticat de unii locuitori ai comunei. Unul dintre aceștia spune că apa ce ar trebui colectată în canalizare îi ajunge în fața casei.

”Apa nu mai curge în canal, ci vine la mine în fața casei. Când o să plouă torențial o să-mi între în pivniță și în curte”, spune cititorul Alba24.ro.

Imaginile sunt de pe strada Bisericii, potrivit sursei citate.

Reprezentanții primăriei spun că lucrările au început din 2019 și sunt în desfășurare.

Acestea sunt pentru rețeaua de colectare a apelor pluviale și asfaltări (inclusiv rigole).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LISTA politicienilor din Alba și sumele cu care au contribuit la campania electorală din 2020. Situația la nivel național

Publicat

Expert Forum a făcut publice informații despre finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale. Informarea cuprinde, printre altele, detalii despre veniturile și cheltuielile declarate de competitorii electorali pentru alegerile parlamentare din 2020, cu mențiunea că datele finale vor fi publicate în urma controalelor desfășurate de Autoritatea Electorală Permanentă.

Potrivit celor de la Expert Forum, campania la alegerile parlamentare a fost de mai bine de trei ori mai scumpă decât cea din 2016, în ciuda pandemiei și a restricțiilor în care s-a desfășurat.

Mai jos vă prezentăm informații legate de contribuțiile politicienilor care au candidat pe listele din Alba.

Sinteza informațiilor legate de campania electorală din 2020, potrivit Expert Forum:

Partidele politice au declarat la nivel național venituri (contribuții) de 169,49 de milioane de lei, comparativ cu 51,73 de milioane în 2016

Cea mai mare parte din venituri (79 de milioane) reflectă venituri proprii ale candidaților, în timp ce 37 de milioane de lei au fost înregistrate ca împrumuturi.

Patru partide (Plus, Pro România, PSD și USR) au transferat 33 de milioane din conturile partidului, iar alte trei (PNL, PSD, USR) au transferat 17 milioane de lei din subvenții pentru cheltuieli de campanie.

O parte semnificativă din cheltuieli (34%) se leagă de promovarea competitorilor electorali în mediul online, în timp ce o cincime din bani s-au folosit pentru promovarea prin radio, TV și presă.

Deși anul 2020 a fost caracterizat de restricții cauzate de pandemie, competitorii au cheltuit un sfert din bani pe tipărituri (broșuri, flyere și materiale similare), precum și 7% pentru afișe electorale. Reamintim că în perioada de campanie electorală, competitorii electorali nu pot folosi materiale de promovare stradală, cu excepția afișelor.

Strategiile competitorilor au fost relativ diferite. Spre exemplu, Plus a cheltuit aproape 60% din bani pe campania online, în timp ce AUR a alocat peste jumătate din fonduri pentru tipărituri (822 mii din 1,5 milioane lei).

PSD și PNL au cheltuit cei mai mulți bani pe servicii online, aproape o treime. Cele mai puține fonduri au fost alocate cheltuielilor pentru cercetări sociologice

Cheltuielile partidelor au fost apropiate de venituri. Există câteva cazuri unde cheltuielile sunt mari (ex PNL, cu 1,6 milioane de lei) decât veniturile, dar în general diferențele sunt reduse.

Neconcordanțe la AUR

În cazul AUR există necorcordanțe între datele publicate în timpul campaniei electorale și raportul de venituri și cheltuieli publicat pe 15 decembrie.

Astfel, deși la sfârșitul campaniei electorale, AUR avea venituri declarate de 85.100 de lei, în RVC figurează venituri de 1,4 milioane de lei, respectiv cheltuieli de 1.5 milioane.

Potrivit centralizatorului publicat de AEP pe 21 decembrie, valoarea veniturilor este de 85.100 de lei. Cu toate acestea, partidul a solicitat spre rambursare 1,5 milioane de lei, conform datelor AEP de pe 8 ianuarie 2001.

Potrivit informațiilor furnizate de către AEP ca răspuns la o cerere înaintată de EFOR, la această dată informațiile sunt corecte, în măsura în care instituția desfășoară activitatea de control la finalul căreia va publica atât în Monitorul Oficial, cât şi pe pagina web a instituţiei, cuantumul veniturilor şi cheltuielilor rezultate în urma verificărilor, sumele rambursate şi nerambursate, precum şi sancţiunile aplicate.

Un număr de 24 de competitori electorali care au obținut mai mult de 3% din voturile valabil exprimate la nivelul circumscripției electorale în care au candidat au solicitat rambursarea unor sume de 148,32 de milioane de lei, comparativ cu 45,5 milioane de lei în 2016.

Șapte partide politice au dreptul la subvenții pentru rezultatele obținute în urma alegerilor parlamentare, respectiv celor locale: PNL, PSD, USR, AUR, PLUS, PMP, Pro România. Pentru luna ianuarie, AEP a alocat 19,8 milioane de lei pentru subvenții.

Situația de la Alba

Expert Forum a făcut publice și o serie de date legate de finanțarea campaniei electorale în județul Alba și legate de contribuțiile candidaților la funcțiile de deputați și senatori.

Mai jos vă prezentăm lista politicienilor, în funcție de sumele cheltuite și partidele din care fac parte.

Sursă: banipartide.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Angajații esențiali din mediul privat vor fi vaccinați cu prioritate în etapa a treia A, nou introdusă în strategia de vaccinare

Publicat

Angajații esențiali din mediul privat vor fi vaccinați cu prioritate în etapa a treia A, nou introdusă în strategia de vaccinare, a anunțat miercuri, după ședința de Guvern, premierul Florin Cîțu. 

Inițial, etapa a treia era destinată populației generale adulte.

Între timp însă, Guvernul a introdus noi categorii de persoane în etapa a doua, în principal persoanele cu handicap, însoțitorii, persoanele fără locuință, cei care lucrează în administrația publică locală sau personalul navigant.

„A fost introdusă etapa a treia A. Este o etapă intermediară, persoanele din sectorul privat care inițial ar fi trebuit să fie în etapa a doua vor fi acum în etapa a treia A. Sunt acele persoane care intră în legătură directă cu mai mulți cetățeni dar din privat, de exemplu personalul din bănci, supermarketuri, etc.”, a declarat premierul Cîțu.

Hotărârea de Guvern urmează să se publice în Monitorul Oficial.

 

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Închisoare pentru un bărbat din Aiud care a amenințat cu moartea și a aruncat cu un topor după polițiști: ”Vă tai! Vă omor!”

Publicat

politie noaptea

”Vă tai! Vă omor! Vă arăt eu vouă! Vă fac bucățele!”, au fost amenințările unui bărbat din Aiud, către un echipaj de poliție care a intervenit în urma unui apel la 112, în care se preciza că bărbatul este beat și face scandal. 

Mai mult, chiar dacă oamenii legii au încercat să îl calmeze pe bărbat acesta nu s-a potolit și a luat un topor pe care l-a aruncat în mașina de poliție. 

Faptele s-au petrecut în 20 octombrie 2020, iar câteva luni mai târziu, în data de 7 ianurie 2021, magistrații Judecătoriei Aiud l-au condamnat pe Andrei P.I., în vârstă de 32 de ani, la închisoare cu executare pentru ultraj. 

Unul dintre polițiștii implicați a cerut instanței să fie înștiințat personal dacă bărbatul este eliberat sau evadează din penitenciar.

Ce s-a întâmplat

Potrivit motivării instanței, în data de 20 octombrie 2020, în jurul orei 19:00, fosta iubită a bărbatului a sunat la 112 și a reclamat faptul că acesta se află la domiciliul ei, în stare de ebrietate, și face scandal.

La fața locului s-a prezentat un echipaj de poliție.

Oamenii legii l-au găsit pe bărbat în curtea casei fostei iubite și i-au solicitat să părăsească imobilul.

Bărbatul a ieșit din curte, dar pe stradă a început să devină agresiv și să adreseze amenințări ca adresa polițiștilor, mai exact, le-a spus: ”Vă tai! Vă omor! Vă arăt eu vouă! Vă fac bucățele!”. se arată în motivarea instanței.

Apoi a intrat în casă.

Polițiștii s-au urcat în autospeciala de poliție, au întors și s-au deplasat spre domiciliul bărbatului, pentru a discuta cu acesta și pentru a aplana starea conflictuală izbucnită între el și fosta sa concubină, se mai arată în documentul citat.

În acel moment bărbatul a luat un topor, iar când polițiștii au oprit mașina în fața curții, acesta a aruncat cu toporul în autospecială.

După bărbatul a fugit, dar fost prins de luptătorii de la SAS care au fost cemați să intervină.

Pedeapsa

Inculpatul, Andrei P.I., a fost condamnat în data de 7 ianuarie 2021, la pedeapsa de un an și trei luni de închisoare pentru ultraj, însă pedeapsa nu a fost definitivă.

Pe 13 ianuarie, bărbatul a făcut apel, iar dosarul va ajunge pe rolul instanței superioare, unde se va da o hotărâre definitivă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate