Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Deputatul Ioan Dîrzu (PSD) cere formarea unei comisii parlamentare care să analizeze situația zonei Roșia Montană și a proiectului minier

Publicat

Deputatul PSD de Alba Ioan Dîrzu a făcut publică o scrisoare deschisă “în numele persoanelor din zona Munților Apuseni și Roșia Montană”, în atenţia celor interesați de subiectul exploatării miniere, atât decidenți, cât şi protestatari sau mineri. Dîrzu reprezintă Colegiul zonei Munţilor Apuseni în Parlament.

“Discuțiile despre exploatarea minieră nu rezolva de fapt problema de fond a zonei Munților Apuseni. Această zonă, cu o resursă naturală impresionantă, rămâne în continuare săracă și lipsită de resurse financiare pentru a susține dezvoltarea sa economică. Oamenii din zonă trăiesc din puținele activități încă rămase, așteptând de la noi, cei care decidem sau spunem cu atâta tărie la televizor că ne pasă de Roșia Montană, să le găsim soluții pentru un trai mai bun, mai decent”, arată deputatul social-democrat.

În contextul în care opinia publică din marile orașe pare să fi oprit exploatarea minieră din zona Munților Apuseni fără a ține cont și de opinia oamenilor din zonă, după cum susţine deputatul, observând informaţiile din presă, acesta întreabă “Și, acum, ce facem cu Roșia Montană? Ce facem cu zona Munților Apuseni?”, adresându-se în calitate de reprezentant în Parlamentul României al cetățenilor din zona Roșia Montană și a Munților Apuseni.

“Vreau să îi aud pe protestatari cum vin cu soluții pentru crearea de locuri de muncă în zonă și cum sistematic, dacă nu vor să se mute în zonă, vor petrece weekendurile în Munții Apuseni în loc să meargă pe Valea Prahovei. Vreau să îi aud pe decidenți cum îi vor ajuta pe minerii din zona Apusenilor, cum vor dezvolta o companie națională pentru exploatarea resurselor naturale din zonă fără folosirea cianurei și cum vor investi în infrastructura rutieră și turistică locală. Vreau să îi aud pe toți cum după ce dezbaterea despre proiectul minier va fi gata că se vor implica direct în rezolvarea problemelor oamenilor din zonă”, mai susţinte Dîrzu.

Acesta enumeră solicitările oamenilor din zonă în condițiile respingerii proiectului minier:

“Refacerea completă a infrastructurii rutiere din zona Munților Apuseni

Acordarea de facilități fiscale pentru activitățile economice din zona Munților Apuseni creatoare de locuri de muncă

Crearea unor programe speciale de finanțare a proiectelor turistice locale din zona Munților Apuseni

Dezvoltarea unei campanii internaționale de promovare turistică a zonei Munților Apuseni

Renovarea școlilor și spitalelor din zona Munților Apuseni

Organizarea unui program special local de reconversie profesională spre domenii și activități economice noi

Finanțarea companiei MinVest Roșia Montană care să preia angajații de la Gold Corporation pentru o perioadă de minim 6 luni și dezvoltarea unor proiecte destinate exploatării miniere a zonei fără folosirea cianurei

Finanțarea unor programe de mediu destinate corectării și repunerii în uz a zonelor afectate de poluare din Apuseni

Includerea Roșiei Montană în patrimoniul UNESCO

Susținerea investiților în activități forestiere precum prelucrarea lemnului sau exploatarea fructelor de pădure

Sprjinirea crescătorilor de animale din zonă prin acordarea unor subvenții suplimentare și dezvoltarea infrastructurii de procesare”.

Dîrzu solicită crearea unei Comisii de anchetă parlamentare care să analizeze situația zonei Roșia Montană și a proiectului minier. “Este important ca după finalizarea dezbaterii să aflăm totuși cine au fost cei care au avut interese ilegitime în spatele manifestării lor publice și cum putem face ca pe viitor Statul român să nu mai fie captiv unor astfel de situații care pot conduce la cheltuieli importante din bugetul național”, precizează acesta.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. spaga

    marți, 10.09.2013 at 16:04

    ,,Vreau să îi aud pe protestatari ,,-auziti ,nesimtitul,cum cuvanta………..ii problema ta si a clasei politice corupte sa rezolve aceasta problema…………esti o caricatura,darzule cu cat ai fost cumparat de rmgc?

  2. unul care te cunoaste

    marți, 10.09.2013 at 19:44

    Bai Lascarica, de cate ori ai luat tu cuvantul la tribuna Parlamentului pentru creearea de locuri de munca in Apuseni? Vi acum ca prostu si ceri comisie parlamentara pt. evaluarea proiectului, si in plus multumesti premierului Ponta pentru verticalitate. Ii dau dreptate primarului Hava cand iti spunea ca daca esti prost stai acasa. Pentru facilitatiile pe care le ceri pt. moti ,solicitale in Parlament, nu in presa pt. fraieri ,ca nu te mai crede nimeni, Pinochio !

  3. Pipo

    miercuri, 11.09.2013 at 11:06

    Mai adormitule, incepi sa concurezi la titlul de nulitatea absoluta a Judetului ! S-ar supara Potor sa-i iei acest titlu, sau voi sunteti la concurenta ? Om de nimic, parlamentar de cacao.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax