Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ANI îl acuză pe deputatul PP-DD, Cornel Comșa, de incompatibilitate. Alți 31 de parlamentari sunt în aceeași situație

Publicat

Deputatul PP-DD, Cornel Comșa, este incompatibil, potrivit Agenției Naționale de Integritate. Acesta alături de alți 31 de parlamentari sunt acuzați de ANI de încălcarea regimului juridic al incompatibilităților, precum și posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații. Printre numele de pe listă se mai află  Petre Roman sau Sorin Ilieșiu.

Agenția Națională de Integritate a constatat în cazul a 32 parlamentari (22 deputați și 10 senatori) încălcarea regimului juridic al incompatibilităților, precum și posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații, după cum urmează:

-încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de către 22 deputați și 10 senatori ca urmare a exercitării simultane de funcții și calități, contrar prevederilor art. 82, alin (1), lit. a), c) și e) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora calitatea de deputat și senator este incompatibilă cu funcțiile de „administrator”,„membru al consiliului de administrație sau cenzor la societățile comerciale”,„calitatea de comerciant persoană fizică”, sau cu „funcția de reprezentant al statului în adunările generale ale societăților comerciale prevăzute la lit. a)”; persoanele menționate au încălcat și prevederile art. 15, alin. (1), lit. a), ale art. 16, alin. (2), lit. a) și e), precum și ale art. 17, alin. (1) din Legea nr. 96/2006 privind statutul deputaților și senatorilor;

-posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută de art. 326 Cod Penal, în cazul a trei deputați și un senator, ca urmare a faptului că nu au menționat în declarațiile de interese calitățile și funcțiile deținute, motiv pentru care Agenția a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Printre 32 de parlamentari se numără și deputatul PP-DD Cornel Comșa care se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 20 decembrie 2012, întrucât deține, simultan, funcția de deputat și calitatea de administrator la S.C. DA EASY WAY S.R.L. și S.C. BIZ` ROUND THE CLOCK S.R.L.

Cornel Comșa, este acuzat alături de alți 32 de parlamentari de incompatibilitate.

Deputații: CIURARIU Florin , COVACI Dorel , DALCA Ștefan Petru, DINIȚĂ Ion, , DOBOȘ Anton-, DOBRINESCU Traian, ENEA Constantin Cosmin, MIHAILA Ioan , MOLDOVAN Ioan, MOLNAR Zsolt, OCHI Ion, OROS Nechita-Adrian, RĂDULESCU Marian Cătălin ROMAN Ioan Sorin, ROMAN Petre, ȘCHEAU Ion, SMĂRĂNDACHE Miron Alexandru, TAMAIAN Ioan, TEODORESCU Ioan Viorel, THUMA HUBERT Petru Ștefan, ZAMFIR Daniel și senatorii BUJOR Dumitru Marcel, EHEGARTNER Petru, GRAPĂ Sebastian, ILIEȘIU Sorin, KLARIK Laszlo Attila, NIŢĂ Mihai, PAȘCA Liviu Titus, SUCIU Matei Senator, TOMOIAGĂ Ștefan-Liviu și ZISU Ionuț Elie sunt ceilalți 31 de parlamentari care completează lista.

Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Dintre acestea, două persoane nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Potrivit Legii 176/2010, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al […] incompatibilității constituie temei pentru eliberarea din funcție, precum şi interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementărilor aplicabile demnității și funcției respective.

De asemenea, conform dispozițiilor art. 326 din Codul Penal al României, „Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax