Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Deputatul PSD Ioan Dârzu, printre inițiatorii unei legi prin care VOTUL devine OBLIGATORIU. Cine lipsește plătește amendă 1000 lei

Publicat

Mai mulți deputați PSD şi UNPR printre care și șeful PSD de Alba, deputatul Ioan Dârzu, propun ca votul să fie obligatoriu pentru toţi cetăţenii cu drept de vot, cu excepţia celor de peste 80 de ani şi a celor cu boli cronice, neparticiparea urmând să fie sancţionată cu 1.000 lei amendă, potrivit unei iniţiative legislative aflată în consultare publică.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, a Legii pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale şi a Legii privind Statutul aleşilor locali a fost iniţiată de deputaţii Ioan Dîrzu, Toader Dima , Marian Ghiveciu, Liviu Harbuz, Ion Melinte, Gavril Mîrza, Ioan Munteanu, Ioan Stan, Zisu Stanciu (PSD), Valeriu Steriu şi Octavian Bumbu (UNPR).

Semnatarii proiectului propun ca pe buletinul de vot să fie imprimat şi un patrulater alb în care să fie tipărită sintagma “Niciunul dintre candidaţi nu corespunde”.

Potrivit iniţiativei, în cazul în care voturile alegătorilor din patrulaterul alb însumează 50% plus unu, se va organiza un nou tur de scrutin.

Iniţiatorii susţin, în expunerea de motive, că prin introducerea votului obligatoriu se reduc şansele de fraudare a alegerilor, nu va mai exista motiv de mită electorală şi va fi greu să se cumpere voturi.

Aceştia arată că, prin introducerea votului obligatoriu în România, ar putea fi certificată şi obligaţia civică a cetăţenilor de a-şi alege reprezentanţii şi s-ar conferi mai multă reprezentativitate forului legislativ şi mai multă legitimitate Guvernului.

Iniţiatorii precizează că în Uniunea Europeană există patru state unde votul este obligatoriu şi sancţionat – Cipru, Grecia, Luxemburg şi Belgia – şi două ţări unde votul este obligatoriu, dar nesancţionat – Italia şi Portugalia.

În expunerea de motive se mai arată că aplicarea ;tampilei în patrulaterul alb cu menţiunea “niciunul dintre candidaţi nu corespunde”, aşa-zisul “vot alb”, va reprezenta o sancţiune pentru clasa politică din România, care ar deveni mai responsabilă faţă de cetăţenii ale căror interese le reprezintă.

Senatul va dezbate acest proiect în calitate de primă Cameră sesizată.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. Votantul Absent

    sâmbătă, 21.06.2014 at 11:50

    Cred ca Darzu & compani ar trebui sa dea intai o lege prin care sa-i oblige pe romanii sa traiasca decent, sa aiba locuri de munca , conditii bune in spital, sa le ajunga salariul macar pentru plata gazului si a curentului.

  2. soimul de munte

    duminică, 22.06.2014 at 17:34

    si cit este amenda daca nu votezi cu dirzu?

  3. cocu

    duminică, 22.06.2014 at 19:46

    un *****! crezi ca votez cu voi mincinosilor !!!!

  4. Alex

    marți, 24.06.2014 at 07:11

    Legea este buna, pt. ca multa lume nu merge la vot, si daca ar merge s-ar rasturna situatia din sondajele de fata!

  5. lupu sur

    marți, 24.06.2014 at 14:15

    Daca nu sant pe liste, ma platesc ei?

  6. Dede

    luni, 14.11.2016 at 15:00

    Mihaelaaaaa dragostea mea…..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax