Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Deputatul PSD Ioan Dîrzu solicită Guvernului sprijin pentru cercetarea roboticii în liceele din țară

Publicat

Dirzu parlament

Deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu, a transmis mai multe întrebări ministrului Educației, Valentin Popa și ministrului Cercetării și Inovării, Nicolae Burnete, referitoare la sprijinirea cercetării roboticii în liceele din România.

„În data de 25 martie 2018, echipa de robotică ”XEO” a Colegiul National “Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia câștigat Marele Premiu “Inspire Award 1” la concursul național FIRST Tech Challenge Romania și va reprezenta România la Campionatul Mondial FIRST USA din Detroit. INSPIRE AWARD 1” este cel mai prestigios premiu al competiției. El este acordat echipelor care excelează în performanțele robotului, complexitatea și calitatea realizării cărții echipei “engineering book” și spiritul de echipă, spiritul competiției FTC (FIRST Tech Challenge).

Studiul și cercetarea roboticii în licee a luat amploare în ultimii ani în România, existând aproape în fiecare județ grupuri de elevi și cadre didactice care dezvoltă proiecte de cercetare și participă la competiții naționale și internaționale. Acești elevi își dedică timp, pasiune, resurse materiale și financiare pentru a își îndeplini ambițiile nobile și demne de laudă.

Suntem martorii unei evoluții independente de schimbare a paradigmei învățământului preuniversitar. Elevii și profesorii abordează noi arii ale științelor și se îndepărtează de programa școlară rigidă care nu le-a oferit și nu le oferă posibilitatea explorării ciberneticii, a roboticii, a spațiului etc. Setea de cunoaștere a elevilor a depășit tarele sistemului de învățământ preuniversitar iar cel din urmă trebuie să facă față noilor provocări, realități și nevoi. Nu ne permitem să pierdem această generație de tineri talentați, visători, creativi și inteligenți. Nu ne permitem să nu investim în ceea ce-și doresc ei să studieze, să descopere, în ceea ce se studiază de fapt în mai toate școlile moderne din România.

Elevii Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia , dar și ceilalți colegi ai lor din România, au nevoie de ajutorul Guvernului României pentru a-și putea continua munca și a pune România pe podiumul mondial al cercetării și inovării. Acești tineri talentați care ne vor reprezenta în Statele Unite ale Americii au nevoie de suportul financiar și logistic al statului român și de o susținere continuă a activității lor în cercetarea roboticii.

Ținând cont de cele menționate, vă rog să-mi răspundeți în scris la următoarele întrebări:

1. Cum pot Ministerul Educației Naționale și Ministerul Cercetării și Inovării să susțină financiar, material și logistic activitatea echipei de robotică ”XEO” a Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, care a câștigat Marele Premiu “Inspire Award 1”, în vederea participării la Campionatul Mondial FIRST USA din Detroit?

2. Cum vor dezvolta Ministerul Educației Naționale și Ministerul Cercetării și Inovării studiul și cercetarea roboticii în sistemul de învățământ preuniversitar din România și ce obiective strategice își propun în acest sens?

3. Cum adaptează Ministerul Educației Naționale programa școlară la noile realități și interese ale elevilor în studiul roboticii, a ciberneticii, a spațiului cosmic și a altor ramuri de științe de interes pentru contemporaneitate? Pot deveni acestea discipline de studiu în trunchiul comun?”, a transmis deputatul Ioan Dîrzu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax