Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

DESCENTRALIZARE: Cine poate pierde fotoliul de director în Alba după transferul instituţiilor în teritoriu. Lista deconcentratelor vizate


Publicat

Proiectul descentralizării propus de Ministerul Dezvoltării şi pentru care Guvernul ar urma să-şi asume răspunderea în noiembrie prevede transferul mai multor instituţii din subordinea ministerelor în autoritatea Consiliilor Judeţene, respectiv Consiliilor Locale. Pe lângă trecerea unor atribuţii şi imobile la autorităţile judeţene, un efect imediat este posibila pierdere a fotoliilor de conducere de către şefii de deconcentrate vizate, care sunt eliberaţi din funcţii de la 1 ianuarie 2014, iar preşedinţii de CJ numesc şefi interimar, până la organizarea concursurilor.

Din punct de vedere politic, majoritatea directorilor de la direcții sunt sau au fost susținuți de partidele din USL, în timp ce la Consiliul Județean conducerea este PDL. Este posibil ca directorii propuși de PNL să găsească o portiță de scăpare din faptul că în CJ Alba, PNL și PDL au încheiat o alianță pentru obținerea majorității. Astfel, în Alba,  PSD ar putea ieși cel mai ”șifonat” în urma descentralizării, în cida faptului că guvernează România.

În Alba, în subordinea Consiliului Judeţean intră instituţii ca Direcţia agricolă, Direcţia județeană pentru plata beneficiilor de asistenţă socială, Direcţia pentru sănătate publică, Direcția judeţeană pentru protecţia mediului, Direcția judeţeană pentru pescuit şi acvacultură, Direcţia judeţeană pentru sport şi tineret, toate reorganizate şi pentru care preşedintele CJ Alba ar urma să decidă cine va prelua conducerea interimară până la organizarea concursurilor.

Citeşte DESCENTRALIZARE: Şefii instituţiilor transferate în teritoriu, eliberaţi din funcţii de la 1 ianuarie. Ce imobile ajung în administrarea CJ Alba, de la minister

Direcţia Agricolă Judeţeană se formează prin comasarea fostei direcţii pentru agricultură cu oficiul de studii pedologice şi agrochimice şi camera agricolă judeţeană. Conducerea Direcţiei este asigurată în prezent de Gheorghe Lazea (PSD). Camera Agricolă Judeţeană Alba funcţionează în prezent ca instituţie publică descentralizată, cu personalitate juridică, în subordinea Consiliului Judeţean Alba, finanţată din venituri proprii şi subvenţii de la bugetul de stat. Sediul instituţiei este în municipiul Alba Iulia, strada Al. Ioan Cuza nr.4. Conducerea acesteia este asigurată de Mirela Nemeş, care a câştigat concursul de la începutul acestui an.

Agenţia judeţeană pentru plăţi şi inspecţie socială devine Direcţia județeană pentru plata beneficiilor de asistenţă socială, în subordinea CJ Alba. În prezent, conducerea AJPIS este asigurată de Flaviu Cozuc, fost prefect al judeţului Alba. Acesta a preluat şefia instituţiei în 15 aprilie 2013, în urma unui concurs. Flaviu Cozuc are 39 de ani, este economist de profesie, iar, înainte de a fi numit prefect, acesta a fost angajat la compartimentul de audit din Primăria Sebeş.

Agenţia judeţeană pentru protecţia mediului devine Direcția judeţeană pentru protecţia mediului, în subordinea CJ. APM Alba este condusă din 1 august 2012 de Mihaela Dehelean Mih (PSD), care a obţinut funcţia de director executiv prin concurs. Dehelean a vizat şi un post de consilier judeţean la CJ Alba. Anterior, interimatul instituției a fost deținut de Gheorghe Nicolai. Acesta a fost trecut în funcţia de șef șerviciu la departamentul Monitoring din cadrul Agenției. La Garda de Mediu, şef este tot un reprezentant PSD, Dănuţ Hălălai, care a preluat funcţia de la Rosa Komaroni (interimat asigurat de comisarul Roniţa Stan).

Filiala regională a Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură devine Direcția judeţeană pentru pescuit şi acvacultură, în subordinea CJ Alba. În prezent, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) este instituţie publică centrală de specialitate de interes naţional, cu personalitate juridică, finanţată integral de la bugetul de stat, care funcţionează în subordinea Ministerului Mediului si Schimbărilor Climatice. Agenţia acoperă întreg teritoriul României, prin cele 4 filiale regionale: Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania. Alba ţine de Filiala Transilvania, condusă de Ilie Petcu.

Direcţia pentru Sănătate Publică intră în subordinea CJ, cu unităţi cu personalitate juridică, centrele de diagnostic şi tratament şi centrele medicale, finanţate integral din venituri proprii din contractele încheiate prin sistemul de asigurări sociale de sănătate şi centrele judeţene de întreţinere şi reparare a aparaturii medicale şi policlinicile cu plată, finanţate integral din venituri proprii. DSP Alba este condusă în prezent de Horea Timiş, care a “supravieţuit” schimbărilor politice în urma alegerilor de anul trecut.

Direcţia  judeţeană pentru sport şi tineret trece în subordinea CJ, de la Ministerul Tineretului şi Sportului. În prezent, aceasta este condusă de Adrian Călin Păştină (PSD), care a câştigat concursul pentru funcţia de director executiv, din martie 2013. Anterior, a fost consultant la Instituţia Prefectului Alba şi are domiciliul în Cugir. Tot CJ preia şi Palatul copiilor.

Consiliile locale din Alba Iulia, Aiud, Cugir şi Zlatna preiau cinematografele din oraşe, cluburile copiilor şi cluburile sportive şcolare.

Lista cinematografelor care trec în subordinea Consiliilor locale din Alba: “Dacia” Alba Iulia (clădire din 1978, în suprafaţă de 848 mp), “Columna” Alba Iulia (clădire din 1970, în suprafaţă de 860 mp), “Progresul” Aiud (clădire din 1968, în suprafaţă de 530 mp, teren 619 mp), “Muncitorul” Zlatna (clădire din 1899, în suprafaţă de 192 mp), “Patria” Cugir (clădire din 1985, în suprafaţă de 945 mp).

Consiliile locale vor organiza şi reţeaua şcolară a unităţilor de învăţământ de stat şi particular preuniversitar, cu avizul IŞJ. Pentru învăţământul special liceal şi special postliceal, precum și pentru învăţământul profesional şi tehnic, reţeaua şcolară se organizează de către consiliul judeţean, cu avizul ministerului.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 27 de cazuri COVID înregistrate în ultimele 24 de ore. Incidența pe orașe și comune din județ, la 14 zile

Publicat

Au fost înregistrate 27 cazuri noi COVID-19 în județul Alba, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise de DSP Alba, luni, 18 ianuarie.

De la începutul pandemiei, în județul Alba, au fost raportate 13.281 de îmbolnăviri.

De asemenea, sunt 12.082 persoane vindecate și 350 decese, de la începutul pandemiei, în județ.

Duminică, în Alba au fost prelucrate 323 de probe, la SJU.

Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 149.441.

Lista localităților din care provin persoanele confirmate în ultimele 24 de ore:

Urban (19 cazuri noi)

Alba Iulia – 6

Sebeș – 4

Teiuș – 3

Cugir – 2

Zlatna – 2

Blaj – 1

Câmpeni – 1

Rural (6 cazuri noi)

Ciugud – 1

Cricău – 1

Ighiu – 1

Meteș – 1

Săsciori – 1

Unirea – 1

Alte 2 cazuri cu anchete epidemiologice în desfășurare.

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba (4-17 ianuarie) – 1,96 (anterior 2,04).

TOP localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile (județul Alba):

Mediul urban:

Localitate – cazuri în perioada 4-17 ianuarie – incidența cazurilor COVID-19

Teiuș – 23 cazuri – 3,15 (anterior 2,74)

Alba Iulia – 239 cazuri – 3,12 (anterior 3,20)

Cugir – 63 cazuri – 2,44 (anterior 2,52)

Câmpeni – 17 cazuri – 2,28 (anterior 2,69)

Sebeș – 74 cazuri – 2,25 (anterior 2,40)

Blaj – 36 cazuri – 1,73 (anterior 1,78)

Aiud – 41 cazuri – 1,61 (anterior 1,69)

Ocna Mureș – 21 cazuri – 1,50 (anterior 1,50)

Abrud – 7 cazuri – 1,32 (anterior 1,32)

Zlatna – 10 cazuri – 1,25 (anterior 1,13)

Baia de Arieș – 3 cazuri – 0,78 (anterior 0,78)

Mediul rural

Localitate – cazuri în perioada 4-17 ianuarie – incidența cazurilor COVID-19

Daia Română – 17 cazuri – 5,42 (anterior 5,74)

Mihalț – 15 cazuri – 4,55 (anterior 4,85)

Ciugud – 13 cazuri – 3,99 (anterior 3,69)

Stremț – 9 cazuri – 3,64 (anterior 3,64)

Meteș – 10 cazuri – 3,54 (anterior 3,18)

Întregalde – 2 cazuri – 3,52 (anterior 3,52)

Crăciunelu de Jos – 7 cazuri – 3,26 (anterior 4,66)

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE-VIDEO: Cum se desfășoară imunizarea populației, la centrul de vaccinare din Alba Iulia. Precizări făcute de DSP Alba

Publicat

Campania de vaccinare a populației a început luni, 18 ianuarie, la Alba Iulia. La centrul amenajat pe strada Vasile Alecsandri, în Sala de Sport a Universității 1 Decembrie 1918, sunt așteptate astăzi 240 de persoane. 

„Debutul a fost fără probleme. Încă de azidimineață primele persoane și-au făcut apariția, dornice să fie vaccinate. Astăzi au fost programate la centrul din Alba Iulia 240 de persoane”, a explicat directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

Până la ora 12:30 au fost vaccinate 96 de persoane.

Reamintim faptul că persoană vaccinată a fost o femeie în vârstă de 88 de ani care a reușit să se înscrie în platformă cu ajutorul copiilor.

Vezi și VIDEO: A început vaccinarea anti COVID a populației din Alba Iulia: O femeie de 88 de ani, prima persoană vaccinată

“Nu am deloc emoții. Încurajez pe toată lumea să se vaccineze iar cei în vârstă care nu sunt deciși ce să facă să își întrebe copiii sau pe cei mai tineri”, a îndemnat doamna care a venit însoțită de fiica ei, potrivit reprezentanților DSP Alba.

Azi, la Centrul de Vaccinare din Alba Iulia sunt înscrise 240 de persoane.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Sesiune online la universitatea din Alba Iulia. Reîntoarcerea în format fizic la cursuri depinde de evoluția pandemiei de COVID

Publicat

universitate

Sesiunea de examene din luna ianuarie 2021, la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, se va desfășura online.

Deja profesorii au trimis studenților materia pentru examenele ce se vor desfășura pe platforma online pe care s-au desfășurat și cursurile, de la începutul pandemiei de COVID-19.

Încă nu există informații clare în ceea ce privește revenirea la cursuri în format fizic a studenților la universitatea din Cetatea Alba Carolina.

Însă, până la începutul semestrului al doilea, la nivel instituțional se va lua o decizie în acest sens.

În primul rând, decizia ține de evoluția pandemiei la nivelul județului Alba. Dacă aceasta va fi pe un trend descendent, studenții s-ar putea reîntoarce la cursuri în format fizic.

De asemenea, mai există și varianta hibrid: o parte din studenți să meargă la cursuri, iar o altă parte să studieze de acasă.

Dacă situația cazurilor la nivelul județului nu va fi pe un trend descendent, cursurile ar putea rămâne în format online.

Potrivit reprezentanților Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, până la începerea semestrului al doilea, la nivel instituțional se va lua o decizie în ceea ce privește formatul în care studenții vor lua parte la cursuri.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

FOTO: Campania de vaccinare anti-COVID la Aiud, faza a doua. Prima persoană imunizată, o femeie de 62 de ani

Publicat

Prima persoană vaccinată anti-COVID la Aiud, în a doua fază a campaniei naționale, a fost o femeie de 62 de ani. Luni, la Aiud, mai sunt programate 60 de persoane.

”Astăzi a început la Aiud cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

Primul aiudean vaccinat în cadrul celei de-a doua etape a fost doamna D. Edita în vârstă de 62 de ani, iar astăzi mai sunt programate 60 de persoane”, a anunțat Primăria Aiud.

Vezi și VIDEO: A început vaccinarea anti COVID a populației din Alba Iulia: O femeie de 88 de ani, prima persoană vaccinată

Centrul de vaccinare de la Aiud a fost organizat în sala de sport de pe strada Tribun Tudoran și funcționează în baza autorizației sanitare primite din partea Direcției de Sănătate Publică Alba.

sursă foto: Primăria Municipiului Aiud (Facebook)

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate