Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

DESCENTRALIZARE: Cine poate pierde fotoliul de director în Alba după transferul instituţiilor în teritoriu. Lista deconcentratelor vizate

Publicat

Proiectul descentralizării propus de Ministerul Dezvoltării şi pentru care Guvernul ar urma să-şi asume răspunderea în noiembrie prevede transferul mai multor instituţii din subordinea ministerelor în autoritatea Consiliilor Judeţene, respectiv Consiliilor Locale. Pe lângă trecerea unor atribuţii şi imobile la autorităţile judeţene, un efect imediat este posibila pierdere a fotoliilor de conducere de către şefii de deconcentrate vizate, care sunt eliberaţi din funcţii de la 1 ianuarie 2014, iar preşedinţii de CJ numesc şefi interimar, până la organizarea concursurilor.

Din punct de vedere politic, majoritatea directorilor de la direcții sunt sau au fost susținuți de partidele din USL, în timp ce la Consiliul Județean conducerea este PDL. Este posibil ca directorii propuși de PNL să găsească o portiță de scăpare din faptul că în CJ Alba, PNL și PDL au încheiat o alianță pentru obținerea majorității. Astfel, în Alba,  PSD ar putea ieși cel mai ”șifonat” în urma descentralizării, în cida faptului că guvernează România.

În Alba, în subordinea Consiliului Judeţean intră instituţii ca Direcţia agricolă, Direcţia județeană pentru plata beneficiilor de asistenţă socială, Direcţia pentru sănătate publică, Direcția judeţeană pentru protecţia mediului, Direcția judeţeană pentru pescuit şi acvacultură, Direcţia judeţeană pentru sport şi tineret, toate reorganizate şi pentru care preşedintele CJ Alba ar urma să decidă cine va prelua conducerea interimară până la organizarea concursurilor.

Citeşte DESCENTRALIZARE: Şefii instituţiilor transferate în teritoriu, eliberaţi din funcţii de la 1 ianuarie. Ce imobile ajung în administrarea CJ Alba, de la minister

Direcţia Agricolă Judeţeană se formează prin comasarea fostei direcţii pentru agricultură cu oficiul de studii pedologice şi agrochimice şi camera agricolă judeţeană. Conducerea Direcţiei este asigurată în prezent de Gheorghe Lazea (PSD). Camera Agricolă Judeţeană Alba funcţionează în prezent ca instituţie publică descentralizată, cu personalitate juridică, în subordinea Consiliului Judeţean Alba, finanţată din venituri proprii şi subvenţii de la bugetul de stat. Sediul instituţiei este în municipiul Alba Iulia, strada Al. Ioan Cuza nr.4. Conducerea acesteia este asigurată de Mirela Nemeş, care a câştigat concursul de la începutul acestui an.

Agenţia judeţeană pentru plăţi şi inspecţie socială devine Direcţia județeană pentru plata beneficiilor de asistenţă socială, în subordinea CJ Alba. În prezent, conducerea AJPIS este asigurată de Flaviu Cozuc, fost prefect al judeţului Alba. Acesta a preluat şefia instituţiei în 15 aprilie 2013, în urma unui concurs. Flaviu Cozuc are 39 de ani, este economist de profesie, iar, înainte de a fi numit prefect, acesta a fost angajat la compartimentul de audit din Primăria Sebeş.

Agenţia judeţeană pentru protecţia mediului devine Direcția judeţeană pentru protecţia mediului, în subordinea CJ. APM Alba este condusă din 1 august 2012 de Mihaela Dehelean Mih (PSD), care a obţinut funcţia de director executiv prin concurs. Dehelean a vizat şi un post de consilier judeţean la CJ Alba. Anterior, interimatul instituției a fost deținut de Gheorghe Nicolai. Acesta a fost trecut în funcţia de șef șerviciu la departamentul Monitoring din cadrul Agenției. La Garda de Mediu, şef este tot un reprezentant PSD, Dănuţ Hălălai, care a preluat funcţia de la Rosa Komaroni (interimat asigurat de comisarul Roniţa Stan).

Filiala regională a Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură devine Direcția judeţeană pentru pescuit şi acvacultură, în subordinea CJ Alba. În prezent, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) este instituţie publică centrală de specialitate de interes naţional, cu personalitate juridică, finanţată integral de la bugetul de stat, care funcţionează în subordinea Ministerului Mediului si Schimbărilor Climatice. Agenţia acoperă întreg teritoriul României, prin cele 4 filiale regionale: Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania. Alba ţine de Filiala Transilvania, condusă de Ilie Petcu.

Direcţia pentru Sănătate Publică intră în subordinea CJ, cu unităţi cu personalitate juridică, centrele de diagnostic şi tratament şi centrele medicale, finanţate integral din venituri proprii din contractele încheiate prin sistemul de asigurări sociale de sănătate şi centrele judeţene de întreţinere şi reparare a aparaturii medicale şi policlinicile cu plată, finanţate integral din venituri proprii. DSP Alba este condusă în prezent de Horea Timiş, care a “supravieţuit” schimbărilor politice în urma alegerilor de anul trecut.

Direcţia  judeţeană pentru sport şi tineret trece în subordinea CJ, de la Ministerul Tineretului şi Sportului. În prezent, aceasta este condusă de Adrian Călin Păştină (PSD), care a câştigat concursul pentru funcţia de director executiv, din martie 2013. Anterior, a fost consultant la Instituţia Prefectului Alba şi are domiciliul în Cugir. Tot CJ preia şi Palatul copiilor.

Consiliile locale din Alba Iulia, Aiud, Cugir şi Zlatna preiau cinematografele din oraşe, cluburile copiilor şi cluburile sportive şcolare.

Lista cinematografelor care trec în subordinea Consiliilor locale din Alba: “Dacia” Alba Iulia (clădire din 1978, în suprafaţă de 848 mp), “Columna” Alba Iulia (clădire din 1970, în suprafaţă de 860 mp), “Progresul” Aiud (clădire din 1968, în suprafaţă de 530 mp, teren 619 mp), “Muncitorul” Zlatna (clădire din 1899, în suprafaţă de 192 mp), “Patria” Cugir (clădire din 1985, în suprafaţă de 945 mp).

Consiliile locale vor organiza şi reţeaua şcolară a unităţilor de învăţământ de stat şi particular preuniversitar, cu avizul IŞJ. Pentru învăţământul special liceal şi special postliceal, precum și pentru învăţământul profesional şi tehnic, reţeaua şcolară se organizează de către consiliul judeţean, cu avizul ministerului.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Pingback: Victor Ponta: Asumarea răspunderii Guvernului pe proiectul descentralizării, în jurul datei de 15 noiembrie | Alba24

  2. Pingback: Personalul din instituțiile reorganizate după descentralizare, redus cu 10%. Vezi ce deconcentrate din Alba intră în subordinea Consiliului Județean | Alba24

  3. Pingback: DESCENTRALIZARE: Ce intră în “curtea” CJ Alba, după marea reformă din administraţie. Proiectul de lege adoptat de Guvern | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax