Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

DESCENTRALIZARE: Cine poate pierde fotoliul de director în Alba după transferul instituţiilor în teritoriu. Lista deconcentratelor vizate


Publicat

Proiectul descentralizării propus de Ministerul Dezvoltării şi pentru care Guvernul ar urma să-şi asume răspunderea în noiembrie prevede transferul mai multor instituţii din subordinea ministerelor în autoritatea Consiliilor Judeţene, respectiv Consiliilor Locale. Pe lângă trecerea unor atribuţii şi imobile la autorităţile judeţene, un efect imediat este posibila pierdere a fotoliilor de conducere de către şefii de deconcentrate vizate, care sunt eliberaţi din funcţii de la 1 ianuarie 2014, iar preşedinţii de CJ numesc şefi interimar, până la organizarea concursurilor.

Din punct de vedere politic, majoritatea directorilor de la direcții sunt sau au fost susținuți de partidele din USL, în timp ce la Consiliul Județean conducerea este PDL. Este posibil ca directorii propuși de PNL să găsească o portiță de scăpare din faptul că în CJ Alba, PNL și PDL au încheiat o alianță pentru obținerea majorității. Astfel, în Alba,  PSD ar putea ieși cel mai ”șifonat” în urma descentralizării, în cida faptului că guvernează România.

În Alba, în subordinea Consiliului Judeţean intră instituţii ca Direcţia agricolă, Direcţia județeană pentru plata beneficiilor de asistenţă socială, Direcţia pentru sănătate publică, Direcția judeţeană pentru protecţia mediului, Direcția judeţeană pentru pescuit şi acvacultură, Direcţia judeţeană pentru sport şi tineret, toate reorganizate şi pentru care preşedintele CJ Alba ar urma să decidă cine va prelua conducerea interimară până la organizarea concursurilor.

Citeşte DESCENTRALIZARE: Şefii instituţiilor transferate în teritoriu, eliberaţi din funcţii de la 1 ianuarie. Ce imobile ajung în administrarea CJ Alba, de la minister

Direcţia Agricolă Judeţeană se formează prin comasarea fostei direcţii pentru agricultură cu oficiul de studii pedologice şi agrochimice şi camera agricolă judeţeană. Conducerea Direcţiei este asigurată în prezent de Gheorghe Lazea (PSD). Camera Agricolă Judeţeană Alba funcţionează în prezent ca instituţie publică descentralizată, cu personalitate juridică, în subordinea Consiliului Judeţean Alba, finanţată din venituri proprii şi subvenţii de la bugetul de stat. Sediul instituţiei este în municipiul Alba Iulia, strada Al. Ioan Cuza nr.4. Conducerea acesteia este asigurată de Mirela Nemeş, care a câştigat concursul de la începutul acestui an.

Agenţia judeţeană pentru plăţi şi inspecţie socială devine Direcţia județeană pentru plata beneficiilor de asistenţă socială, în subordinea CJ Alba. În prezent, conducerea AJPIS este asigurată de Flaviu Cozuc, fost prefect al judeţului Alba. Acesta a preluat şefia instituţiei în 15 aprilie 2013, în urma unui concurs. Flaviu Cozuc are 39 de ani, este economist de profesie, iar, înainte de a fi numit prefect, acesta a fost angajat la compartimentul de audit din Primăria Sebeş.

Agenţia judeţeană pentru protecţia mediului devine Direcția judeţeană pentru protecţia mediului, în subordinea CJ. APM Alba este condusă din 1 august 2012 de Mihaela Dehelean Mih (PSD), care a obţinut funcţia de director executiv prin concurs. Dehelean a vizat şi un post de consilier judeţean la CJ Alba. Anterior, interimatul instituției a fost deținut de Gheorghe Nicolai. Acesta a fost trecut în funcţia de șef șerviciu la departamentul Monitoring din cadrul Agenției. La Garda de Mediu, şef este tot un reprezentant PSD, Dănuţ Hălălai, care a preluat funcţia de la Rosa Komaroni (interimat asigurat de comisarul Roniţa Stan).

Filiala regională a Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură devine Direcția judeţeană pentru pescuit şi acvacultură, în subordinea CJ Alba. În prezent, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) este instituţie publică centrală de specialitate de interes naţional, cu personalitate juridică, finanţată integral de la bugetul de stat, care funcţionează în subordinea Ministerului Mediului si Schimbărilor Climatice. Agenţia acoperă întreg teritoriul României, prin cele 4 filiale regionale: Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania. Alba ţine de Filiala Transilvania, condusă de Ilie Petcu.

Direcţia pentru Sănătate Publică intră în subordinea CJ, cu unităţi cu personalitate juridică, centrele de diagnostic şi tratament şi centrele medicale, finanţate integral din venituri proprii din contractele încheiate prin sistemul de asigurări sociale de sănătate şi centrele judeţene de întreţinere şi reparare a aparaturii medicale şi policlinicile cu plată, finanţate integral din venituri proprii. DSP Alba este condusă în prezent de Horea Timiş, care a “supravieţuit” schimbărilor politice în urma alegerilor de anul trecut.

Direcţia  judeţeană pentru sport şi tineret trece în subordinea CJ, de la Ministerul Tineretului şi Sportului. În prezent, aceasta este condusă de Adrian Călin Păştină (PSD), care a câştigat concursul pentru funcţia de director executiv, din martie 2013. Anterior, a fost consultant la Instituţia Prefectului Alba şi are domiciliul în Cugir. Tot CJ preia şi Palatul copiilor.

Consiliile locale din Alba Iulia, Aiud, Cugir şi Zlatna preiau cinematografele din oraşe, cluburile copiilor şi cluburile sportive şcolare.

Lista cinematografelor care trec în subordinea Consiliilor locale din Alba: “Dacia” Alba Iulia (clădire din 1978, în suprafaţă de 848 mp), “Columna” Alba Iulia (clădire din 1970, în suprafaţă de 860 mp), “Progresul” Aiud (clădire din 1968, în suprafaţă de 530 mp, teren 619 mp), “Muncitorul” Zlatna (clădire din 1899, în suprafaţă de 192 mp), “Patria” Cugir (clădire din 1985, în suprafaţă de 945 mp).

Consiliile locale vor organiza şi reţeaua şcolară a unităţilor de învăţământ de stat şi particular preuniversitar, cu avizul IŞJ. Pentru învăţământul special liceal şi special postliceal, precum și pentru învăţământul profesional şi tehnic, reţeaua şcolară se organizează de către consiliul judeţean, cu avizul ministerului.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

Publicitate

EVENIMENT

În ce condiții se pot face petreceri private după 1 iunie. Câte persoane pot participa

Publicat

După data de 1 iunie nu se modifică restricţiile privind adunările private, astfel că la petrecerile care au loc în aer liber pot participa cel mult 16 persoane, iar dacă sunt organizate într-un apartament, pot fi prezente maximum 8 persoane, a declarat vineri ministrul de Interne Marcel Vela.

”Așa cum știți, a fost aceeași condiție și înainte de 1 iunie. Și acum este. La persoanele private, în aer liber, erau 16 persoane, ca număr maxim și în spații închise, în apartamente, maximum 8. Acum a rămas aceeași regulă pentru că nu s-a intervenit nici pe zona de evenimente private și nici pe numărul de participanți”, a declarat Vela, aflat într-o vizită la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac I.

Ministrul de Interne a precizat că după data de 15 iunie autorităţile vor discuta cu specialiştii şi vor decide în ce va consta următorul val de relaxări.

De luni, 1 iunie, vor fi deschise terasele şi plajele, iar pentru ieşirea din localităţi nu va mai fi nevoie de declaraţia pe proprie răspundere.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Studiu: Imunitatea se poate dobândi și după forme uşoare de COVID-19

Publicat

Majoritatea pacienţilor afectaţi de o formă minoră de COVID-19 dezvoltă anticorpi, care i-ar putea apoi imuniza pentru mai multe săptămâni împotriva acestei boli, potrivit unui studiu realizat de Institutul Pasteur şi Spitalul Universitar din Strasbourg.

”Ştiam că persoanele care suferă forme severe ale bolii dezvoltă anticorpi în primele 15 zile de la debutul simptomelor. Ştim acum că acest lucru este adevărat şi pentru cei care fac forme minore, chiar dacă nivelurile de anticorpi sunt probabil mai slabe”, a explicat într-un comunicat unul dintre autorii studiului, Arnaud Fontanet, responsabil în cadrul departamentului de Sănătate globală al Institutului Pasteur.

Rezultatele studiului sunt încurajatoare în măsura în care până în prezent nu se cunosc suficiente informaţii în ceea ce priveşte mecanismele imunitare împotriva noului coronavirus în special la persoanele afectate de forme uşoare ale bolii.

”Studiul nostru demonstrează că nivelurile de anticorpi sunt, în cele mai multe dintre cazuri, compatibile cu o protecţie împotriva unei noi infectări cu SRAS-CoV-2, cel puţin până la 40 de zile după debutul simptomelor”, a adăugat Olivier Schwartz, conducătorul departamentului Virusuri şi imunitate din cadrul Institutului Pasteur.

Potrivit acestuia, ”obiectivul este în momentul de faţă evaluarea pe termen lung a persistenţei răspunsului anticorpilor şi a capacităţii acestuia de neutralizare” a virusului.

Studiul, ale cărui rezultate au fost date publicităţii de Institutul Pasteur, a fost realizat pe 160 de pacienţi membri ai personalului medical din două unităţi ale unor spitale universitare din Strasbourg. Toţi participanţii au prezentat forme minore de COVID-19.

Testele serologice (care vizează detectarea ulterioară a semnelor unei infecţii din trecut) au arătat că marea majoritate a acestor persoane (153 sau 159 din 160 în funcţie de tipul testului) a dezvoltat anticorpi în primele 15 zile care au urmat infectării.

Un alt test a fost utilizat pentru a determina dacă aceşti anticorpi au totuşi capacitatea de a neutraliza virusul.

Rezultatul: 28 de zile de la debutul simptomelor, 98% dintre pacienţi dezvoltaseră astfel de ”anticorpi neutralizanţi”.

”Aceste rezultate sunt în acelaşi timp o veste bună pentru viitoarele strategii în domeniul vaccinurilor”, a subliniat Samira Fafi-Kremer, şefa serviciului de virologie al Spitalului Universitar din Strasbourg şi autoare principală a studiului.

Sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cel mai în vârstă bărbat de pe planetă este un român. Care este secretul longevității lui Dumitru Comănescu

Publicat

Dumitru Comănescu a devenit cel mai în vârstă bărbat de pe planetă, recunoscut de Cartea Recordurilor, după ce britanicul Bob Weighton a decedat joi, 28 mai, la vârsta de 112 ani. 

Românul are 111 ani și 7 luni și s-a născut pe  8 noiembrie 1908, în Provița de Jos, județul Prahova.

Acesta a fost de profesie inginer agronom iar acum trăiește în București.

Potrivit acestuia, secretul longevității este pentru el dragostea familiei, a soției, fiilor și nepoților.

” Dragii mei, am primit cu emoție vestea cea mare, dar, în primul rând aș vrea să transmit condoleanțe familiei fostului lider mondial, Robert Weighton. Mă simt onorat și binecuvântat să fiu acum, oficial, cel mai vârstnic bărbat din lume și să reprezint România la cel mai inalt nivel! Este incredibil!”, a declarat Dumitru Comănescu Centrului pentru Seniori al Municipiului București, citat de Digi24.ro.

„Vreau să mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine, care m-au ajutat și susținut de-a lungul anilor, familiei, prietenilor și apropiaților. Dar mai ales, pentru tot, eu îi mulțumesc lui Dumnezeu, pentru că El a ales să fiu astăzi aici, pe primul loc în clasamentul celor mai în vârstă bărbați din lume. Vă multumesc pentru urări și gândurile frumoase, vă doresc multă sănătate și sper ca dumneavoastră să mă depășiți!”, a adăugat bărbatul.

sursă: Digi24.ro.

sursă foto: Centrul pentru Seniori al Municipiului București.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Accident rutier între Săliștea și Tărtăria: Motociclist în vârstă de 19 ani, rănit după impactul cu un autoturism

Publicat

Un accident rutier în care au fost implicate un autoturism și o motocicletă a avut loc, vineri seara, pe DJ 705E, între localitățile Săliștea și Tărtăria

UPDATE: ”La data de 29 mai 2020, in jurul orei 19.30, pe DJ 705E, un tână de 19 ani, din localitatea Săliștea, în timp ce conducea o motocicletă, nu ar fi păstrat o distanță corespunzătoare in mers față de un autoturism, intrând în coliziune cu acesta. În urma accidentului, motociclistul a suferit leziuni corporale. Atât motociclistul, cât și conducătorul auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Cercetarile sunt continuate”, a precizat Luminița Prodan, purtătorul de cuvânt al IPJ Alba.

Știrea inițială: Potrivit IPJ Alba, în urma impactului motociclistul a suferit leziuni, dar este conștient.

La fața locului se desfășoară cercetări pentru a stabili împrejurările în care s-a produs evenimentul rutier.

Foto: arhiva

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate