Connect with us
Publicitate

AIUD

Descoperire arheologică surprinzătoare în cimitirul din Aiud: Piatră funerară asemănătoare cu cea a unui pirat îngropat la Sulina

Publicat

Descoperire surprinzătoare în cimitirul din Aiud. Muncitorii care săpau o groapă au descoperit o piatră funerară, o lespede, care pune multe semne de întrebare. 

Este una atipică datorită motivului ornamental de pe acesta: un craniu cu două oase încrucișate. Este similar cu cel al piraților, iar la Sulina, chiar este un mormânt care aparține unui pirat grec.

La fel ca și la piatră din Aiud, pe mormântul piratului grec, înhumat în secolul XIX pe lespede se află un crainu similar cu cel descoperit recent în timpul săpăturilor, în cimitir.

Lespdea a fost descoperită în cimitirul ortodox din oraș.

La ora actuală istoricii sunt rezervați în ceea ce privește datare, dar ar putea la o primă vedere să fie de secol XIX început de secol XX.

Istoricii din Aiud au făcut o serie de analogii și au căutat unde au fost folosite ornamente similare.

Ce spun istoricii din Aiud

La o primă analiză efectuată de specialiștii din cadrul muzeului, s-a constatat că avem de a face cu o piatră tombală în formă de sarcofag, profilată, având partea superioară ornamentată cu nervuri în relief și, în extremitatea cu lățime maximă, un craniu uman stilizat ce suprapune două femure încrucișate.

Cavaleri templieri și omagii pentru maestrul ars de viu

Motivul ornamental, craniul ce suprapune două oase lungi încrucișate, a fost folosit în evul mediu de către cavalerii templieri care au introdus simbolul pentru a-și onora maestrul care a fost ars de viu în timpul unei persecuții.

Simbolul din cimitirele spaniole

În secolul al XIV-lea, craniile și oasele încrucișate marcau intrările în cimitirele spaniole fiind prezente și pe pietrele funerare, amintindu-le oamenilor de fragilitatea vieții.

Pirați și piratul grec înmormântat la Sulina

În zilele noastre, pe lângă utilizarea ca semn de pericol, este îndeobște asociat steagului ce era arborat pe navele care se îndeletniceau cu jaful pe mare, navele de pirați.

În cimitirul multietnic din Sulina se găsește o piatră tombală cu un astfel de motiv ornamental, cunoscută publicului ca aparținând mormântului unui pirat grec, decedat în a doua jumătate a secolului XIX.

Arta creștină și cavouri din cimitirul Bellu

Totuși, în afara acestei semnificații cu notă de senzațional, motivul craniului este regăsit și în arta religioasă creștină, în scena Răstignirii și reprezintă craniul lui Adam, care, conform tradiției, ar fi fost îngropat sub Golgota (Locul Căpățânii, în traducere).

Reprezentarea craniului pe monumente funerare o întâlnim, de exemplu, pe cavoul lui Dobre Nicolau (1821-1894) și Toma Dobrescu (1862-1934), realizat de către acesta din urmă în anul 1895, câte un craniu pe fiecare dintre cele două canate ale uşii de intrare.

Cavoul este amplasat în cimitirul Bellu, din București. Se evidențiază astfel semnificația de memento mori sau simbol al morții, în general.

Artefactul va fi amplasat în spațiul destinat Lapidariului Muzeului de Istorie, situat pe latura de vest a Cetății Aiudului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax