Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Despăgubiri de peste un milion de lei pentru sute de agricultori din Alba care au fost afectați de secetă pedologică

Publicat

Sute de agricultori din Alba au fost despăgubiți cu peste un milion de lei, pentru culturile agricole care au fost afectate de seceta pedologică din 2022. 

Mai exact este vorba despre 300 de utilizatori de terenuri cu destinație agricolă care au fost despăgubiți cu suma totală 1.200.000 lei, pentru culturile agricole înființate în primăvara anului 2022, în suprafață de 6914,08 hectare, afectate de seceta pedologică.

Este vorba despre agricultorii care au terenuri ce au fost calamitate în procent de peste 30%.

Cum pot beneficia de subvenții de la stat agricultorii afectați de seceta pedologică

Agricultorii care au terenuri cu destinație agricolă înscriși în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, ale căror suprafețe cu culturi agricole au fost calamitate în procent de peste 30%, depun înștiințări scrise la unitatea administrativ teritorială pe a cărei rază se află terenul, în format fizic sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță, până cel târziu la data de 1 august, inclusiv pentru culturile agricole înființate în toamnă, respectiv până cel târziu la data de 15 octombrie inclusiv pentru celelalte culturi agricole.

În baza înştiinţărilor menționate anterior, comitetul local pentru situaţii de urgenţă întocmeşte un raport operativ cu pagubele la culturile agricole, asociate fenomenului meteorologic de secetă pedologică, în termen de maximum 24 de ore de la înregistrarea înştiinţărilor, pe care îl transmite în termen de maximum 24 de ore de la întocmire către Centrul operaţional din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă judeţean şi către Grupul de suport tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice din judeţ.

În termen de maximum 24 de ore de la primirea rapoartelor operative, Grupul de suport tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice din judeţ întocmeşte centralizatorul rapoartelor operative cu evaluarea pagubelor la culturile agricole asociate fenomenului meteorologic de secetă pedologică, pe care îl înaintează Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Comisiile întocmesc procese-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole, prin validarea şi centralizarea datelor conţinute în rapoartele operative întocmite la nivelul comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă şi evaluarea acestora.

Procesele-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole se întocmesc până cel târziu la data de 15 august inclusiv, pentru culturile agricole înfiinţate în toamnă, respectiv până cel târziu la data de 30 noiembrie inclusiv, pentru celelalte culturi agricole, şi se comunică prin grija secretariatelor comisiilor de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole comitetului local pentru situaţii de urgenţă, iar după semnarea de către preşedintele comitetului local pentru situaţii de urgenţă secretariatele transmit câte un exemplar membrilor comisiilor şi producătorului agricol.

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă înregistrează procesele-verbale pentru constatarea şi evaluarea pagubelor la culturile agricole şi le înaintează comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă înaintează procesele-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole către Grupul de suport tehnic, în vederea întocmirii rapoartelor de sinteză cu evaluarea pagubelor la culturile agricole, asociate fenomenului meteorologic de secetă pedologică.

Rapoartele de sinteză se întocmesc până cel târziu la data de 15 septembrie inclusiv, pentru culturile înfiinţate în toamnă, respectiv până cel târziu la data de 15 decembrie inclusiv, pentru celelalte culturi agricole.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax