Connect with us
Publicitate

AIUD

Deținuții de la Penitenciarul Aiud au făcut bani din pantofi. Venituri de peste 2,4 milioane de lei în 2018

Publicat

aiud penitenciar

Peste 2,4 milioane de lei a obținut Penitenciarul Aiud din prestări servicii, în anul 2018. Deținuții care au vrut să muncească în interiorul închisorii au lucrat în mare parte pentru o firmă care confecționează încălțăminte, informează România24.ro.

„Obiectivul prioritar al sectorului a constat în derularea unui număr cât mai mare de contracte de prestări servicii, încheiate cu societăţi comerciale cu capital privat sau de stat, în vederea creşterii veniturilor extrabugetare şi în vederea implicării unui număr cât mai mare de deţinuţi în activităţi productive.

În acest sens, au fost utilizate la muncă un număr mediu de 102 persoane private de libertate (reprezentând 16,92% din efectivul mediu anual)”, se arată în bilanţul activităţii pe 2018 făcut public recent de către Penitenciarul Aiud.

Potrivit documentului, pentru activităţi gospodăreşti în interesul locului de deţinere au fost utilizate la muncă un număr mediu de 133 persoane private de libertate, ceea ce reprezintă 22,06% din efectivul mediu anual. Comparativ cu 2017, se constată o scădere a numărului de persoane private de libertate folosite la muncă, respectiv de la 295 la 235, „cauza fiind imposibilitatea asigurării escortării deţinuţilor cu personal, rezultat al pensionărilor masive din rândul personalului, în cursul anului recent încheiat, precum şi diminuarea efectivului custodiat”.

De asemenea, a scăzut şi numărului deţinuţilor folosiţi la munca cu plată, de la 154 în 2017 la 102 în 2018, cauza fiind aceeaşi, se precizează în raportul citat.

În cadrul a 38 de comisii de selecţionare la muncă au fost analizate un număr de 630 persoane private de libertate, din care 548 au fost admise şi folosite la muncă. 

Potrivit AGERPRES veniturile totale realizate din contractele de prestări servicii încheiate în 2018 sunt în sumă de 2.477.271 de lei, inclusiv TVA. „La acest capitol, deşi ne-am confruntat cu un deficit mare de personal, am reuşit sa menţinem un nivel al veniturilor apropiat de realizările din 2017”, se mai arată în raport. De menţionat că, în 2017, veniturile s-au ridicat la peste 3,2 milioane de lei.

Printre obiectivele planificate în 2019 se numără menţinerea contractului pe toată durata anului cu o firmă din judeţul Timiş specializată în fabricarea încălţămintei, parteneră şi în anii anteriori, identificarea unor potenţiali beneficiari dispuşi să desfăşoare activităţi productive cu persoanele private de libertate în interiorul locului de deţinere şi realizarea de venituri cel puţin la nivelul anului 2018.

Penitenciarul Aiud a avut în custodie în anul 2018 o medie de 597 persoane private de libertate. La sfârşitul anului trecut, după situaţia legală şi juridică aproape 88% erau condamnaţi definitiv, din care 5 deţinuţi la închisoare pe viaţă. După natura infracţiunilor, aproape 33% dintre deţinuţi erau închişi pentru omor. 

Printre deţinuţii de la Aiud se aflau, la finele anului trecut, şi trei străini, din care unul cu cetăţenie olandeză, altul lituaniană şi unul din Republica Moldova.

Sursă: România24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax