Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Deținuții vor putea învăța o meserie, în închisoare. Domeniile de calificare în care vor putea urma cursuri

Publicat

Penitenciarul Aiud

Deținuții din penitenciare vor avea acces la mai multe programe de calificare profesională, a anunțat joi ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

Aceasta a precizat că un proiect de lege în acest sens, inițiat de minister, a fost adoptat de Camera Deputaților.

Deținuții vor avea acces la cursuri de tâmplărie, construcții, agricultură, confecții, textile și altele.

”De-acum, deținuții au o a doua șansă! Aceștia vor avea acces la mai multe programe de calificare profesională.

Camera Deputaților a adoptat ieri proiectul de lege inițiat de Ministerul Justiției prin care Administraţia Naţională a Penitenciarelor va elabora programe de interes național de reintegrare în colaborare cu instituții publice, organizații guvernamentale și neguvernamentale.

Spre exemplu, în închisori, mai mulți deținuți vor putea participa la cursuri de tâmplărie, construcții, agricultură, confecții, textile și multe alte tipuri de cursuri, care să fie corelate cu cerințele pieței muncii”, a anunțat ministrul, pe Facebook.

Peste 20.000 de deținuți

Potrivit sursei citate, România are 23.688 de deținuți. Gradul de recidivă este de 36.75%, cea mai scăzută rată din ultimii 12 ani. Dintre ei, 6 065 muncesc în penitenciare, 250 sunt femei și 5.815 bărbați. Iar 2.273 de deținuți urmează cursuri școlare.

Vezi și Burse de merit pentru deținuții elevi de la Penitenciarul Aiud: Aproape 20 de bărbați care continuă studiile primesc burse lunare

”E important să îi pregătim pentru momentul reintegrării în societate. E nevoie ca acești oameni să își poată găsi de muncă după eliberare. Mulți nu reușesc și comit din nou infracțiuni. Acest cerc vicios trebuie oprit.

Soluția este diversificarea cursurilor de calificare/recalificare profesională pentru deținuți. Ca să fie pe picioarele lor, oferta de formare trebuie să fie în acord cu cerințele pieței muncii și cu nivelul de studii”, mai precizează Gorghiu.

Proiectul include și alte programe psihologice, educaționale și sociale.

”Mă refer aici la cursuri pentru dezvoltarea abilităților parentale, alfabetizare, educație juridică”, a menționat ministrul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax