Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DEZASTRU în Apuseni din cauza inundațiilor. 25 de persoane si-au evacuat locuințele, zeci de case, pășuni și drumuri sunt sub ape

Publicat

apuseni inundatii Zona munților Apuseni este tot mai afectată de inundații, ca urmare a temperaturilor crescute din această perioadă. Zeci de case au fost inundate, 25 de persoane din comuna Avram Iancu s-au  s-au autoevacuat la rude, au fost inundate 12 ha pășuni și fânețe și a fost distrus terasamentul pe 1,1 km pe DJ762 și DC91. 

VIDEO: Zeci de curți și drumuri inundate, poduri blocate cu gheață în comunele Avram Iancu și Vadul Moților. Apele au ieșit din matcă

16388389_1392554094134342_1071091429872003229_n În urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase și a rapoartelor operative transmise de comitetele locale pentru situații de urgență din zonele afectate din 04.02.2017, la nivelul județului Alba au fost înregistrate următoarele efecte, astfel:

Pe raza orașului Cîmpeni, în localitățile Vârși și Cîmpeni, pe râul Abrudel și Valea Brătinesei a crescut nivelul apei, ca urmare a formării unor aglomerări de ghețuri, fiind în pericol de a fi inundate mai multe gospodării și drumuri. Intervențiile s-au finalizat, nu s-au raportat pagube.
Forțe și mijloace în teren pentru decolmatare:
SVSU Cîmpeni au intervenit cu 2 voluntari cu 1 buldoexcavator;
Stația de pompieri Cîmpeni cu 2 subofițeri și 1 autospecială de intervenție.

Pe raza comunei Albac, localitatea Albac, s-au format aglomerări de ghețuri în 3 zone din apropierea DN75, nivelul apei a crescut până aproape de nivelul drumului. Au fost inundate 3 curți, fiind în pericol de inundare alte 10 gospodării. Intervențiile s-au finalizat.
apuseni inundati1i Forțe și mijloace în teren pentru decolmatare și evacuare apă:
SVSU Albac, 10 voluntari cu 1 motopompă transportabilă și mijloace de primă intervenție;
Stația de Pompieri Cîmpeni, 7 subofițeri, cu 2 autospeciale de intervenție, 1 motopompă transportabilă și 1 motopompă remorcabilă;
Detașamentul de pompieri Alba Iulia, 2 subofițeri cu 1 autospecială de intervenție și 1 motopompă remorcabilă de capacitate mare.

Pe raza comunei Roșia Montană, localitatea Cărpiniș au fost inundate 3 case, 4 anexe gospodărești și 3 curți, ca urmare a revărsării unui pârâu nepermanent. Intervențiile s-au finalizat.
Forțe și mijloace în teren pentru evacuare apă:
SVSU Roșia Montană, 3 voluntari, 1 buldoexcavator și 1 motopompă transportabilă.

Pe raza comunei Vadu Moților, în localitățile Vadu Moților și Necșești, s-au format mai multe aglomerări de ghețuri pe râul Arieșul Mare, în apropierea DN 75, fiind în pericol să iasă inunde drumul național și mai multe gospodării. Intervențiile s-au finalizat, nu s-au raportat pagube.
Forțe și mijloace în teren pentru decolmatare și evacuare apă:
SVSU Vadu Moților, 3 persoane cu mijloace de primă intervenție;
Detașamentul de pompieri Alba Iulia, 2 subofițeri cu 1 autospecială de intervenție și 1 motopompă remorcabilă.

Pe raza comunei Vidra, localitatea Ponorel, pe râul Arieșul Mic, s-au format mai multe aglomerări de ghețuri, fiind în pericol să fie inundate mai multe gospodării. Intervențiile s-au finalizat, nu s-au raportat pagube.
Forțe și mijloace în teren pentru decolmatarea cursului de apă:
SVSU Vidra, 4 persoane cu 1 buldoexcavator.

Pe raza comunei Avram Iancu, în localitățile Avram Iancu, Dolești și Vidrișoara, râul Arieșul Mic a ieșit din matcă în urma formării unor aglomerări de ghețuri, fiind inundate 15 case, 15 anexe gospodărești, 12 ha pășuni și fânețe, a fost distrus terasamentul pe 1,1 km pe DJ762 și DC91.

Un număr de 25 de persoane s-au autoevacuat la rude. În localitățile Avram Iancu și Dolești s-au încheiat intervențiile.

Forțe și mijloace în teren pentru decolmatare și evacuare apă:
SVSU Avram Iancu, cu 1 TAF, 1 IFRON, 20 de persoane;
Stația de pompieri Cîmpeni cu 2 autospeciale de intervenție, 1 SMURD B2, cu 9 subofițeri.

Pe raza comunei Bistra, localitatea Bistra, s-au format aglomerări de ghețuri pe râul Arieș, fiind în pericol să fie inundate mai multe gospodării. Intervenția s-a finalizat, nu s-au raportat pagube.
SVSU Bistra au intervenit cu 4 persoane și 1 buldoexcavator.

16427765_1216864725016336_1430524111092592455_n Pe raza orașului Teiuș, în localitatea Teiuș, s-a format un pod de gheață pe Valea Geoagiului, fiind în pericol de inundare mai multe gospodării. Intervenția s-a finalizat, nu au fost raportate pagube.
SVSU Teiuș au intervenit pentru evacuarea gheții cu 3 voluntari și 1 buldoexcavator.

IPJ Alba a intervenit pentru dirijarea circulației și asigurare măsuri specifice, cu 25 lucrători și 12 autoturisme
Echipa pirotehnică din cadrul ISU Alba, s-a deplasat în zonele unde erau formate aglomerările de ghețuri în vederea identificării unor posibile locații în care să se execute misiuni de distrugere a zăpoarelor, cu mijloace pirotehnice, însă datorită locuințelor aflate în vecinătatea cursurilor de apă nu a fost posibilă intervenția.
Intervențiile în teren au fost coordonate operativ de col. Oprișa Cornel, împuternicit inspector șef la ISU Alba, sprijinit de grupa operativă.

În data de 05.02.2017, în localitatea Vidrișoara zona este monitorizată, iar intervenția continuă pentru înlăturarea gheții și pentru evacuarea apei din mai multe subsoluri și curți de către Stația de pompieri Cîmpeni cu 2 autospeciale de intervenție, 2 motopompe, 1 ofițer și 12 subofițeri și SVSU Avram Iancu cu 2 buldoexcavatoare și 15 persoane.
Grupa operativă din cadrul ISU Alba (3 ofițeri și 1 subofițer) s-a deplasat în com. Avram Iancu pentru coordonare intervenție.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax