Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Dezbatere publică „Suntem pregătiţi pentru clasa pregătitoare?” Vezi cum răspund liberalii din Alba


Publicat

O dezbatere publică pe tema „Suntem pregătiţi pentru clasa pregătitoare?” a avut loc joi, începând cu orele 18.00, la Hotel „Parc”, în cadrul căreia femeile liberale din Alba Iulia, alături de liderii PNL şi alţi membri, şi-au exprimat punctul de vedere referitor la acest subiect controversat din ultimele săptămâni. Elena Ignat, directoarea şcolii „Avram Iancu” din Alba Iulia şi membră PNL, a pus în discuţie mai multe aspecte ale problemei, legate de felul în care această reformă a învăţământului afectează atât copiii, cât şi cadrele didactice şi părinţii.

Discuţiile pe tema clasei pregătitoare şi a implicaţiilor acesteia au fost conduse de Elena Ignat, în faţa unui grup de aproximativ 30 de femei liberale, cadre didactice sau mame. La eveniment au participat, de asemenea, preşedintele PNL Alba, deputatul Teodor Atanasiu, deputatul Călin Potor, primarul oraşului Aiud, Horaţiu Josan, preşedintele sindicatului „Învăţământ” Alba, Ioan Stanca, preşedinta Organizaţiei Femeilor Liberale (OFL) Alba, Marcela Dărămuş, consilierul judeţean Dorin Sandea, dar şi Simion Creţu, Simone Albani, Gabriel Pleşa, Romică Popa, tot din partea PNL.

Elena Ignat a subliniat problemele pe care le aduce introducerea clasei pregătitoare din mai multe puncte de vedere. Unul dintre acestea ar fi faptul că şcolile nu sunt pregătite logistic pentru copiii din clasele pregătitoare, întrucât aici nu există grupuri sanitare adecvate vârstei de 6 ani, mobilier special sau mijloace didactice specifice celor atât de mici.

De asemenea, potrivit Elenei Ignat, evaluarea psihosomatică prin care vor trece copiii (în cazul în care părinţii lor vor opta să îi înscrie în clasa pregătitoare şi să nu îi lase în continuare la grădiniţă, în grupa mare) ar putea avea un efect negativ din punct de vedere emoţional asupra micuţilor puşi în faţa unei comisii. Din punct de vedere al organizării cursurilor urmate de copii în clasa pregătitoare, cadrele didactice care s-ar ocupa de aceştia nu au parcurs încă un program de formare, ei fiind nevoiţi să îşi întrunească şi aptitudinile unui profesor şi ale unui educator.

Un alt aspect atacat de directoarea Şcolii „Avram Iancu”, Elena Ignat, a fost faptul că până în prezent nu se cunoaşte programa de învăţământ a clasei pregătitoare, însemnând disciplinele, numărul de ore alocat unei discipline pe săptămână sau metodele de evaluare a micilor elevi.

În plus faţă de aceste nemulţumiri, preşedintele sindicatului „Învăţământ” Alba, Ioan Stanca, a adresat o cerere publică Oanei Badea de a face o demonstraţie televizată a modului de derulare al activităţii unei clase pregătitoare într-o şcoală şi a propus celor prezenţi să redacteze un document prin care să conteste acest ordin de ministru.

Preşedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, a adăugat că soluţia la problema clasei pregătitoare ar fi ori o presiune din partea dascălilor şi a părinţilor asupra Ministerului Educaţiei pentru retragerea Ordinului de înfiinţare a clasei, ori alegerile anticipate.

Dorin Sandea a completat că, pe lângă confuzia deja existentă, acesteia i s-a adăugat şi apariţia planului cadru de achiziţii fundamentale şi a celor 9 materii care vor fi predate în clasa pregătitoare. Sandea a argumentat dezacordul total faţă de introducerea clasei pregătitoare în sistemul de învăţământ prin faptul că această schimbare nu poate fi binevenită, din moment ce, din 1965, ciclurile şcolare sunt formate din câte 4 clase, iar, prin introducerea unei clase suplimentare în ciclul primar, actuala guvernare va bulversa sistemul.

Reamintim că, miercuri, 29 februarie, într-o dezbatere publică, Ministerul Educaţiei a prezentat ONG-urilor invitate, curriculumul pentru clasa pregătitoare, cele 7 materii care se vor studia, precum şi progresia competenţelor în ciclul achiziţiilor fundamentale şi nota privind elaborarea planului cadru pentru învăţământul primar pentru clasa pregătitoare şi clasele I şi a II-a. Citiţi aici detalii despre programa şcolară a clasei pregătitoare şi celelalte aspecte referitoare la aceasta.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Nelu Tătaru: Nu suntem în prag de colaps medical. Relaxarea trebuia să aducă doar un număr mic de cazuri suplimentare

Publicat

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat luni, la Galați, că numărul de noi infectări din ultimele 24 de ore este în scădere, dar că cel mai probabil marți se va înregistra o creștere pentru că în weekend nu s-au făcut testele la capacitate maximă.

„Mâine vom avea un rezultat mai real (…) Nu suntem în prag de colaps medical. E încă acceptabil”, a spus acesta.

Tătaru a adăugat că numărul pacienților din ATI nu a depășit 250.

De asemenea, a spus acesta, măsurile de relaxare au fost niște măsuri asumate cu creșterea numărului de cazuri, dar cu respectarea unor măsuri din partea populației. ”Trebuiau să aducă un număr mic de cazuri suplimentare” a spus Tătaru.

Acesta a mai adăugat că legea carantinei va trece pentru că nu își permite nimeni să se joace cu așa ceva.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Legea privind carantinarea și izolarea, în dezbateri la Senat. S-a cerut fundamentare din practica europeană

Publicat

Senat

Comisia juridică a Senatului urmează să reia, luni, dezbaterile asupra proiectului de lege privind carantinarea şi izolarea.

Sâmbătă, forul a decis, la solicitarea reprezentanţilor PSD, amânarea până luni a dezbaterilor asupra acestui proiect de lege.

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a solicitat în Comisia juridică amânarea până luni a dezbaterilor, pentru a studia practicile Uniunii Europene în domeniu, menţionând că actul normativ venit de la Guvern nu este coerent şi „cetăţenii au dreptul la o lege care să-i protejeze”.

Senatorul PNL Iulia Scântei a spus că această propunere înseamnă nerespectarea deciziei de convocare a plenului Senatului pentru sâmbătă şi a avertizat că va avea implicaţii asupra sănătăţii cetăţenilor.

Duminică, Robert Cazanciuc a criticat din nou proiectul de lege elaborat de Guvern privind carantinarea şi izolarea, susţinând că este un „dezastru” şi, ca urmare, actul normativ va fi votat când va corespunde „nevoii românilor”, după dezbateri cu toţi cei implicaţi în aplicarea lui.

El a amintit că au fost solicitate puncte de vedere din partea Ministerului Justiţiei şi Consiliului Superior al Magistraturii, iar Guvernul trebuie să prezinte o fundamentare din practica europeană în privinţa internării obligatorii şi detaşării obligatorii a medicilor.

„Când vom fi convinşi că legea corespunde nevoii românilor, o să votăm această lege, că o să votăm luni, că o să votăm marţi, miercuri o să vedem în funcţie de cum vor fi dezbaterile în comisie. Am invitat nu numai Ministerul Justiţiei şi CSM să vină la dezbateri, am invitat organizaţii neguvernamentale, asociaţii profesionale, toţi care sunt implicaţi într-un fel sau altul în aplicarea acestei legi trebuie să spună un punct de vedere, pentru că altfel dacă legea nu este clară, uşor de înţeles, uşor de aplicat doar îi păcălim pe români că vom avea o lege care îi protejează. Toate mecanismele din lege trebuie să fie foarte, foarte clare şi conforme cu nevoile noastre de astăzi”, a adăugat social-democratul.

El a arătat că, până luni, Guvernul trebuie să prezinte o fundamentare din practica europeană privind internarea obligatorie şi detaşarea obligatorie a medicilor.

„Am rugat Guvernul ca până luni să ne ofere o fundamentare din practica europeană, cum se întâmplă în Germania, în Austria, în Spania, în Italia, pe internarea obligatorie şi pe detaşarea obligatorie a medicilor. De asemenea, am cerut Ministerului Justiţiei să avizeze acest proiect pentru a arăta foarte clar dacă actul normativ corespunde legii fundamentale din România şi practicii CEDO în această materie. Am cerut un aviz şi de la CSM pentru că în mod cert proiectul elaborat de Guvernul Orban nu are avizul CSM, deşi pentru a respecta decizia CCR este nevoie de o procedură detaliată de contestare la un judecător”, a explicat senatorul PSD.

Joi seara, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, acceptând mai multe amendamente convenite şi în urma unei discuţii cu secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a solicitat vineri prezenţa în Senat a premierului Ludovic Orban şi a ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, la dezbaterea proiectului.

sursă: Agerpres

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

CÎMPENI

LIVE VIDEO: Protest la Spitalul de Boli Cronice din Câmpeni. Se cere deschiderea unității medicale

Publicat

Un protest la Spitalul de Boli Cronice din oraşul Cîmpeni, judeţul Alba, are loc, luni 13 iulie, față de conducerea instituției. 

Manifestarea este organizată de mai mulți medici, dar și de câțiva pacienți. 

Medicii şi pacienţii solicită demisia managerului Constantin Bar şi a directorului medical, Dumitru Corpodean, potrivit adevărul.ro.

Un repreznetant al medicilor susţine că unitatea medcială se poate redeschide pentru bolanvi, însă, conducerea refuză acest lucru.

”Mi s-a luat dreptul la muncă, lucrez în mod ilegal, în forţă, fiind mereu băgat şi socs în concediu de odihnă. Toţi cei pe care i-am consultat am făcut-o ilegal. Inclusiv pe mama domnului primar. Am făcut demersuri la primărie şi nu mi s-a răspuns în niciun fel. Toate plângerile care s-au făcut în legătură cu comprtamentul execrabil al domnului Bar, l-au lăsat rece pe domnul primar”, a spus unul dintre medicii care a organizat şi participă la protest.

Video-ul live este transmis pe o pagina de Facebook – ”Evoluție în instituție”.

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Adrian Năstase, declarații suprinzătoare despre creșterea pensiilor cu 40%: ”Totul este mai curând o jucărie electorală”

Publicat

Fostul premier Adrian Năstase a făcut declarații surprinzătoare cu privire la majorarea pensiilor. Acesta consideră că orice discuție pe acest subiect trebuie legată de mersul economiei.

Declarațiile sale sunt contrazic curentul din PSD, partid care intenționează să depună o moțiune de cenzură împotriva guvernului Orban, exact pe acest subiect. 

„Nu poți să oferi o creștere de 40% pentru un an, pentru că pensionarii vor trăi totuși mai mulți ani, chiar dacă sunt oameni în vârstă și vor trebui să aibă o pensie sustenabilă și pentru doi, pentru trei, pentru patru ani.

Or, în măsura în care nu reușești să realizezi resursele economice necesare să produci banii necesari asigurării acestor pensii, totul este mai curând o jucărie electorală si eu n-am fost niciodată de acord cu așa ceva.

Unii au spus că am avut o abordare mai curând social-liberală. Eu cred că economia este cea care trebuie să-mi dea măsura tuturor lucrurilor. Merge economia, vom avea bani li pentru pensii”, a declarat Adrian Năstase.

El a mai spus că este conștient că nu-și va atrage simpatie pentru aceste declarații, dar a subliniat că pensiile ar trebui să crească la începutul anului cu 15-20%, după care orice altă majorare să se facă doar dacă o permite situația economică.

Reamintim că social-democrații au anunțat că vor depune moțiune de cenzură dacă guvernul liberal nu crește cu 40% punctul de pensie de la 1 septembrie, așa cum prevede legea.

Premierul Ludovic Orban a spus că Guvernul va crește pensiile, dar nu cu 40% pentru că bugetul țării nu permite acestă majorare.

Sursă: Evz.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate