Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Dezbatere publică „Suntem pregătiţi pentru clasa pregătitoare?” Vezi cum răspund liberalii din Alba

Publicat

O dezbatere publică pe tema „Suntem pregătiţi pentru clasa pregătitoare?” a avut loc joi, începând cu orele 18.00, la Hotel „Parc”, în cadrul căreia femeile liberale din Alba Iulia, alături de liderii PNL şi alţi membri, şi-au exprimat punctul de vedere referitor la acest subiect controversat din ultimele săptămâni. Elena Ignat, directoarea şcolii „Avram Iancu” din Alba Iulia şi membră PNL, a pus în discuţie mai multe aspecte ale problemei, legate de felul în care această reformă a învăţământului afectează atât copiii, cât şi cadrele didactice şi părinţii.

Discuţiile pe tema clasei pregătitoare şi a implicaţiilor acesteia au fost conduse de Elena Ignat, în faţa unui grup de aproximativ 30 de femei liberale, cadre didactice sau mame. La eveniment au participat, de asemenea, preşedintele PNL Alba, deputatul Teodor Atanasiu, deputatul Călin Potor, primarul oraşului Aiud, Horaţiu Josan, preşedintele sindicatului „Învăţământ” Alba, Ioan Stanca, preşedinta Organizaţiei Femeilor Liberale (OFL) Alba, Marcela Dărămuş, consilierul judeţean Dorin Sandea, dar şi Simion Creţu, Simone Albani, Gabriel Pleşa, Romică Popa, tot din partea PNL.

Elena Ignat a subliniat problemele pe care le aduce introducerea clasei pregătitoare din mai multe puncte de vedere. Unul dintre acestea ar fi faptul că şcolile nu sunt pregătite logistic pentru copiii din clasele pregătitoare, întrucât aici nu există grupuri sanitare adecvate vârstei de 6 ani, mobilier special sau mijloace didactice specifice celor atât de mici.

De asemenea, potrivit Elenei Ignat, evaluarea psihosomatică prin care vor trece copiii (în cazul în care părinţii lor vor opta să îi înscrie în clasa pregătitoare şi să nu îi lase în continuare la grădiniţă, în grupa mare) ar putea avea un efect negativ din punct de vedere emoţional asupra micuţilor puşi în faţa unei comisii. Din punct de vedere al organizării cursurilor urmate de copii în clasa pregătitoare, cadrele didactice care s-ar ocupa de aceştia nu au parcurs încă un program de formare, ei fiind nevoiţi să îşi întrunească şi aptitudinile unui profesor şi ale unui educator.

Un alt aspect atacat de directoarea Şcolii „Avram Iancu”, Elena Ignat, a fost faptul că până în prezent nu se cunoaşte programa de învăţământ a clasei pregătitoare, însemnând disciplinele, numărul de ore alocat unei discipline pe săptămână sau metodele de evaluare a micilor elevi.

În plus faţă de aceste nemulţumiri, preşedintele sindicatului „Învăţământ” Alba, Ioan Stanca, a adresat o cerere publică Oanei Badea de a face o demonstraţie televizată a modului de derulare al activităţii unei clase pregătitoare într-o şcoală şi a propus celor prezenţi să redacteze un document prin care să conteste acest ordin de ministru.

Preşedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, a adăugat că soluţia la problema clasei pregătitoare ar fi ori o presiune din partea dascălilor şi a părinţilor asupra Ministerului Educaţiei pentru retragerea Ordinului de înfiinţare a clasei, ori alegerile anticipate.

Dorin Sandea a completat că, pe lângă confuzia deja existentă, acesteia i s-a adăugat şi apariţia planului cadru de achiziţii fundamentale şi a celor 9 materii care vor fi predate în clasa pregătitoare. Sandea a argumentat dezacordul total faţă de introducerea clasei pregătitoare în sistemul de învăţământ prin faptul că această schimbare nu poate fi binevenită, din moment ce, din 1965, ciclurile şcolare sunt formate din câte 4 clase, iar, prin introducerea unei clase suplimentare în ciclul primar, actuala guvernare va bulversa sistemul.

Reamintim că, miercuri, 29 februarie, într-o dezbatere publică, Ministerul Educaţiei a prezentat ONG-urilor invitate, curriculumul pentru clasa pregătitoare, cele 7 materii care se vor studia, precum şi progresia competenţelor în ciclul achiziţiilor fundamentale şi nota privind elaborarea planului cadru pentru învăţământul primar pentru clasa pregătitoare şi clasele I şi a II-a. Citiţi aici detalii despre programa şcolară a clasei pregătitoare şi celelalte aspecte referitoare la aceasta.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax