Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Dezorganizare și delăsare în programul ”Rabla local”. AFM nu a reușit să comunice calendarul înscrierilor. Situația la Alba Iulia

Publicat

Programul ”Rabla local” nu este încă disponibil pentru cetățenii din Alba Iulia, deși au trecut aproape 3 luni de la închiderea sesiunii de înscriere pentru primării. AFM ar fi trebuit să deschidă sesiunea pentru cetățeni, însă nu a făcut-o. 

Concret, 1.000 de proprietari de mașini vechi din oraș ar putea primi 3.000 de lei pentru a le casa, doar că acest lucru nu se întâmplă.

Reamintim că Agenția Fondului de Mediu a aprobat recent o finanțare în valoare de 2.400.000 lei destinați casării autoturismelor vechi în Municipiul Alba Iulia.

Prin acest program, cetățenii vor primi o sumă de 3.000 lei pentru fiecare autoturism casat, din care 2.400 lei reprezintă finanțarea oferită de AFM și 600 lei finanțarea susținută de la bugetul local.

Această inițiativă are ca scop încurajarea posesorilor de mașini învechite, care au peste 15 ani, să le caseze și să contribuie astfel la reducerea poluării și protejarea mediului, au transmis reprezentanții ASF în aprilie, când a fost deschisă sesiunea de aplicații pentru primării.

Deși anunțaseră că sesiunea s-a închis în 28 aprilie, AFM anunță într-un comunicat de presă de luni (17 iulie) că a mai fost acceptat un dosar pentru 50 de mașini, fără să precizeze localitatea.

În acest ritm, mașinile deja vechi se vor învechi și mai mult.

Reprezentanții Primăriei Alba Iulia au transmis că un contract de delegare cu AFM a fost semnat în data de 13 iunie.

Calendarul după care vor putea aplica cetățenii nu se cunoaște deocamdată. Platforma aparține AFM, nu primăriei.

AFM, care deține controlul asupra ”Rabla local”, nu are încă un calendar public pe acest subiect, semn că instituția este în continuare extrem de dezorganizată.

Procedură și acte necesare pentru ”rabla local”: ce spune ghidul de finanțare

Pentru a beneficia de această finanțare, solicitanții trebuie să parcurgă următorii pași:

1. Consultarea site-urilor relevante: solicitanții trebuie să verifice în mod regulat site-ul AFM (www.afm.ro), al Ministerului Mediului (www.mmediu.ro) și al Primăriei Municipiului Alba Iulia (www.apulum.ro) pentru a fi informați cu privire la lansarea și deschiderea platformei AFM destinate înscrierii în program.

2. Înscrierea în platforma AFM: după lansarea platformei de înscriere, solicitanții trebuie să acceseze pagina de internet www.afm.ro și să se înregistreze în secțiunea „Programe de finanțare”. Documentele justificative necesare vor fi prezentate ulterior la Primăria Municipiului Alba Iulia.

3. Verificarea eligibilității și încheierea contractului: după înscrierea în program, lista cu persoanele înscrise va fi transmisă către fiecare primărie. Solicitanții vor trebui să prezinte primăriei documentele justificative care atestă eligibilitatea lor. Ulterior, se va încheia un contract de finanțare între instituție și cetățean, stabilindu-se condițiile și termenii programului.

4. Predarea autoturismului: după finalizarea formalităților administrative, persoana fizică merge la centrul autorizat de casare, pentru casarea autovehiculului; mașina trebuie radiată din circulație și scoasă din evidența fiscală. Ulterior trebuie prezentate, la primărie, adeverința de dezmembrare, certificatul de radiere din circulație, dovada scoaterii din evidența fiscală.

5. Persoana fizică primește cei 3000 de lei în contul bancar comunicat .

Programul de casare a mașinilor vechi în Municipiul Alba Iulia oferă o oportunitate excelentă pentru cetățeni de a-și înlocui vehiculele învechite și de a contribui la reducerea poluării și la protejarea mediului înconjurător. Pentru mai multe detalii și informații actualizate, se recomandă consultarea periodică a site-urilor AFM, Ministerului Mediului și Primăriei Municipiului Alba Iulia.

Ca să eligibil pentru Rabla Local 2023, un autoturism trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • este înregistrat în evidențele fiscale ale delegatului (primăria)
  • la data solicitării acordării stimulentului pentru casare, are o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației; dacă anul înmatriculării înscris în cartea de identitate este anterior anului fabricației, se consideră an de fabricație anul înmatriculării
  • are norma de poluare Euro 3 sau inferioară
  • conține componentele esențiale: motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor eutovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație.

Proprietarii trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • domiciliul sau reședința pe raza primăriei la care face solicitarea
  • să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor și contribuțiilor către bugetul local și cel de stat
  • să nu aibă condamnări definitive pentru infracțiuni împotriva mediului
  • să nu folosească aceeași mașină pentru a obține alte finanțări din alte programe.

Acte necesare pentru Rabla Local

Pentru a face o cerere de finanțare când se deschise sesiunea de înscrieri, solicitantul trebuie să depună următoarele documente:

a) cererea de finanțare, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1, completată prin tehnoredactare;

b) împuternicire notarială, prin care persoana care va semna cererea de finanțare este mandatată de către reprezentantul legal în acest sens, după caz;

c) actul de identitate al reprezentantului legal sau, după caz, al împuternicitului solicitantului;

d) documentul doveditor al deschiderii de către solicitant, la Trezoreria Statului, a contului de venituri încasate de la Fondul pentru mediu. Contul va avea cod/indicator bugetar „21.43.02.20 – alte subvenții primite de la administrația centrală pentru finanțarea unor activități”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax