Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DGASPC: Bilete gratuite de călătorie pentru persoanele cu handicap, eliberate de luni

Publicat

protectia copilului

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Alba informează, persoanele cu certificat de încadrare în grad de handicap de pe raza județului Alba, că începând de luni, 25 februarie 2019, se eliberează biletele gratuite de călătorie.

Eliberarea biletelor gratuite de călătorie pentru persoanele încadrate în grad de handicap, conform prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul în curs, se va face la sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Alba, Bulevardul 1 Decembrie 1918 nr. 68, Alba Iulia.

Potrivit prevederilor art. 24 alin. (1)-(6) din Legea nr. 448/2006 beneficiază de gratuitatea transportului interurban, în România, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren interregio clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, următoarele categorii de persoane:

  • persoanele cu handicap grav;
  • persoanele cu handicap accentuat;
  •  asistenții personali ai persoanelor cu handicap grav;
  •  însoțitorii persoanelor cu handicap grav, numai în prezența acestora;
  •  însoțitorii copiilor cu handicap accentuat, numai în prezența acestora;
  •  persoanele cu afecțiuni renale care necesită hemodializă;
  •  asistenții personali sau însoțitorii persoanelor cu handicap care necesită hemodializă.

Hotărârea de Guvern nr. 1017/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap, stabilește un model unic de bilet de călătorie gratuită care poate fi utilizat pentru tipuri diferite de transport interurban și cu operatori de transport interurban diferiți, astfel încât călătoria dus să se poată efectua cu un tip de transport interurban și cu un operator de transport, iar călătoria întors cu alt tip de transport, respectiv cu alt operator.

Orice persoană, din categoriile menționate mai sus, poate pleca cu autobuzul către o destinație și se poate întoarce cu trenul, de exemplu.

Întârzierea eliberării acestor documente a fost cauzată de faptul că, același act normativ, respectiv – H.G. nr. 1017/2018, stabilește că operatorii de transport interurban pot presta serviciile de transport pentru beneficiarii <LLNK 12006 448 13 2O1 0 18>Legii nr. 448/2006 numai în baza convenţiilor încheiate cu direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, iar pentru fiecare mod de transport se va stabili prin ordin comun al ministrului transporturilor şi al ministrului muncii şi justiţiei sociale un model de convenţie privind transportul persoanelor cu handicap.

Ordinul nr.124/546/2019 pentru stabilirea modelului de Convenție privind transportul persoanelor cu handicap a fost semnat de Ministerul Transporturilor în data de 20.02.2019.

Eliberarea biletului de călătorie gratuită se va face, conform prevederilor art. 11 din Hotărârea de Guvern nr. 1017/2018 – numai în baza cererii persoanei cu handicap, reprezentantului legal sau altei persoane cu împuternicire notarială în acest sens dată de către persoana cu handicap/reprezentantul legal, respectiv în baza cererii asistentului personal. 

Cererea – tip se va completa la sediul DGASPC Alba și va cuprinde numărul, data documentului de încadrare pe baza căruia se solicită biletele de călătorie gratuită și acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

Biletele de transport gratuit se vor elibera pe toată perioada anului. 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax