Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Diferențe enorme între salariul unui profesor român și unul din Europa. Cât câștigă în medie dascălii de pe continent

Publicat

Profesorii români sunt printre dascălii cu cele mai mici salarii din Europa se arată într-un raport al Uniunii Europene, facut public chiar de Ziua Educației. 

Deși România se numără printre țările cu cele mai mici salarii, nu același lucru se poate spune despre creșterile salariale din ultimii ani unde, la acest capitol, țara se situează mai bine decât alte țări din Europa. 

Datele din raportul Uniunii Europene au fost culese între 2018-2019. Mai exact, potrivit analizei, un profesor român debutant câștigă anual aproximativ 9.000 de euro, iar unul la vârful carierei, în jurul a 14.000 de euro anual.

În ceea ce privește creșterea salarială pentru profesorii la început de carieră, România se situează alături de Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria și Slovacia, în grupa țărilor care în ultimii ani au crescut salariile dascălilor.

La polul opus se află țări precum Grecia, Portugalia, Luxemburg, Albania, Bosnia-Herțegovina, Elveția, Liechtenstein și Muntenegru, scrie edupedu.ro, într-un rezumat al analizei făcute de Uniunea Europeană.

Diferențe enorme la salariul anual

În România, Bulgaria, Letonia, Ungaria, Polonia și Slovacia  Albania, Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord, Turcia și Serbia, salariul unui profesor începător este în jur de 9000 de euro pe an. Analiza UE mai notează că țările respective au cel mai redus PIB per capita.

Comparativ, în Marea Britanie, Franța, Italia, Portugalia un salariu anual al unui începător se ridică la  22-28.000 de euro. Mai mult de atât, în Danemarca, Germania, Luxemburg, Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia – țările cu cel mai mare PIB per capita sau în Liechtenstein, salariile de pornire se ridică la 70-90.000 de euro anual.

Potrivit raportului întrocmit de Uniunea Europeană, cele mai mari creșteri salariale au avut loc  între anii 2014-2015 și 2018-2019: 181% pentru nivel preșcolar și primar, 164% pentru profesorii din învățământul secundar (prin asumarea plății contribuțiilor sociale).

În schimb, salariile profesorilor în Bulgaria au crescut cu 51%, în Letonia și Lituania cu puțin peste 60%, în Cehia (învățământ preșcolar) – cu 50%.

România, țara unde directorii sunt plătiți diferențiat

În România, Bulgaria, Danemarca, Italia, Malta, Olanda, Islanda, Macedonia de Nord sau Turcia, directorii de școală primesc bani în plus pentru activitați administrative, iar salariul este influențat de mărimea școlii.

Cum arată salariul unui profesor român

Salariul de pornire – 8.413 euro
Salariu după 10 ani de experiență – 9.913 euro
Salariu după 15 ani de experiență – 10.496 euro
Salariu la apogeul carierei (circa 40 de ani) – 14.938 euro

Analiza completă a Uniunii Europene prin Eurydice poate fi consultată AICI

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax