Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

DIICOT: 100 de lei, cea mai falsificată bancnotă. Cu dolari falși se cumpără servicii sexuale, iar cu euro, mașini second-hand

Publicat

bani

Cea mai falisifcată bancnotă românească este cea de 100 de lei, potrivit datelor furnizate de DIICOT, în raportul de activitate din 2019. 

Procurorii DIICOT precizează că în ultima perioadă interesul falsificatorilor de bani s-a îndreptat spre bancnota de 100 de lei. De asemenea, au intrat pe piață și  mulți euro sau dolari falși.

Cel mai adesea, banii falși sunt folosiți pentru cumpărarea de mașini second hand, telefoane mobile – de pe site-urile de vânzari, dar și la plata pentru servicii sexuale. 

Mai exact, numărul bancotelor de 100 de lei falsificate și plasate pe piața a fost mult mai mare decât restul banilor falși. 

Anchetatorii mai preciează că, bancnotele false nu mai sunt aşa de uşor de detectat în momentul plasării, fapt explicat prin calitatea lor, dar şi de existenţa unor împrejurări favorabile cum ar fi: lipsa verificării minimale a numerarului în momentul tranzacţiei, neatenţia sau necunoaşterea elementelor de siguranţă ale bancnotei autentice.

Banii falși sunt folosiți de cele mai multe ori în tranzacții comerciale, iar bancotele sunt descoperite în momentul în care intră în banci sau în unități care lucrează cu banii. 

EURO

În 2019, cele mai utlizate bancnote contrafăcute au fost cele de 20, 50 sau 100 de euro, precizează procurorii. Mai mult au apărut și noi modele falsificate, dar modul de operare a rămas la fel. Bancnotele de euro falsificate sunt folosite cel mai des în tranzacțiile directe între persoane, mai exact, la achiziția de bunuri sau la schimb valutar.

Procurorii trag un semnal de alarmă față de un tip de fals extrem de periculos la bancnota de 500 de euro. 

Particularitățile fenomenului înregistrat pe segmentul monedei unice europene se caracterizează prin faptul că modurile de operare cele mai folosite sunt tranzacţiile între persoane fizice, care au ca obiect cumpărarea de auto second-hand, telefoane mobile, cumpărarea de animale, etc. folosindu-se site-urile specializate de unde sunt recrutate viitoarele victime (ex: OLX), ponderea depistărilor fiind reprezentată de segmentul bancar şi este formată din bancnotele suspecte de fals depistate la ghişeu şi scăderea numărului de bancnote contrafăcute din cupiurile mari, în special cele de 200 euro” au precizat procurorii DIICOT. 

DOLAR

Anul 2019, a fost ”prielnic” pentru falsificatorii de dolari americani. ”În anul 2019, plasările au fost în creștere față de anii anteriori, bancnota uzitată într-o proporție de 98% fiind cea din cupiura de 100 USD. Modul de operare
frecvent folosit la plasări fiind achiziționarea de bunuri (telefoane, autoturisme, motociclete, laptopuri), dar și cumpărarea de servicii sexuale” se mai arată în raportul pe 2019 al procurorilor DIICOT. 

sursă foto: Arhiva Alba24.ro, rol ilustrativ

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax