Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Din 1 iunie: Medicii de familie sunt obligați să facă mai multe servicii preventive pentru copii. Chestionarul la care vor trebui să răspundă părinții


Publicat

Din 1 iunie 2014, medicii de familie vor trebui să facă mai multe servicii preventive pentru copii , obligatoriu, prin lege. Screening-ul obezităţii, depresiei, profilaxia cariei dentare, depistarea tulburărilor de spectru autist sunt câteva dintre serviciile preventive pe care le vor primi copiii la medicul lor de familie.

De la 1 iunie intră în vigoare Contractul-Cadru şi normele de aplicare ale Contractului care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate, valabil pentru anii 2014 – 2015.

Medicii vor urmări evoluţia fizică şi neuro-psiho-emoţională a copiilor, vor face profilaxia bolilor la care sunt expuşi copiii, vor oferi sfaturi concrete mamelor despre cum să-şi crească sănătos copiii şi vor depista afecţiunile fizice şi psihice, la care sunt cel mai expuşi copiii, în cadrul consultaţiilor preventive.

Premieră în asistenţa medicală primară: medicul de familie va depista tulburările de spectru autist şi va monitoriza copiii cu risc cel puţin mediu de tulburări de spectru autist

Medicul de familie va depista tulburările de spectru autist, în cadrul consultaţiei preventive de la vârsta de 2 luni şi de 4 luni. Concret, medicul va identifica eventualele deficienţe ale dezvoltării psiho-motorii ale copilului, prin aplicarea chestionarului de mai jos.

Chestionarul care vizează ariile de dezvoltare psiho-motorii care ar putea fi afectate în tulburarea de spectru autist.

Întrebări adresate părintelui:Da Nu Uneori
Copilul dvs vă priveste în ochi când vorbiţi cu el? 021
V-ati gândit că nu aude normal? 201
Copilul dvs este dificil la mâncare?/ Pare lipsit de apetit? 201
Întinde mâinile sa fie luat în braţe? 021
Se opune când este luat în braţe de dvs? 201
Participă la jocul “cucu-bau”? 021
Zâmbeşte când dvs îi zambiţi? – întrebare înlocuită la 24 luni cu întrebarea : Foloseşte cuvântul “mama” când vă strigă? 021
Poate să stea singur în pãtuţ când este treaz? 201
Reacţionează întotdeauna când este strigat pe nume/Întoarce capul când este strigat? 021
Observaţiile medicului de familie
Evită privirea directă/Nu susţine contactul vizual 10
Evidentă lipsă de interes pentru persoane 10
După 24 de luni: stereotipii motorii (flutură mâinile, ţopăie, merge pe vârfuri, se învârte în jurul propriei axe, posturi inadecvate, etc.) 10

Funcţie de scorul obţinut, medicul de familie îi indică părintelui conduita terapeutică potrivită pentru copilul său.

Ultimele trei coloane ale chestionarului vor fi completate de medic, cu punctajul corespunzător, după observarea directă a comportamentului copilul.

Interpretatrea punctajelor din chestionar

Scor Nivel de risc Recomandări
0-6 Risc minim Nu este necesară monitorizarea ulterioară
7 9Risc mediuSe impune reevaluare la vârsta de 6 luni, respectiv 9 luni
10 18Risc severSe impune trimitere către medicul de specialitate psihiatrie pediatrică

În cazul în care copilul are un risc minim de tulburare de spectru autist, nu este necesară monitorizarea ulterioară.

În situaţia în care copilul are un risc mediu mediu/sever de tulburare de spectru autist, medicul explică părintelui că este obligatoriu să meargă la medicul de specialitate psihiatrie pediatrică pentru o evaluare complexă şi stabilirea terapiei comportamentale şi/sau medicamentoase optime.

Medicul de familie va aplica din nou chestionarul de depistare a tulburărilor de spectru autist, în cadrul consultaţiilor preventive de la vârsta de 6, 9, 12, 15 și 18 luni.Dacă la acest chestionar copilul obţine un scor care indică un risc mediu, medicul îl va reevalua din trei în trei luni, până la vârsta de 18 luni.

La vârsta de 2 ani şi la 3 ani, medicul aplică din nou chestionarul pentru depistarea tulburărilor de spectru autist. Pentru un scor care indică un risc mediu și sever, medicul de familie va recomanda trimiterea copilului către medicul de specialitate psihiatrie pediatrică.

Servicii preventive pe care le primește nou-născutul la externarea din maternitate, din partea medicului său de familie

– Va fi luat în evidenţă pentru probleme depistate la naştere;
– I se va face examen clinic cu accent pe: fontanele, ochi, cord, tegumente, sistem neuro-musculo-scheletic (membre, dezvoltare neuro-motorie, conform vârstei); organe genitale, extremităţi, morfologie generală;
– Îi va fi evaluată alimentaţia şi mama va primi consiliere ca să-şi alăpteze corect copilul;
Mai mult, mamei i se vor da sfaturi punctuale pentru un stil de viaţă favorabil alăptării.
– Medicul va evalua condiţiile de igienă în care este crescut copilul şi îi va oferi sfaturi concrete mamei despre cum să le îmbunătăţească;
– Medicul de familie va verifica dacă în maternitate copilului i s-a făcut screening-ul surdităţii;
– Medicul de familie va face profilaxia rahitismului şi a anemiei, în cazul prematurilor;
– Mama va primi sfaturi concrete despre cum să prevină accidentele frecvente la această vârstă.

Consultaţia preventivă a nou-născutului în vârstă de o lună

Pe lângă serviciile descrise anterior, medicul va măsura greutatea, lungimea şi circumferinţa craniană a copilului.

Ce primeşte copilul în cadrul consultaţiilor preventive de la vârsta de 2 luni şi de la 4 luni

– Medicul va consemnna reperele majore de dezvoltare motorie, pe graficul pentru dezvoltarea neuropsihomotorie.

– Mai mult, medicul va evalua practicile nutriţionale ale copilului, va încuraja alăptarea şi îi va explica mamei cum să prevină accidentele şi cum să recunoască simptomelor pentru care trebuie să ducă urgent copilul la medic.

– Medicul va face profilaxia anemiei la bebeluşii prematuri, începând cu vârsta de 2 luni şi va informa mama privind beneficiile imunizării opţionale pentru rotavirus.

Consultaţia preventivă a copilului de la vârsta de 6 , 9, 12, 15 și 18 luni

În cadrul acestor consultaţii medicul va încuraja mama să continue alăptarea până la vârsta de doi ani, şi o va consilia în legătură cu alimentaţia complementară – graficul şi tehnicile de introducere alimente noi, asigurarea dietei minim acceptabile, aşa cum este definită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

– Medicul va face profilaxia anemiei la toţi copiii, până la 9 luni inclusiv, va evalua dezvoltarea dentiţiei copilului, şi va oferi sfaturi mamei privind profilaxia cariei dentare, igiena orală, administrarea de fluor.
– Medicul va face evaluarea socio-emoţională a copilului.
– Medicul va evalua activitatea fizică a copilului şi îi va spune mamei dacă şi câtă mişcare trebuie să facă acesta.
– Medicul va oferi familiei sfaturi despre cum să prevină accidentele frecvente fiecărei vârste şi cum să gestioneze corect afecţiunile frecvente la aceste vârste.

Ce va face medicul în cadrul consultaţiei preventive a copiilor care au 2 ani, 3 ani, 4 ani și 5 ani

– Va continua profilaxia rahitismului, doar în perioadele reci ale anului;
– Va evalua dentiţia şi igiena orală a copilului, va evalua administrarea de fluor pentru profilaxia cariei dentare la copil.
– Va evalua dezvoltarea fizică şi neuro-psiho-emoţională a copilului şi va oferi familiei sfaturi concrete despre cum să-şi crească armonios copilul;
– Va face screening-ul tulburărilor de vedere şi va măsura tensiunea arterială a copilului.
– Va oferi sfaturi de conduită familiei pentru prevenirea accidentelor frecvente la această vârstă şi recunoaşterea simptomelor care trebuie raportate fără întârziere la medic.
– Va evalua practicile nutriţionale ale familiei şi va oferi sfaturi concrete părinţilor despre o alimentaţie sănătoasă şi un comportament alimentar sănătos al întregii familii.

Ce prevede consultaţia preventivă a copiilor care au 6 ani, 7 ani, 8 ani, 10 ani și 11 ani

În cadrul acestei consultaţii, medicul va face:

Screening-ul obezităţii, prin utilizarea indicelui de masă corporală (IMC);
– Evaluarea dezvoltării pubertare – scala Tanner;
– Medicul va oferi copiilor sfaturi ţintite privind stilul de viaţă sănătos.
– Medicul va face examenul de bilanţ fundamental, la împlinirea vârstei de intrare în clasa pregătitoare, cu alcătuirea fişei de înscriere a copilului, care să cuprindă schema de vaccinare efectuată.

Ce oferă medicul copilului, în cadrul consultaţiilor preventive de la vârsta de 12 ani, 13 ani, 14 ani, 15 ani, 16 ani și 17 ani

– Consiliere şi screening pentru infecţii cu transmitere sexuală, după debutul vieţii sexuale;
Screening-ul depresiei;
– Informarea fetelor şi părinţilor privind beneficiile vaccinării opţionale anti-HPV;
– Consiliere privind stilul de viaţă sănătos care ţinteşte activitatea fizică, nutriţia, prevenirea accidente, fumatul, consumul de alcool şi droguri.
– Consiliere pentru planificare familială adolescenţilor care au început viaţa sexuală.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Bacalaureat 2020: Astăzi se afișează rezultatele finale de la Bacalaureat, după o sesiune cu un număr record de contestații

Publicat

examen

Rezultatele finale de la Bacalaureat 2020 se afișează astăzi, la avizierele liceelor și pe bacalaureat.edu.ro. Peste 1.200 de contestații au fost depuse în Alba, în sesiunea iunie-iulie a examenului de Bacalaureat, potrivit datelor IȘJ Alba. Majoritatea sunt la Română.

Rezultatele finale vin după ce Ministerul a înregistrat un număr record de contestații, pentru ultimii 6 ani: 62.790 de contestații au fost depuse la examenele de final de liceu de anul acesta, cu aproape 15.000 mai multe decât anul trecut, potrivit Edupedu.ro.

Citește și: Povestea unui elev din Sebeș, care a luat Bacalaureatul la limită. Cum se obține un ȘASE perfect atunci când te mobilizezi

Primele rezultate de la BAC 2020 au fost afișate pe 30 iunie, zi din care absolvenții de liceu nemulțumiți de note au putut depune contestații, până pe 1 iulie.

Perioada 1 – 4 iulie a fost rezervată soluționării contestațiilor, iar astăzi, 5 iulie, este programată afișarea rezultatelor finale de la BAC, potrivit calendarului de examen.

Vezi și: Cei șapte elevi de ZECE ai județului Alba, la Bacalaureat 2020. Cum au văzut examenul și ce planuri de viitor au

Primele rezultate de la Bacalaureat au adus o rată de promovare pentru sesiunea iunie-iulie 2020 de 62.9%. Este cea mai mică rată din ultimii 6 ani, în contextul în care anul acesta au participat foarte mulți absolvenți de liceu din promoțiile trecute. Pentru promoția curentă, rata de promovare este 71.4%, iar pentru promoțiile anterioare – 25.00%.

La Alba, din totalul celor 1264 de contestații, la proba scrisă de Limba și literatura română au fost depuse 582, la proba obligatorie a profilului 356, la proba la alegere a profilului și a specializării 321,  iar la proba de Limba și literatura maternă – 5 contestații.

Sursă: Edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Nea’ Gheorghe din Loman, la 89 de ani. Documentar despre credință și singurătate, realizat de un tânăr din Alba Iulia

Publicat

Nea’ Gheorghe, un bătrân de 89 de ani, locuiește singur în vârful unui deal, în cătunul Tonea, comuna Loman, județul Alba.

Întreaga lui viață a locuit în aceeași casă bătrânească unde își petrece zilele în liniște. Gheorghe este un om credincios, cu frica lui Dumnezeu, motiv pentru care acesta a decis să locuiască singur, pentru a-și întări relația cu Dumnezeu și pentru a trăi o viață spirituală, lipsită de orice distragere exterioară.

 

Omul a devenit personajul principal al unui documentar realizat de un tânăr din Alba Iulia, Alexandru Costea. Documentarul are și o pagină de Facebook.

Acesta povestește cum a ajuns la subiect și cum a realizat documentarul ”În vârf de deal”:

”Totul începuse în iarna anului 2018, mai exact cu câteva zile înaintea Crăciunului. Mă aflam într-un magazin comercial și nu pentru a-mi face cumpărături de sărbători ci pentru strictul necesar, iar în jurul meu era haos, lume agitată, stresată, nemulțumită, nu înțelegeam nimic, totul părea a fi o competite a cărucioarelor de cumpărături.

Acest lucru m-a marcat pe moment, dar am reușit să trec peste imediat, m-am adaptat și mi-am terminat cumpărăturile.

Odată ieșit din magazin, întâlnesc un om al străzii, destul de în vârstă care îmi cere câțiva bani. Era tare simpatic și din primul moment îl văzusem că pe un personaj dintr-un film, din păcate toți banii mei erau pe card, așa că nu i-am lăsat nimic.

Pe drumul spre casă am început să fac legătura între ceea ce se întâmpla în interiorul magazinului și ceea ce se întâmpla în exteriorul magazinului, am asociat totul cu două realități total opuse sau două lumi diferite.

Așadar, această întâmplare și totodată această curiozitate de explorare a celor două realități, m-au insiprat înspre căutarea și documentarea unui subiect care să îmi răspundă la toate întrebările pe care începusem să mi le formez pe măsură ce încercam să găsesc direcția în care să pornesc documentarul.


A trecut un an de zile de la momentul în care știam ce vreau să filmez, până la momentul în care am reușit să filmez așa cum îmi doream.

Având în vedere faptul că povestea trebuia să se desfășoare în perioada sărbătorilor de iarna, am ținut foarte mult să filmez iarna, mai exact în apropierea Crăciunului din 2019.

Știam de la început că o să am nevoie de o persoană în vârstă, dar asta nu era de ajuns, aveam nevoie de o persoană în vârstă care să servească poveștii pe care o aveam eu în minte.

Așa că am mers în vizită la o mănăstire de maici din satul Strungari, județul Alba, le-am explicat maicilor de la mănăstire ideea mea, le-am spus că aș vrea să surprind câteva zile din viața unei persoane neajutorate, care trăiește singură, obișnuită cu ideea.

Nu am apucat să îmi termin ideea și o maica îmi zice de Moș’ Gheorghe. Încă de când am intrat în curtea bătrânului, am simțit căldura cu care am fost primiți, am făcut cunoștință cu Moș’ Gheorghe, care ne poftește imediat în căsuța lui.

Este o căsuță mică, cu un pat, o masă și o sobă de teracotă veche, dar fericirea lui strălucea în tot acel mediu. Asta m-a copleșit. Am început să îi povestesc despre ideea mea, iar el asculta foarte atent și interesat de ceea ce îi povesteam eu.

După câteva ore de discuții, Moș’ Gheorghe, aprobă toată ideea mea și face o trimitere religioasă, mai exact la Nașterea Domnului, când Fecioara Măria umbla din casă în casă să nască și nimeni nu voia să o primească.

Iar el ca să ne ajute pe noi cu documentarul ne va primi la el acasă să putem filma. Am rămas uimit și totodată nerăbdător să revin să filmez.

În tot acest proiect am lucrat împreună cu colegii mei, Răzvan Rotariu(Bacău) care s-a ocupat de regia și montajul proiectului, cu Adrian Olteanu (din Alba-Iulia, coleg cu mine de facultate si fost coleg la liceul de arte din Alba Iulia) care a fost operator de imagine la camera a doua, cu această cameră am filmat cadre generale de atmosferă, compoziții cu spațiul și peisajele din împrejurimi.

De captarea sunetului s-a ocupat Daniel Benchea, iar rolul meu în acest proiect a fost de producător, director de imagine și cameraman la camera principală, cea prin intermediul cărei urmărim activitățiile și povestea bătrânului”.

Sinopsis: despre cum s-a filmat și alte explicații ale autorului

Filmul se deschide cu o prezentare a spațiului, vedem casa lui Moș`Gheorghe, într-o atmosferă calmă și liniștită. Primul cadru în care vedem personajul principal este în momentul în care își începe ziua prin rugăciune.

Acest cadru a fost filmat din exteriorul locuinței, prin geamul ușii.

”Motivul pentru care am decis să îl filmez din exterior a fost pentru ca să nu intervin într-un mod intruziv în intimitatea sa încă de la începutul filmului și totodată să îi ofer lui șansa de a intra în poveste, prin următorul cadru când îl vedem cum iese din casă” a scris Alexandru în sinopsisul documentarului.

Odată ieșit din casă, povestea se construiește din compoziții de atmosferă, moment în care privitorul se poate conecta cu gândurile personajului principal.

Încă de la începutul filmului putem spune despre Moș` Gheorghe că este un om activ, un om care se descurcă pe proprile sale puteri.

Fie că îl vedem tăind lemne, hrănind animalele și chiar plimbându-se prin împrejurul casei sale, seninătatea și luciditatea se pot observa pe chipul său în orice moment.

Spațiul este reconfigurat prin stilistica imaginii prin, abordarea formatului 4/3 și a unitonalitatii alb-negru.

Cadrele descriptive sunt fixe, asemeni unor fotografii vechi care vor marca trecerea inexorabilă a timpului pe care Moș` Gheorghe nu o resimte ca o povară ci ca o bucurie.

Slujba are un rol pivotant în tranziția de la natura uscată la zăpada din ziua Crăciunului, zăpada fiind un simbol al purității și al frumuseții divine, contrastează momentul în care Moș`Gheorghe se curăță prin împărtășanie și se pregătește sufletește pentru sărbătoarea Nașterii Domnului.

Mersul la biserică reprezintă un element important în rutina personajului, având în vedere faptul că cea mai apropiată biserică este la o distanță de 10 kilometri, Moș` Gheorghe merge pe jos în fiecare Duminică, traversând întreaga pădure, pe un drum rupt de realitate, acesta parcurge această distanță în aproximativ 3 ore, iar la întoarcere aproximativ 4 ore.

Pentru a merge la biserică, Moș` Gheorghe se trezește la ora 04:00, se îmbracă frumos, se aranjază și pornește singur prin pădure.

Pregătirea, cât și drumul spre biserică sunt descrise și în film. În drumul său spre biserică, se oprește de fiecare dată la cimitir unde aprinde o lumânare pentru soția lui, pe care o pomenește de fiecare dată în rugăciunile sale, fapt ce semnifică dragostea lui pentru soție și implicit, pentru familie.

Fiind cuprins de un sentiment de apartenență și dependență, personajul își proiectează dorințele și temerile asupra lui Dumnezeu, capabil de a le îndeplini și de a-l proteja. Experiențele lui zilnice sunt expresia altruismului și a dorinței de a împărtăși din puținul pe care îl are, celorlalți.

Alexandru Costea: Prin documentarul, „În vârf de deal” am urmărit să surprindem într-un mod observațional o mică parte din stilul de viață a lui Moș Gheorghe, iar în același timp să conturam cât mai poetic spațiul și timpul în care personajul a trăit, trăiește și va trăi în continuare, capturat în imagini.

Chiar dacă Moș Gheorghe nu va mai exista în forma lui fizică, relația cu ceilalți oameni, stiul de trai, inclusiv relația cu camera și relația pe care a reușit să o formeze cu noi, toate aceste aspecte formează ceea ce credem noi că înseamnă documentarul observațional ori poetic.

Sfârșindu-se ca o formă incertă ce își propune să redea un concept prin care totul se transformă într-o reamintire a trecutului.

Răzvan Rotariu: În calitate de regizor și monteur, acest proiect a fost o adevărată provocare. Fiind o primă experiență și încercare la realizarea unui documentar, o mare parte din direcția de conținut a depins de mine.

Atât la filmări cât și între acestea am încercat să găsesc și construiesc treptat o structură a documentarului și să observ anumite tipare și motive, care mai apoi să genereze un oarecare fir narativ.

Fiecare dialog, fiecare vorbă în parte și fiecare element vizual au fost atent alese și ordonate pentru a susține acest fir respectiv. Începând de la un documentar observațional, pe parcurs am simțit totuși toți nevoia de anumite intervenții pe alocuri, pentru a putea scoate cât mai multă informație și trăire din ce ne-a fost oferit.

 

Astfel, am ajuns să conversăm cu bătrânul, să îi urmăm propunerile de idei de filmare și să ne permitem să fim atât spectatori cât și personaje pasive în povestea lui. Acest lucru ne-a permis să întrăm într-o zonă mai personală din viața lui, trâind și capturând anumite momente intime.

Cu toate acestea, am ajuns la concluzia că realitatea este dificil de regizat, iar pentru a urma o structură specifică plănuită de înaintea filmărilor, este nevoie de compromis.

Adrian Olteanu: Filmările pentru documentarul “În Vârf De Deal” au fost o experiență unică și cu adevărat profundă. Spiritualitatea, modestia, empatia și iubirea sunt doar câteva elemente care au fost constant prezente pe parcursul filmărilor.

În calitate de operator la a doua cameră, am căutat să surprind atmosfera locurilor, să conturez partea poetică a materialului prin cadre statice, de atmosferă.

Fiind un documentar observațional poetic, emoția transmisă prin cadrele statice introduce privitorul în lumea lui Gheorghe, o lume simplă și modestă material, dar cu multe alte comori atât spirituale cât și religioase.

Titlu: În vârf de deal

Gen: Documentar

Durată: 1h

Personaj principal: Gheorghe Stănuș

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Zile cu soare: PISCINELE din județul Alba, în 2020. PROGRAM de funcționare și cât costă o zi de relaxare

Publicat

În județul Alba majoritate piscinelor s-au deschis. Vă prezentăm câteva din opțiunile pe care le aveți pentru o zi de stat la soare, înot sau relaxare în Alba.

Astoria Pool Park 

Tarife: Accesul costă de 30 lei/ persoană în timpul săptămânii și 40 lei/ persoană în weekend, iar biletul include șezlongul, în limita locurilor disponibile.

De asemenea, clienții pot opta pentru rezervarea unui baldachin (100 lei/ zi), sau a unui loc în VIP Lounge (60 lei/ zi, doar în weekend). Copiii sub vârsta de 5 ani au accesul gratuit.

Anul acesta este obligatorie efectuarea unei rezervări pe site-ul spațiului de agrement.

Program: Complexul acvatic este deschis zilnic, între orele 09:00 și 21:00.

Ștrand Baia de Arieș

Tarife: 10 lei de adult, iar copii și pensionarii platesc doar 5 lei.

Program: zilnic între 9:00 și 20:00.

De asemenea, lângă piscină sunt amanajate terenuri de tenis de câmp, volei sau tenis cu piciorul. Pe terenurile respective se poate juca și fotbal, tariful este de 10 pe oră.

Winner`s Club Ţălnar Alba Iulia 

Tarife: 25 pe zi, șezlongul – 15 lei/zi, copii sub 3 ani au accesul gratuit.

Program: zilnic între 10:00 și 20:00.

Piscina Allegria (fost Hotel Mercur, pe DN1 lângă intersecția cu Vințu de Jos)

Piscina exterioară are lungimea de 20 metri, lățimea de 7 metri și adâncimea de 1.5 metri.

Tarife: 30 de lei în timpul săptămânii, iar în weekend tariful de acces este 40 de lei cu șezlong inclus.

Program: zilnic între 9:00 și 22:00.

Pensiunea Drumul Dragostei (situată între Alba Iulia și Vințu de Jos)

Tarife: 20 de lei pe zi, în timpul săptămânii, 30 de lei în weekend, copii au o reducere de 5 lei.

Program: zilnic între 10.00 și 20:00.

Casa Dives 

Anul acesta piscina este deschisă doar pentru oaspeții pensiunii.

Piscina de la Theodora Golf Club

Tarife: persoanele peste 16 ani- 100 lei, între 7-16 ani- 70 lei, copii între 0-7 ani au accesul gratuit. Tarifele sunt pentru intrarea zilnică, șezlong și prosop gratuit. Oaspeții cazați la Theodora Golf Club au acces gratuit la piscina resortului.

Program: zilnic între 09:00 și 20:00.

Bazinul Olimpic Alba Iulia (Bulevardul Republicii)

Închis până la noi dispoziții.

Baza de Agrement BLAJ

Tarife: Preţul unui bilet/brăţară este de 15 lei/adult şi 8 lei/copiii sub 14 ani, indiferent de numărul intrărilor şi al ieşirilor în/din baza de agrement din ziua respectivă.

Program: Accesul în baza de agrement Blaj va fi valabil în fiecare zi, de marţi până duminică, între orele 09:00 şi 20:30. Excepţie va fi lunea, zi în care baza de agrement este închisă pentru lucrări de întreţinere.

Ștrandul Municipal AIUD (Aiud, strada Băilor nr. 2)

Tarife: 20 de lei pentru adulți, 15 lei pentru copii sub 14 ani.

Program: zilnic între 08:00 și 19:00. Deschidere – vineri 3 iulie.

Ştrand Zlatna

Tarife: Adulți /elevi / studenți – 15 lei / zi
Preșcolari (copii sub 6 ani) – 10 lei / zi

Abonament adulți/elevi/studenți – 10 intrări / 100 lei
– 20 intrări / 180 lei

Abonament preșcolari – 10 intrări / 70 lei

– 20 intrări / 120 lei

Program: 10:00 – 19:00

Complex turistic Elegant – Drumul Dăii, Sebeșel

Tarife: 25 de lei pentru adulți și 2o de lei pentru copii în timpul săptămânii, iar duminica adulții plătesc 30 de lei.

Program: zilnic între 09:00 și 19:00.

La Jockson din Bucerdea Grânoasă

Tarife: 15 lei adulți, 10 lei copii până în 14 ani, și gratuit pentru copii de până în trei ani. De asemenea, persoanele cu dizabilități au acces gratuit.

Program: zilnic între 10:00 și 22:00.

Complexul de Agrement ”Bellavi” Ocna Mureş

Tarife: 20 de lei pentru adulți, 15 lei pentru copii, și 6 lei șezlongul.

Program: între 10:00 și 20:00. redeschidere: vineri, 3 iulie.

Alba24 a extras tarifele de pe siteurile oficiale ale locațiilor, paginile de Facebook, sau a contactat telefonic fiecare unitate. Unele dintre acestea nu au avut modificări de prețuri publicate pe site sau nu au avut numerele de telefon valabile. Material este în curs de actualizare. Dacă aveți sugestii de piscine din Alba sau împrejurimi, nu ezitați să ne contactați.

sursă foto: arhiva alba24.ro, paginile de Facebook ale locațiilor.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Tablete sau calculatoare ”la cerere” pentru elevi și profesori, de la Ministerul Educației. Legea a fost promulgată

Publicat

laptop calculator

Legea prin care fiecare elev și profesor poate primi ”la cerere” tabletă sau laptop de la Ministerul Educației, pentru cursurile online, a fost promulgată.

Aceasta prevede că ”Ministerul Educației și Cercetării asigură elevilor și profesorilor infrastructura necesară, constând în dispozitive și acces la internet, pentru accesarea Bibliotecii Școlare Virtuale, Platformei școlare de elearning și a altor platforme educaționale agreate”.

Pe lângă dispozitivele pentru accesarea platformelor, ministerul primește prin modificarea legii Educației și sarcina de a asigura „la cerere” profesorilor și elevilor care solicită astfel de dispozitive.

„Asigură, la cerere, fiecărui cadru didactic și fiecărui elev un dispozitiv – laptop sau tabletă -, conectat la internet, pentru a putea participa la activitațile de elearning”, mai prevede legea promulgată.

Reamintim că Ministerul Educației a lansat în luna mai licitația de echipamente pentru școala online, prin care 250.000 de elevi și profesori vor primi tablete.

sursă: edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate