Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Din 1 mai: RMGC amenință că va concedia 80% din personal dacă nu se găsesc soluții pentru proiectul minier de la Roșia Montană

Publicat

În jur de 400 de angajați ai  Gabriel Resources Ltd  filiala România, și-ar putea pierde locul de muncă dacă perspectivele pentru proiectul aurifer Roșia Montană nu se îmbunătățesc.

Gabriel, care încearcă să obțină aprobarea pentru Roșia Montană  spune ca a dat deja muncitorilor avize de concediere iar contractele ar putea fi închise la 1 mai.

„Rămânem deplin angajați pentru construirea și operarea minei de la Roșia Montană dar avem nevoie să vedem un angajament similar din partea României”, a precizat directorul executiv Jonathan Henry,  într-un comunicat.

În urma protestelor din întreaga țară, o comisie parlamentara a respins în noiembrie un proiect de lege care ar fi permis derularea proiectului. O a doua încercare de a promova proiectul, printr-o nouă lege a minelor, a avut aceeași soartă în decembrie.

Gabriel Resources a precizat că nu poate oferi nicio indicație legată de momentul în care guvernul ar putea acorda autorizațiile de mediu.

La începutul lunii, Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a trimis deja în somaj tehnic peste 400 din cei 500 de salariați, adică 80%.

Salariații nu vor mai merge la serviciu, proiectul minier fiind momentan blocat, însă aceștia vor primi totuși circa 75% din salariu.

Reprezentanții RMGC au anunțat că angajații care intră în somaj tehnic sunt cei care restaurau casele din zona protejata și cei care lucrau la galeria Catalina Monulești, ce ar fi urmat să fie deschisă în scop turistic.

Grupul canadian Gabriel Resources a crescut de aproape două ori cheltuielile de comunicare externă pentru proiectul minier Roşia Montană în trimestrul al patrulea, la 5,93 milioane de dolari canadieni, în contextul dezbaterii din Parlament.

În ultimul trimestru din 2012, Gabriel Resources a raportat cheltuieli de comunicare externă de 3,4 milioane de dolari canadieni pentru Roşia Montană.

Pe ansamblul anului 2013, compania canadiană a înregistrat cheltuieli de comunicare pentru proiectul minier de 13,44 milioane de dolari canadieni, faţă de 13 milioane de dolari canadieni cu un an în urmă.

„Cheltuielile de comunicare externă au fost mai reduse în perioada de nouă luni încheiată la 30 septembrie, faţă de acelaşi interval în anul anterior, în mare parte ca urmare a strategiei de reducere a costurilor. Totuşi, în trimestrul al patrulea din 2013, comunicarea externă a crescut, pentru a susţine proiectul în timpul dezbaterii parlamentare”, se arată într-un raport financiar al Gabriel Resources.

Compania şi-a intensificat activitatea juridică şi în domeniul comunicării în trimestrul al patrulea, ca răspuns la dezbaterea din Parlament. Aceste activităţi au condus la creşterea costurilor în ultima parte a anului 2013, impactul fianciar urmând să fie resimţit şi în primul trimestru din 2014.

O comisie parlamentară specială a respins, în luna noiembrie, cu 17 voturi „pentru” şi două abţineri, proiectul Guvernului pentru exploatarea minieră de la Roşia Montană. Senatul a respins ulterior proiectul de lege privind Roşia Montană, în forma transmisă de Guvern, acesta fiind trimis mai departe către Camera Deputaţilor, care este for decizional. Până în prezent, Camera Deputaţilor nu a votat asupra proiectului de lege.

Gabriel Resources avea la sfârşitul anului trecut rezerve financiare de 42,1 milioane de dolari canadieni.

Gabriel Resources a înregistrat în trimestrul al patrulea o pierdere de 500.000 de dolari canadieni, iar pe ansamblul anului un rezultat negativ de 2,5 milioane de dolari canadieni. În trimestrul al patrulea din 2012, pierderea companiei s-a situat la 2,53 milioane de dolari canadieni, iar pentru întreg anul la 11,44 milioane de dolari canadieni.

Pe termen scurt, obiectivele companiei includ colaborarea cu Guvernul, evidenţierea în continuare a beneficiilor pe care proiectul Roşia Montană le-ar aduce României, obţinerea avizului de mediu pentru proiect, administrarea adecvată a resurselor financiare.

Gabriel Resources deţine 80,69% din acţiunile RMGC, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roşia Montană. Acţinarii RMGC au aprobat la 1 noiembrie transferul pachetului de 19,31% deţinut de guvern de la Minvest Deva la Minvest Roşia Montană, în urma reorganizării companiei de stat.

Acţionarii Gabriel Resources sunt fondul de hedging Paulson & Co. (16%), controlat de miliardarul american John Paulson, holdingul Electrum Global (16%), investitor în industria aurului, grupul BSG Capital (16%), controlat de omul de afaceri israelian Beni Steinmetz, cunoscut în principal pentru afaceri cu diamante în Africa, gigantul minier Newmont (13%) şi fondul de hedging Baupost Group (13%), controlat de miliardarul american Seth Klarman. Restul acţiunilor sunt flotate liber pe bursă.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax