Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Din 12 august: Contractul de muncă va putea fi suspendat într-o nouă situaţie, pe o perioadă de un an


Publicat

ochelari acte

achelari, acte, administratie, economicContractul individual de muncă al salariatului va putea fi suspendat, începând din luna august, într-o nouă situaţie, aşa cum reiese dintr-un act normativ apărut recent în Monitorul Oficial.  Mai exact, contractul de muncă va putea fi suspendat, din iniţiativa salariatului, la intrarea în concediul de acomodare. Acest nou tip de concediu va fi destinat angajaţilor care vor să adopte copii şi va avea o durată maximă de un an.

În prezent, Codul muncii prevede că suspendarea contractului din iniţiativa salariatuluise poate face în următoarele situaţii:
-la intrarea în concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de trei ani;
-la intrarea în concediul pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la şapte ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiuni intercurente, până -la împlinirea vârstei de 18 ani;
-la intrarea în concediul paternal;
-la intrarea în concediul pentru formare profesională;
-în cazul exercitării unor funcţii elective în cadrul organismelor profesionale constituite la nivel central sau local, pe toată durata mandatului;
-pe durata participării la grevă.

Astfel, din data de 12 august, lista va include şi intrarea în concediul de acomodare pentru adoptarea unui copil.

Potrivit Codului muncii, suspendarea contractului individual de muncă poate interveni de drept, prin acordul părţilor sau la iniţiativa uneia dintre părţi. „Suspendarea contractului individual de muncă are ca efect suspendarea prestării muncii de către salariat şi a plăţii drepturilor de natură salarială de către angajator. Pe durata suspendării pot continua să existe alte drepturi şi obligaţii ale părţilor (…), dacă acestea sunt prevăzute prin legi speciale, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, prin contracte individuale de muncă sau prin regulamente interne”, scrie în actul normativ.

Totodată, suspendarea contractului de muncă echivalează cu suspendarea tuturor termenelor ce au legătură cu încheierea, modificarea, executarea sau încetarea acestuia, exceptând situaţiile în care contractul încetează de drept.

Contractul de muncă poate fi suspendat de drept în situaţii precum intrarea în concediul de maternitate sau intrarea în concediul medical. În ceea ce priveşte suspendarea din iniţiativa angajatorului, aceasta poate interveni, de exemplu, pe durata cercetării disciplinare prealabile, în cazul întreruperii/reducerii temporare a activităţii sau pe durata detaşării.

În altă ordine de idei, Legea nr. 57/2016 va modifica şi Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, în care va fi inclusă intrarea în concediul de acomodare ca situaţie în care se va putea suspenda, la iniţiativa funcţionarului public, raportul de serviciu.

Angajatorii, obligaţi să acorde concediul de acomodare
Concediul de acomodare va putea fi cerut, începând din data de 12 august, atât de către salariaţi, cât şi de către persoanele care obţin venituri din activităţi independente sau activităţi agricole, dispune Legea nr. 57/2016. Acesta va fi acordat persoanelor care vor să adopte copii, va avea o durată de maximum un an şi va include o indemnizaţie lunară de 1.700 de lei.
Concediul de acomodare va fi acordat pe bază de cerere, ce va trebui să fie însoţită de certificatul de grefă în temeiul căruia se execută hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei, documentul care atestă mutarea copilului la adoptator/familia adoptatoare şi dovada intrării efective în concediu sau a suspendării activităţii.

Pentru drepturile persoanelor aflate în concediul de acomodare nu se vor datora impozit şi contribuţii sociale obligatorii, exceptând contribuţia la sănătate, iar perioada respectivă va fi asimilată stagiului de cotizare la obţinerea indemnizaţiilor pentru concediile medicale, pentru obţinerea pensiei, a şomajului şi a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

Conform actului normativ aplicabil din luna august, angajatorii care vor refuza acordarea concediului de acomodare vor risca să fie sancţionaţi, de către inspectorii de muncă, cu o amendă între 1.000 şi 2.500 de lei. În acelaşi timp, concedierea salariaţilor în timpul concediului de acomodare va fi permisă doar pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare, a falimentului sau a desfiinţării.

sursa: avocatnet.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Din ce localități din Alba provin cele 10 cazuri de coronavirus descoperite în ultimele 24 de ore. Majoritatea sunt de la sate

Publicat

Cele 10 cazuri de coronavirus, confirmate joi 9, iulie provin din mai multe zone ale județului Alba, mare parte dintre acestea fiind din zonele rurale. 

Toate cazurile confirmate prezintă simptome ușoare și medii ale bolii, iar doi dintre aceștia au refuzat internarea. 

Potrivit surselor alba24.ro, trei cazuri provin din localitați din zona Blajului: două dintre acestea fiind Bucerdea Grânoasă și Craciunelu.

Un caz a fost înregistrat în satul Corna, unul la Roșia Montană, un alt caz la Bistra, de asemenea un caz a fost înregistrat la Ciuruleasa.

CITEȘTE ȘI: ALBA: Creștere alarmantă a cazurilor de COVID. 10 persoane infectate, descoperite în ultimele 24 de ore

Două cazuri au fost înregistrate în Abrud, unul dintre acestea fiind o persoană dintr-un alt județ, dar care vindea legume la piață.

De asemenea și la Alba Iulia a fost înregistrat un caz, un contact direct al unui magistrat de la Curtea de Apel Alba Iulia.

Reamintim că numărul total al îmbolnăvirilor, de la începutul pandemiei, în județul Alba, a ajuns la 494.

CITEȘTE ȘI: Nou RECORD de cazuri noi de COVID-19 în țară: 614. Creștere mai mare a numărului de infectări decât în timpul stării de urgență

414 persoane au fost declarate vindecate și de la începutul perioade s-au înregistrat 27 decese.

Miercuri, în Alba au fost prelucrate în total 459 de teste (307 la DSP si 152 la SJU).

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Stadiul lucrărilor la Palatul Principilor din Alba Iulia: peste 50%. Constructorul mai are un an pentru a finaliza restaurarea

Publicat

Lucrările de restaurare, consolidare, conservare și valorificare durabilă a corpului principal al Palatului Principilor sunt în derulare atât la interior, cât și la exterior. Stadiul fizic al lucrărilor realizate până acum este de  52%, au transmis reprezentanții Primăriei Alba Iulia.

Potrivit datelor furnizate de constructor, SC EURAS SRL, ultimele lucrări finalizate sunt cele pentru planșeele de lemn peste parter și etaj.

Cele la nivelul podului, inclusiv tratamentele de biocidare și ignifugare; desfacerile umpluturilor bolților peste parter, fapt care a permis determinarea cotei de călcare la etaj și executarea umpluturilor peste toate bolțile peste parter.

Tot în procent de 100% sunt realizate și desfacerile umpluturilor de la subsol, precum și umpluturile peste bolțile subsolului.

În derulare sunt lucrările la instalațiile termice, electrice și sanitare, precum și la tencuielile interioare și exterioare.

De asemenea, continuă restaurarea componentelor artistice, dar și cercetarea arheologică preventivă pentru realizarea spatiului tehnic conex subteran.

Conform contractului, constructorul și-a asumat finalizarea lucrărilor până la 30 iunie 2021.

Despre proiect

În acord cu statutul său, cu valențe naționale și europene, în corpul principal al Palatului Principilor se dorește, în primul rând, amenajarea unui Muzeu al Principatului Transilvaniei. Se vor avea în vedere atât etapele de construcție a clădirii, cât și picturile valoroase din epoci diferite care pot fi conservate in situ.

Funcțiunile propuse prin proiect sunt culturale și turistice și sunt considerate de specialiști potrivite, atât pentru clădire ca monument istoric, cât și pentru a atrage un număr cât mai mare de turiști.

Pe termen lung, proiectul va aduce un plus de valoare pe toate planurile, de la serviciile culturale, comerciale, de turism, alimentaţie publică, în plan local, și ulterior la dezvoltarea economică şi culturală pe plan judeţean, regional şi naţional.

Despre Palatul Principilor

Edificiul are, ca multe alte monumente din Cetatea Alba Iulia, o istorie îndelungată, legată de personalități și evenimente marcante din istoria Transilvaniei și chiar a Europei. Palatul din zilele noastre reprezintă aproximativ 2/3 din ceea ce a fost în epoca premodernă, când era reședința principilor Transilvaniei.

Chiar și astfel segmentat, Alba Iulia are în acest ansamblu un monument unic în Transilvania, care a constituit un model pentru clădirile Renașterii târzii ale provinciei.

Proiectul „Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru Expozițional Corp Principal E“ este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Programul este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect.

Parteneri în proiect: Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Durata de implementare a proiectului: până la sfârșitul lunii octombrie 2021.

Sursă: Primăria Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Grecia testează toți turiștii care intră în țară prin Bulgaria. Kulata-Promachonas rămâne singurul punct de graniță deschis

Publicat

Grecia introduce testarea tuturor persoanelor care intră pe teritoriul țării pe la Kulata-Promachonas, singurul punct de frontieră rutier deschis pentru turiștii din România, a relatat joi postul de radio naţional bulgar (BNR), citat de novinite.com.

Decizia a fost luată după ce au fost confirmați cu coronavirus mai mulți turiști străini din insula Thassos, una dintre destinațiile preferate de vacanță ale românilor.

Până în prezent, în Thassos au fost consemnate şase cazuri de turişti infectaţi cu noul coronavirus. Patru dintre ei, care sunt cetăţeni sârbi, se află în prezent într-un hotel folosit ca loc de carantină.

Ceilalţi doi turişti, a căror naţionalitate nu a fost precizată, dar despre care se crede că sunt bulgari, au primit permisiunea de a reveni în ţara de origine.

Toţi cei şase turişti sunt persoane tinere, care nu au simptome ale infectării cu noul coronavirus.

Autorităţile de la Atena au declarat, referitor la agravarea situaţiei epidemice în unele ţări balcanice, între care și România, că numărul testelor făcute persoanelor care intră în ţară prin punctul de trecere a frontierei cu Bulgaria este în creştere.

În cursul zilei de joi, aproape 90% dintre cei care au intrat prin punctul Kulata-Promachonas au fost testaţi.

Este de aşteptat ca începând de vineri după-amiază traficul rutier să se aglomereze în zona acestui punct de trecere a frontierei, autorităţile greceşti fiind pregătite să testeze fiecare turist nou sosit.

Potrivit site-ului ekathimerini.com, autorităţile greceşti au confirmat un caz de COVID-19 şi în insula Naxos (sudul Mării Egee).

Conform unor relatări publicate miercuri, ar fi vorba despre un medic grec care în urmă cu patru zile a sosit pe aeroportul internaţional din Atena venind dinspre Regatul Unit, via Serbia.

Sursa: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Locuri de muncă vacante la compania de apă din Alba: Se caută sudori, electricieni, instalatori, lăcătuși și un inginer

Publicat

Apa C.T.T.A. S.A. scoate la concurs 13 locuri de muncă în cadrul societății, pentru sucursala din Alba Iulia și cea din Teiuș. 

La Alba Iulia sunt scoase la concurs 12 posturi:

1 post de sudor;
3 posturi de electrician;
4 posturi de lăcătuș mecanic;
4 posturi de instalator.

Pentru posturile menționate mai sus, concursul constă într-o probă de lucru.

La punctul de lucru din Teiuș este scos la concurs un post de inginer cu una din specializările: inginer instalații pentru construcții, inginer construcții civile, inginer mecanic sau electromecanic – concursul constă într-un interviu.

Dosarele se vor depune personal la sediul societății din Alba Iulia, str. Vasile Goldiș nr. 3, birou Resurse Umane, până la data de 31.07.2020, inclusiv.

Dosarele trebuie să conțină:

cerere pentru înscriere la concurs,
copie după cartea de identitate,
Curriculum Vitae,
copie după diploma de studii care să ateste studiile de specialitate.
Se vor lua în considerare doar dosarele depuse în perioada 09.07.2020 – 31.07.2020.

Informații suplimentare la S.C. Apa C.T.T.A. S.A. Alba Iulia, str. Vasile Goldiș nr. 3, telefon 0258/834087 interior 15 sau 33 Resurse Umane.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate