Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Din 15 decembrie 2015: Tarifele din roaming în UE vor fi eliminate. Propunere legislativă aprobată de Parlamentul European

Publicat

Anul 2015 vine cu schimbări majore în ceea ce privește comunicarea în țările UE. Parlamentul European a votat legislația prin care se prevede ca din data de 15 decembrie 2015 apelurile SMS-urile și emailurile trimise din străinătate de pe telefonul mobil să nu ne coste mai mult decât cele din propria țară.

În data de 18 martie, Comisia pentru industrie a Parlamentului European a aprobat ca tarifele de telefonie mobilă și internet efectuate în străinătate să nu ne mai golească buzunarele. Astfel că, din data de 15 decembrie a anului viitor, apelurile, sms-urile sau emailurile vor avea același cost, indiferent dacă ne aflăm în țară sau în alt stat UE. Legislația a fost aprobată joi în Parlamentul European. Potrivit unui comunicat al PE, raportul a fost votat cu 534 de voturi „pentru”, 25 de voturi „împotrivă” şi 58 de abţineri.

Cea mai recentă propunere legislativă privind „pachetul telecom” în UE votată de Parlament joi prevede ca furnizorii de acces la internet să nu poată bloca sau încetini serviciile din motive economice sau de altă natură.

„Votul de azi reprezină un pas important pentru consolidarea pieței unice a telecomunicațiilor”, a spus Pilar del Castillo Vera (PPE, ES), coordonatorul activității parlamentare pe acest subiect. Parlamenul vrea abolirea  până la 15 decembrie, a prețurilor cu amănuntul pentru serviciile de roaming pentru a suna, a trimite mesaje și pentru utiliarea internetulu, precum și îmbunătățirea gestiunii spectrului radioelectric pentru a dezvolta 4G și 5G în toată Europa.

„Am obținut garanții suplimentare pentru a menține  deschiderea internetului, asigurând că utilizatorii pot folosi aplicațiile și serviciile pe carele doresc, precum și pentru consolidarea internetului ca factor cheie pentru competitivitate, creștere economică, locuri de muncă, dezvoltare socială și inovație”. a mai spus Pilar del Castillo Vera

Deputații vor reguli clare pentru a preveni ca furnizorii de acces la internet să promoveze unele servicii în defavoarea altora. Regulatorul UE pentru telecom, BEREC, a raportat că mai mulți furnizori de acces la internet au blocat sau au încetinit servicii de tipul Skype, utilizat pentru efectuarea de apeluri telefonice prin internet.

„Furnizorii de acces la internet ar putea oferi în continuare servicii specializate de o mai mare calitate, cum ar fi video la cerere și aplicații de clouding, atâta vreme cât aceste servicii nu sunt furnizate ”în detrimentul disponibilității sau calității serviciilor de acces la internet” oferite altor companii sau servicii.

Deputații au scurtat lista Comisiei Europene privind cazurile ”excepționale” în care furnizorii de acces la internet ar putea fi îndreptățiți să blocheze sau să încetinească internetul. Deputații spun că aceste practici ar trebui permise doar pentru a implementa o decizie a tribunalului, pentru a asigura securitatea rețelei sau congestiile temporare ale acesteia. Dacă astfel de ”măsuri de administrare a traficului” sunt utilizate, ele trebuie să fie ”transparente, nediscriminatorii și proporționate” și ”nu trebuie menținute mai mult decât este necesar”, mai spun ei.

Deputații au modificat textul și în sensul de a interzice taxele „roaming” (taxe suplimentare pentru utilizarea unui telefon mobil pentru a suna, a trimite mesaje sau a accesa internetul într-un alt stat membru) peste tot în UE, începând cu 15 decembrie 2015. În cazul utilizării abuzive a serviciilor de roaming, ar putea fi totuși aplicate unele taxe limitate, în mod excepțional, spun deputații.

Deputații subliniază că accesul la internet ar trebui să fie asigurat în concordanță cu principiul „neuralității intenetului” care presupune ca tot traficul internet să fie tratat în mod egal, fără discriminare, restricții sau interferențe, independent de cel care trimite sau de cel care primește, de tip, conținutut, aparat, serviciu sau aplicație.” se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax