Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Din 20 iulie: Turiştii şi moţii se pot plimba cu Mocăniţa pe traseul Abrud-Gura Roşiei-Câmpeni

Publicat

Din 20 iulie, turiştii şi moţii îşi vor putea aminti de vremurile de altădată, într-o plimbare turistică cu „Mocăniţa”. Deşi linia ferată îngustă pe traseul Abrud – Turda a fost dezafectată, locomotiva cu abur ar putea fi repusă în circulaţie, pe ruta Abrud – Gura Roşiei – Câmpeni. Primăriile localităţilor Abrud, Câmpeni şi Roşia Montană au încheiat un protocol de colaborare cu Asociaţia pentru Păstrarea Liniilor Ferate Înguste din România, pentru administrarea, promovarea, reabilitarea şi exploatarea liniei înguste de cale ferată pe acest traseu. 

Distanţa care va fi parcursă de Mocăniţă va fi de aproximativ 11 kilometri, iar locomotiva  cu abur va trage un vagon sau două.

În cea mai mare parte, din linia ferată ce ducea de la Abrud până la Turda a fost furată pe bucăţi şi valorificată la fier vechi.

Asociaţia pentru Păstrarea Liniilor Ferate Înguste din România se va ocupa şi de curăţirea şi verificarea traseului, inclusiv de completarea liniei ferate ce a fost sustrasă pe bucăţi.

Preşedintele asociaţiei, austriacul Georg Hocevar, îndrăgostit de trenurile vechi cu aburi şi de zona Apusenilor, a promis că, începând cu data de 20 iulie, Mocăniţa va fi repusă din nou în funcţiune pe traseul Abrud – Gura Roşiei – Câmpeni, urmând să facă transport de persoane, dar numai în scop turistic.

Autorităţile locale au declarat Mocăniţa ca obiectiv de patrimoniu naţional, urmând să reprezinte şi în viitor una dintre principalele atracţii ale zonei, respectiv un adevărat simbol turistic al Munţilor Apuseni. Mocănița a intrat în funcţiune, oficial, în zona Munţilor Apuseni, începând cu anul 1912 și a fost scoasă din uz în anul 1998. Circula între Turda şi Abrud, cu 21 de staţii şi o viteză de 30 km la oră.

Potrivit primarului din Câmpeni, Călin Andreş, încă nu s-a stabilit dacă turiştii, care aleg o plimbare turistică cu Mocăniţa vor plăti pentru biletul unei călătorii sau nu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. elena

    marți, 09.07.2013 at 20:13

    motii si-ar aminti mai bine de altadata daca ar avea cum sa lucreze dn nou in mine si sa duca un trai normal

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax