Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Din 2014: Șoferii vor primi un nou certificat la efectuarea Inspecției Tehnice Periodice la mașini

Publicat

sofer volan

Un nou document publicat recent de Registrul Auto Român (RAR) arată că, începând de acest an, șoferii vor primi un nou certificat odată cu efectuarea inspecției tehnice periodice.

Eliberarea acestui certificat „nu implică obligaţii sau costuri suplimentare pentru deţinătorii de vehicule, aceştia primind acest certificat automat, la finalizarea inspecţiei tehnice periodice efectuate la termenul scadent normal (nu este afectată în nici un fel periodicitatea de efectuare a ITP). În consecinţă, deţinătorii de vehicule cu ITP valabil nu trebuie să solicite în avans eliberarea acestui certificat, el urmând să fie eliberat la efectuarea următoarei ITP”, se arată în dcoumentul emis de RAR.

Totodată, trebuie precizat faptul că acest certificat este complementar anexei la certificatul de înmatriculare şi nu înlocuieşte anexa respectivă care atestă efectuarea ITP şi termenul de valabilitate.

„Având în vedere că este vorba despre un certificat armonizat stabilit printr-un act normativ UE este necesar ca certificatul să fie disponibil împreună cu anexa la certificatul de înmatriculare pentru prezentare în vederea unor eventuale controale în cazul vehiculelor care au efectuat ITP începând cu 31 decembrie 2013. Dat fiind formatul armonizat, existenţa şi prezentarea certificatului va facilita relaţia cu autorităţile de control din celelalte SM în ceea ce priveşte valabilitatea ITP”, se mai arată pe site-ul oficial al RAR.

Data următoarei inspecții tehnice periodice, este cea din anexa certificatului de înmatriculare.

De asemenea, trebuie menționat și faptul că certificatul va fi emis în limba română, iar rubricile vor fi traduse și în limba engleză.

Toți cei care nu vor avea asupra lor certificatul de înmatriculare atunci când călătoresc cu mașina, vor trebui să suporte sancțiunile aplicate de poliţie, potrivit legislaţiei ţării respective. Sancţiunile se aplică doar vehiculelor inspectate începând cu 31 decembrie 2013. Verificarea valabilităţii ITP se bazează în primul rând pe datele din anexa la certificatul de înmatriculare (certificatul de ITP prezintă şi alte informaţii suplimentare ce pot fi utile în control şi este important deoarece poate fi verificat simplu în toate SM, rubricile respective fiind armonizate).

Sursa: rarom.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax