Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Din 2016, medicii, asociaţiile de pacienţi şi fundaţiile, obligaţi să DECLARE sponsorizările primite de la companiile farmaceutice


Publicat

medic-de-familieMedicii, asociaţiile de pacienţi şi fundaţiile ar putea fi obligaţi, din ianuarie 2016, să facă publice toate sponsorizările primite de la companiile farmaceutice şi distribuitorii de medicamente, cum ar fi cheltuielile pentru deplasări la congrese sau donaţiile.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Alin Ţucmeanu a declarat marţi, la dezbaterea proiectului de Ordin privind aprobarea normelor pentru evaluarea şi avizarea publicităţii la medicamentele de uz uman, că acesta reglementează, în premieră, piaţa publicităţii medicamentului.

„Reglementează pentru prima dată publicitatea destinată cadrelor medicale. Este un control mai bun a ceea ce se întâmplă cu banii din sistem. Publicitatea pentru orice medicament, indiferent sub ce formă, trebuie să respecte standardele şi să nu includă nimic care ar putea fi ofensator sau înşelător pentru utilizator. Vom şti exact unde se duc aceste sume”, a spus Alin Ţucmeanu.

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Marius Savu, a declarat că este pentru prima dată când se „transparentizează” tot ceea ce înseamnă cheltuieli făcute cu profesioniştii din sănătate de către producătorii şi distribuitorii de medicamente.

„Orice cheltuială făcută de o companie farmaceutică, de un distribuitor de medicamente, să poată să fie identificată cu nume şi prenume cui a fost făcută. Ar trebui să se pună în proiect o sumă minimă, sub care să nu se facă raportarea, probabil că va fi undeva la 50-100 de lei. Ordinul va intra în vigoare din momentul în care va fi publicat în Monitorul Oficial. Din momentul acela, orice companie care va face o cheltuială cu un medic, cu un profesionist din domeniu sănătăţii va trebui să ştie că această cheltuială în trimestrul întâi al anului 2016 va fi publică pentru toată lumea. Prin cheltuială se înţelege, de exemplu, deplasarea la congres, la o manifestare ştiinţifică, o donaţie care se face către o fundaţie. Acestea vor fi publice către toţi cei care vor să le vadă”, a explicat Savu.

El a precizat că asociaţiile de pacienţi vor trebui să facă şi ele raportarea sponsorilor făcute de companiile farmaceutice.

Marius Savu a mai spus că, la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului, există obligativitatea ca orice asociaţie de pacienţi care vrea să interacţioneze cu autoritatea europeană trebuie să aibă aceste informaţii publice, pentru a putea să ştie dacă în spate există interesul legitim al pacienţilor, şi nu altceva.

„Oricine este activ în domeniul sănătăţii va trebui să aibă informaţiile despre finanţarea structurii respective, iar această informaţie să fie publică. Pentru partea de industrie, există prevăzute de lege sancţiuni financiare, care vor fi aplicate de ANMDM după controalele care vor fi efectuate. Pentru pacienţi şi medici, din punctul nostru de vedere, nu există sancţiuni. Probabil Colegiul Medicilor din România va trebui să stabilească sau nu sancţiuni”, a mai spus Savu.

Directorul executiv al Asociaţiei Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a spus că proiectul reprezintă un pas important făcut în procesul de transparentizare a acestor relaţii, în condiţiile în care întotdeauna au fost suspiciuni vizavi de relaţiile dintre industria farmaceutică şi profesioniştii din sistemul sanitar sau asociaţiile de pacienţi şi alte asociaţii profesioniste din sistem.

„Practic, orice medic poate să intre în categoria persoanelor care sunt sponsorizate de industria farmaceutică. Acest ghid de publicitate introduce practic reglementări suplimentare vizavi de modul în care publicitatea la medicamente urmează să fie făcută. Este vorba şi despre modul în care este făcută publicitatea audio-vizuală. Procesele de sponsorizare vor continua, atâta doar că ele vor fi complet transparente începând din acest an”, a adăugat Zaharescu.

Potrivit proiectului de Ordin al ministrului Sănătăţii, sponsorizările şi orice alte cheltuieli suportate pentru medici, asistenţi medicali, organizaţii profesionale, organizaţii de pacienţi şi orice alt tip de organizaţii care au activităţi în domeniul sănătăţii vor fi declarate de producătorii şi distribuitorii de medicamente la ANMDM.

Proiectul prevede că nicio formă de sponsorizare a profesioniştilor din domeniul sănătăţii nu trebuie să fie legată de numele unui medicament, iar acţiunile de sponsorizare nu trebuie să implice mesaje promoţionale directe sau indirecte pentru medicamente.

Un alt punct din proiect vizează publicitatea în cadrul manifestărilor medicale locale, regionale, naţionale sau internaţionale. Proiectul prevede că acestea sunt forme de publicitate adresate doar profesioniştilor în domeniul sănătăţii, iar producătorii de medicamente trebuie să notifice ANMDM, înainte ca manifestarea medicală să aibă loc, cu privire la următoarele aspecte: tipul de eveniment la care participă, materialele care vor fi distribuite, informaţiile medicale furnizate, specialităţile profesioniştilor în domeniul sănătăţii cărora le sunt adresate informaţiile şi obiectele promoţionale distribuite.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Declarațiile lui Klaus Iohannis: Nu e momentul să lăsăm garda jos. Alegerile se pot organiza, problema este campania electorală

Publicat

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut prima reacție oficială după ce, astăzi, GCS a anunțat 555 de noi cazuri de coronavirus în România. Acesta și-a anunțat intervenția în timpul unei vizite la Institutul Cantacuzino.

Acesta i-a chemat pe jurnaliști și le-a transmis că va vorbi cu ei, după ce va inspecta instituția.

”O să vă spun câteva lucruri foarte importante”, a precizat, pe un ton extrem de serios, șeful statului.

Principalele declarații: 

Dacă respectăm normele avem o șansă bună să trecem mai departe cu cât mai puține persoane îmbolnăvite.

Aproape 45 de mii de teste au fost prelucrate în ultimele zile, ceea ce este foarte notabil. În afară de aceste prelucrări de teste, care sunt acțiuni de rutină se face cercetare și se pregătește și producție de diferite materiale.

Este evident că trebuie să vorbim și despre pandemie, despre COVID 19. Azi e o zi tristă, avem număr record de persoane găsite cu noul coronavirus, peste 550 de persoane detectate de ieri până azi.

Dragi români, suntem iată deja din martie în plină epidemie, în plină pandemie, și pot să spun că până acum câteva săptămâni lucrurile au mers destul de bine.

Să nu ne imaginăm că dacă este vară, scăpăm de virus. Din păcate, virusul merge cu noi și la mare și la munte. Nu ne-am dorit această boală. Ea ar fi venit indiferent de cine ar fi fost la guvernare.

Am trecut prin starea de urgență și am reușit să ținem evoluția sub control. Lucrurile din păcate nu au evoluat așa cum ne-am fi dorit cu toții.

Revin la ce am mai spus, răspunderea în acest moment este partajată între autorități și cetățeni. A fost o perioadă foarte dificilă și ar fi păcat să dăm cu piciorul la rezultatele bune.

Măsurile sunt foarte simple: masca, distanța și evident spălat pe mâini. Pe de altă parte, trebuie să fim atenți la ce ne spun unii și alții. În loc să fim toți de aceeași parte, politicienii să sprijine guvernul, vedem că sunt politicieni care vor să exploateze electoral această pandemie.

Este o cale eronată. Suntem într-o situație foarte complicată. Este momentul să lăsăm divergențele politice și să ne concentrăm pe soluții. Solicit parlamentului să ia în dezbatere în regim de urgență legea care clarifică carantina și izolarea pentru a reda autorităților acest instrument.

Nu putem să închidem țara și să plecăm undeva.

Nu vorbim de măsuri pur administrative. Vorbim de o pandemie foarte periculoasă. Să respectăm normele.

Se impune accelerarea procedurilor parlamentare pentru a avea o lege. Legislația este slabă. Tolul nostru este să facem o legislație modernă și da, constituțională.

Alegerile locale în septembrie se pot organiza. Dacă respectăm regulile. Nu evenimentul de alegeri este problematic ci campania. Vom avea campanii mai degrabă pe mediul online.

Riscăm să ne îmbolnăvim, asta e mult mai grav decât starea de urgență sau de alertă. Cu toții ne dorim să reluăm viața normală. Cred că va mai dura până când ne putem relua viața normală.

Dacă vrem să ne și mișcăm, să funcționeze economia, să mergem la mare sau la munte, trebuie să respectăm aceste norme. Rolul  autorităților este să emită normele, rolul spitalelor să trateze bolnavii, rolul nostru este să nu ajungem la spital, este o boală foarte periculoasă”.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Tătaru: Există o transmitere comunitară în toată țara. Nu suntem în situația în care președintele să decreteze starea de urgență

Publicat

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat miercuri la Digi24 că în acest moment există o transmitere comunitară a Covid-19 în toată țara.

Ministrul a evitat să spună dacă se impune carantinarea unor zone cu multe cazuri de infectare cu Covid-19, dar a avertizat că este posibil să se ajungă la ”măsuri complementare”.

”În acest moment nu suntem în situația în care președintele să decreteze starea de urgență. Întrebarea e dacă la 15 iulie ne putem permite noi măsuri de relaxare.

Cred că este timpul să fim luați în serios de alți parteneri de-ai noștri, fie că ei sunt politici sau nu.

Ne confruntăm cu o boală gravă. Dacă nici acum nu credem, avem o problemă”, a mai spus Nelu Tătaru.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

TITULARIZARE 2020: Înscrieri la concurs, de JOI. Model de cerere, lista posturilor disponibile și alte detalii pentru candidați

Publicat

examen

Înscrierile pentru concursul de Titularizare 2020 încep de joi, 9 iulie. Examenul scris va fi organizat în 29 iulie, iar primele rezultate vor fi cunoscute în 4 august.

În acest an, va fi doar proba scrisă, cu respectarea măsurilor igienico-sanitare în vigoare.

Un nou model de cerere pentru înscrieri a fost publicat miercuri, de IȘJ Alba. AICI model de cerere.

Tot miercuri, a fost actualizată lista posturilor vacante/rezervate în Alba. Sunt 115 posturi titularizabile și 728 neocupate în total. Vezi AICI lista posturilor în Alba.

Cererile-tip de înscriere la concursul național de ocupare a posturilor didactice, sesiunea 2020, însoțite de copii de pe documentele solicitate, se înregistrează la secretariatul comisiei județene de organizare şi desfășurare a concursului, în perioada 9-16 iulie.

Vezi TITULARIZARE 2020 în Alba: Centrele de înscriere la examenul din 29 iulie, pe specializări. Calendarul concursului

Înscrierea candidaţilor se face după următorul program:

Joi, 9 iulie 2020 – în intervalul orar 10:00-14:00;

Vineri, 10 iulie 2020 – în intervalul orar 9:00-15:00;

Luni, 13 iulie 2020 – în intervalul orar 9:00-15:00;

Marţi, 14 iulie 2020 – în intervalul orar 9:00-15:00;

Miercuri, 15 iulie 2020 – în intervalul orar 9:00-15:00;

Joi, 16 iulie 2020 – în intervalul orar 9:00-16:00.

Potrivit IȘJ Alba, candidații care au depus dosare de înscriere la concursul național în ultimii 3 ani, depun/transmit pentru înscrierea la concursul național, sesiunea 2020, la centrul de înscriere, cererea-tip însoțită obligatoriu de:

Fişa de înscriere la concurs, asumată prin semnătură;

Copie de pe fila din buletinul de identitate sau cartea de identitate cu numele, prenumele şi domiciliul;

Copii ale avizelor necesare ocupării postului didactic/catedrei (dacă este cazul);

Copii de pe certificatele de naștere şi căsătorie (pentru solicitanţii care şi-au schimbat numele);

Avizul/adeverinţa medical(ă) din care să rezulte ca sunt apt(ă) pentru a preda în învăţământ;

Adeverință/adeverinţe din care să rezulte că nu am fost sancţionat(ă) disciplinar în ultimii 2 ani şcolari încheiaţi şi nici pe parcursul anului școlar în curs cu desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă;

Declaraţie pe proprie răspundere că nu desfăşor activităţi incompatibile cu demnitatea funcţiei didactice, că nu am fost îndepărtat din învăţământ pentru motive disciplinare sau printr-o hotărâre judecătorească definitivă de condamnare penală şi nu mi s-a interzis dreptul de a fi încadrat într-o funcţie didactică printr-o hotărâre judecătorească definitivă de condamnare penală;

Cazier judiciar din care reiese faptul că nu am antecedente penale;

Certificatul/adeverinţa de integritate comportamentală;

Numai pentru titulari/angajați pe perioada viabilității postului adeverinţă eliberată de unitatea de învăţământ din care să rezulte situaţia postului (structura pe ore şi discipline a catedrei, viabilitatea postului/catedrei, nivelul de învăţământ şi regimul de mediu) şi copii ale deciziilor de detaşare din perioada 01.09.2017 – 31.08.2020 (dacă este cazul).

Dacă Certificatul/adeverinţa de integritate comportamentală și Cazierul judiciar nu pot fi prezentate la dosar, din motive obiective, acestea vor fi prezentate, obligatoriu, în original, la unitatea de învățământ/unitățile de învățământ la care cadrul didactic/candidatul a fost repartizat până la încheierea contractului individual de muncă.

Proba scrisă se susține pe baza subiectelor elaborate de Centrul National de Politici şi Evaluare în Educație, în concordanţă cu programele specifice pentru concurs, în specialitatea postului didactic, aprobate prin ordin al ministrului educației şi cercetării.

Vezi și TITULARIZARE 2020: Modele de subiecte și bareme de corectare pentru examen. Detalii pentru candidați

Proba scrisă se evaluează prin note de la 10 la 1, potrivit datelor puse la dispoziția candidaților de către IȘJ Alba.

CALENDAR TITULARIZARE 2020:

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Preoții din Protopopiatul Ortodox Câmpeni au donat sânge. Campanie în colaborare cu Centrul de Transfuzii Sanguine Alba

Publicat

Protopopiatul Ortodox Câmpeni, în colaborare cu Centrul de Transfuzii Sanguine Alba, a organizat o campanie umanitară de donare de sânge.

Cu acest prilej, în incinta Centrului din curtea Spitalului Județean de Urgență Alba, a fost prezent un grup de preoți și credincioși din cuprinsul protopopiatului, răspunzând în acest fel apelului Centrului de Transfuzie Sanguină Alba (aflat sub coordonarea doamnei Director Dr. Ana Savu) de a se alătura celorlalți donatori din cuprinsul Eparhiei.

Această acțiune reprezintă un gest de solidaritate cu cei aflaţi în suferinţă, constituind totodată un ajutor concret acordat unităţilor spitaliceşti ce se confruntă cu situaţii dificile, cauzate de insuficienţa sângelui necesar transfuziilor.

Astfel, în contextul crizei de sânge, este continuat demersul programului „Donează sânge, salvează vieți”, inițiat cu implicarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei.

Sursă: Pr. protopop Andrei Bâlde – Reintregirea.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate