Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Din 2025, primăriile vor declara contractele de concesiune ale păşunilor printr-un soft dezvoltat de Ministerul Agriculturii

Publicat

Din anul 2025 ministerul Agriculturii va dezvolta un soft prin care unităţile administrativ-teritoriale vor declara contractele de concesiune ale păşunilor, astfel încât să se evite ca anumite asociaţii sau societăţi comerciale să încheie mai multe contracte de concesiune pe aceleaşi animale, în mai multe localităţi. Anunțul a fost făcut luni, de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, la Târgu Mureș. 

„Haideţi să vă explic cu păşunile din anul 2025, ca să încheiem chestia asta cu păşunile, că sunt probleme de subvenţionare. În anul 2025, Ministerul Agriculturii dezvoltă un soft prin care toate unităţile administrativ-teritoriale trebuie să declare contractele de concesiune. În cazul în care anumite societăţi, anumite asociaţii care au concesiune pe aceleaşi animale în mai multe unităţi administrativ-teritoriale, pentru că în 2-3 săptămâni, nu vă ascund, voi intra în Guvernul României cu act normativ privind încadrarea şi încărcarea cu UVM (Unitate Vită Mare, n.r.) la păşune, atât la bovine, cât şi la caprine.

Pentru că mi s-au adus la cunoştinţă, şi nu mă feresc să spun, foarte multe păşuni concesionate pe care se ia subvenţia pe aceleaşi animale din mai multe unităţi administrativ-teritoriale şi din mai multe judeţe. Şi atunci primăriile vor declara într-un soft toate concesiunile care le au în cadrul unităţilor administrativ-teritoriale”, a declarat ministrul Florin Barbu, citat de Agerpres.

Ministrul Agriculturii a precizat că, în baza acestui soft, acolo unde se identifică societăţi care au contracte în mai multe unităţi administrativ-teritoriale şi nu deţin încărcătura de animale pentru a păşuna, aşa cum se va reglementa prin Hotărâre de Guvern, contractele de concesiune vor fi reziliate.

În plus, a susţinut Barbu, nu se mai acorda subvenţia pe crotalii şi se va ţine cont de vârsta animalelor.

„Se va face o economie destul de mare la bugetul Uniunii Europene, inclusiv în programul naţional strategic. Şi, probabil, acolo pot să mai vin iarăşi cu încă 150 euro, plată directă pe porumb siloz, aşa cum am făcut şi anul acesta, să mutăm banii dintr-o parte în alta, pentru că în ultimii ani s-au luat foarte multe subvenţii şi le ştim cum s-au luat. Nu vreau să mă uit în spate, aşa cum spuneam, eu vreau să reglementez acum.

Voi reglementa inclusiv încărcătura UVM pe animale şi, în România, AND şi SCZ nu vor mai lua ovină care are vârsta mai mare de 8 ani, iar la vaca de lapte şi vaca de carne, mai mult de 10. În România, în sectorul ovin sunt 2,8 milioane de capete care au vârsta peste 12 ani! Şi am declarat-o şi o declar în continuare că nu se vor mai lua subvenţii în România pe crotalii, pe care unii le au în geantă”, a susţinut ministrul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax