Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Din 27 aprilie, expirarea rovinietelor cu o valabilitate de cel puțin o lună va fi anunțată prin email. Ce mai pregătește Guvernul

Publicat

rovinieta

Începând de miercuri, 27 aprilie, șoferii din România vor fi anunțați printr-un e-mail că le expiră rovinieta. Pentru a putea primi notificarea, conducătorii auto vor trebui să își lase e-mail-ul atunci când plătesc taxa de drum.

Facilitatea a fost introdusă de Ministerul Transportrilor, pentru a crește încasările la buget și a reduce numărul celor care uită să își înnoiască rovinieta. Noua măsură va intra în vigoare în 27 aprilie 2022.

Pentru a reduce numărul amenzilor aplicate, dar și pentru a crește încasările la buget, autoritățile au stabilit, printr-un ordin al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI) oficializat în prima jumătate a lunii și care va intra în vigoare miercuri, ca, în curând, cei ce dețin roviniete cu o valabilitate de minimum 30 de zile să fie anunțați, prin e-mail, de expirarea ei scrie avocatnet.ro

Rovinieta este o sumă plătită de șoferi, care le dă dreptul de a folosi mașina pentru care au plătit taxa, pe parcursul unei perioade, pe rețeaua de drumuri naționale.

Astfel, prin Ordinul MTI nr. 365/2022, publicat în 12 aprilie în Monitorul oficial și care se va aplica de miercuri, se introduce posibilitatea ca șoferii să fie notificați, prin e-mail, de termenul de expirare a rovinietei. Notificarea va fi transmisă doar în cazul rovinietelor cu valabilitate egală sau mai mare de 30 de zile.

Indiferent că pleacă în vacanță sau cu treabă, șoferii din România trebuie să se asigure înainte să plece la drum că au plătită rovinieta. Mulți spun că uită să facă acest lucru și riscă să fie amendați, însă de pe 27 aprilie această scuză nu mai poate fi invocată, potrivit Digi24.ro.

Reprezentanții Ministerului Transporturilor spun că de la sfârșitul acestei luni pot cere o notificare pentru expirarea rovinietei.

„Este, practic, o facilitate pentru acei șoferi uituci pentru a-i ajuta le oferim această facilitate, nu este obligatoriu, dar cei care vor își vor da adresa de e-mail iar noi le vom trimite această notificare anunțându-i că le expiră rovinieta într-o anumită perioadă” spune Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt CNAIR.

Ce amenzi se dau pentru lipsa rovinietei

Acordul sau refuzul șoferului de a fi notificat în legătură cu data expirării rovinietei, dar și adresa de e-mail unde se va trimite notificarea, în cazul în care își dă acordul, vor fi furnizate de acesta la cumpărarea unei roviniete.

Potrivit OG 15/2002, atunci când circulă cu mașina în afara localităților, șoferii trebuie să aibă rovinietă valabilă.

Concret, actul normativ stabilește că rovinieta este „o anumită sumă a cărei plată conferă unui vehicul dreptul de a utiliza, pe parcursul unei perioade date, rețeaua de drumuri naționale din România”.

De principiu, rovinieta poate avea valabilitate de o zi, șapte zile, 30 de zile, 90 de zile sau un an. Fac excepție autoturismele și mașinile de marfă cu masa de până la 3,5 tone, pentru care se poate cumpăra rovinietă cu durata de cel puțin șapte zile, adică pentru ele nu se pot cumpăra roviniete de o zi.

Guvernul pregătește majorarea amenzilor pentru neplata taxei de drum. Legea e la parlament

Amenzile ce se pot aplica celor care circulă cu mașina pe drumurile publice fără să aibă o rovinietă valabilă sunt cuprinse între 250 și 4.500 de lei.

Amenzile cele mai mici se dau în cazul autoturismelor (250 – 500 de lei), în timp ce amenzile cele mai mari se dau în cazul vehiculelor mari de transport de marfă (3.000 – 4.500 de lei).

Printr-un proiect adoptat acum câteva zile de Guvern, care va intra în Parlament pentru dezbatere și vot, autoritățile vor să majoreze cuantumul lor, cele mai mari creșteri urmând să apară în cazul mașinilor mari de transport marfă sau persoane.

Rovinieta 2022: De câte ori poți fi amendat dacă ai circulat mai multe zile fără să ai plătită taxa de drum. Ce prevede legea

Șoferii care sunt surprinși pe camere fără să aibă plătită rovinieta – taxa de drum cu siguranță se vor trezi acasă sau la sediul firmei care are autovehiculul în proprietate cu amendă.

Care este termenul în care se transmite amenda pentru lipsa rovinietei

Potrivit legislației din România, în cazul în care un șofer circulă fără rovinietă, autoritățile îl pot sancționa în termen de cel mult patru luni.

Este important de știut că după depășirea acestui termen, fapta se prescrie. Până în 2018, prescrierea intervenea în șase luni de la săvârșirea faptei, nu în patru, ca acum scrie avocatnet.ro

Cât timp mai poti circula fără rovinietă valabilă dacă ai fost sancționat

După ce șoferul fost sancționat pentru circularea pe drumurile publice fără rovinietă valabilă, autoritățile au la dispoziție două luni pentru a-l informa despre aplicarea amenzii. În tot acest timp, șoferul nu mai poate fi sancționat pentru circularea fără rovinietă valabilă.

„În intervalul de la data săvârșirii contravenției până la data comunicării procesului-verbal de constatare a contravenției nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenției pentru lipsa rovinietei valabile pentru același vehicul”, scrie, concret, în OG 15/2002.

Asta înseamnă că, cel puțin teoretic, termenul maxim dintre două amenzi pentru circularea fără rovinietă valabilă ar putea fi de cel mult șase luni: termenul până la care fapta se prescrie (patru luni) + termenul în care autoritățile trebuie să-l anunțe pe cel sancționat (două luni).

Până în 2018, prescrierea intervenea în șase luni de la săvârșirea faptei, nu în patru, ca acum.

Care este termenul maxim între două amenzi pentru lipsa rovinietei valabile

Asta înseamnă că, cel puțin teoretic, termenul maxim dintre două amenzi pentru circularea fără rovinietă valabilă ar putea fi de cel mult șase luni: termenul până la care fapta se prescrie (patru luni) + termenul în care autoritățile trebuie să-l anunțe pe cel sancționat (două luni).

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Gelu Stoian

    luni, 25.04.2022 at 11:41

    Mie Nu-mi PUTETI da nici o AMENDA : Rovineta MEA de la PANTOFI Nu este INCA Expirata ! Pot sa merg cu ei, per pedes, unde si cand vreau !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax