Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Din 3 septembrie se schimbă modul de calcul la impozitul pentru spectacole, concerte sau competiții sportive. O taxă, eliminată

Publicat

Începând din 3 septembrie impozitul pe spectacole, care se plătește la autoritățile locale, se calculează fără  includerea TVA-ul încasat de organizatori pe bilete și abonamente.

Ordonanța care modifică Codul fiscal se aplică pentru impozitul pe spectacole datorat, în mare, de persoanele care organizează concerte muzicale și competiții sportive, dar și de cinematografe sau de circuri.

Prin OG 8/2021 se precizează în mod expres că, la calculul impozitului pe spectacole, nu se include TVA-ul încasat pe bilete și abonamente. Măsura se aplică efectiv din 3 septembrie 2021.

„Impozitul pe spectacole se calculează prin aplicarea cotei de impozit la suma încasată din vânzarea biletelor de intrare și a abonamentelor, exclusiv taxa pe valoarea adăugată”, scrie în documentul care va modifica articolul 481 din Codul fiscal.

În regulile valabile până acum, precizarea din citat ce vine după virgulă nu exista, iar motivarea autorităților pentru această schimbare este una destul de vagă, precizează avocatnet.ro.

„Impozitul pe spectacole se calculează prin aplicarea cotei de impozit la suma încasată din vânzarea biletelor de intrare şi a abonamentelor. (…) Se propune clarificarea modului de calcul al impozitului pe spectacole, în sensul precizării că acesta se calculează prin aplicarea unei cote la suma încasată din vânzarea biletelor de intrare şi a abonamentelor, exclusiv TVA”, era precizat în nota de fundamentare ce a însoțit OG 8/2021 în forma sa de proiect.

Impozitul plătit la stat pentru spectacole va fi mai mic decât până acum.

Potrivit articolului 291 din Codul fiscal, pentru accesul la spectacole se aplică o cotă redusă de TVA de 5%.

Impozitul pe spectacole este reglementat în articolele 480 – 483 din Codul fiscal. Acesta este datorat de orice fel de persoană care organizează manifestări artistice, competiții sportive sau alte activități distractive și se declară și plătește efectiv la autoritățile locale.

„Orice persoană care organizează o manifestare artistică, o competiție sportivă sau altă activitate distractivă în România are obligația de a plăti impozitul prevăzut în prezentul capitol, denumit în continuare impozitul pe spectacole. Impozitul pe spectacole se plătește la bugetul local al unității administrativ-teritoriale în raza căreia are loc manifestarea artistică, competiția sportivă sau altă activitate distractivă”, scrie în Codul Fiscal.

Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impozit la suma încasată din vânzarea biletelor de intrare și a abonamentelor (fără a lua în calcul TVA-ul, începând din 3 septembrie 2021), iar consiliile locale sunt cele care stabilesc efectiv cota aplicabilă:

  • până la 2% pentru spectacolul de teatru, balet, operă, operetă, concert filarmonic sau altă manifestare muzicală, prezentarea unui film la cinematograf, un spectacol de circ sau orice competiție sportivă internă sau internațională;
  • până la 5% în cazul oricărei alte manifestări artistice decât cele enumerate la primul punct.

Impozitul pe spectacole se declară și se plătește lunar până la data de 10 a lunii următoare celei în care a fost făcut spectacolul în sine. „Persoanele care datorează impozitul pe spectacole răspund pentru calculul corect al impozitului, depunerea la timp a declarației și plata la timp a impozitului”, mai scrie în Codul fiscal.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax