Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Din ianuarie, deconcentratele vor trece în subordinea Consiliului Județean. Vezi ce instituții din Alba nu vor mai aparţine de ministere

Publicat

În acest sfârșit de săptămână, la Tulcea a avut loc o ședință a Consiliului Consultativ pentru Regionalizare, în care s-a decis ca, de la 1 ianuarie, instituțiile deconcentrate cu atribuții executive vor trece în subordinea Consiliilor Județene, iar cele cu atribuții de control vor rămâne în administrarea ministerelor. La ședință au participat președinți și vicepreședinți ai Consiliilor Județene, primari, miniştri, vicepremierul Liviu Dragnea, președintele UNCJR, Marian Oprișan, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea. Vicepreședintele CJ Alba și PNL Alba, Florin Roman, participant la ședință, a prezentat luni un raport al ședinței.

„Noutatea absolută este că, de la 1 ianuarie 2014, majoritatea instituțiilor deconcentrate din județe vor trece în subordinea Consiliilor Județene, cu personal și finanțări aferente pentru funcționarea lor.

A fost o discuție aplicată pe fiecare minister. Nevoia Guvernului este de a ști exact până în august care sunt instituțiile deconcentrate care vor trece în subordinea Consiliilor Județene, întrucât din august începe să se lucreze la bugetul pe 2014, iar până atunci trecerea deconcentratelor trebuie să fie însoțită și de partea de alocare bugetară.

Nu se desființează nicio instituție deconcentrată. Nu vor fi reduceri de personal în urma procesului de regionalizare. Bugetarii din județul Alba nu își vor pierde locurile de muncă”, a declarat Florin Roman.

Până la sfârșitul anului, vor mai fi făcute modificările administrative pentru ca instituțiile deconcentrate să intre în subordinea Consiliului Județean.

Luna viitoare, se va mai organiza o ultimă întâlnire, pentru luarea deciziei finale și introducerea unor eventuale modificări, a precizat Florin Roman.

Instituțiile deconcentrate care au atribuții de control vor rămâne la nivel național și regional, iar cele cu atribuții executive vor trece în subordinea Consiliului Județean.

Acestea sunt instituțiile care vor trece în subordinea Consiliului Județean Alba:

Ministerul Educației Naționale: liceele (clasele IX-XII), care vor funcționa după noua lege a educației. Consiliul Județean se va ocupa de funcționarea instituției și de cadrele didactice din licee, iar MEN va formula curicula școlară.

Palatul Copiilor și cluburile elevilor vor trece în subordinea CJ. Clasele 0-VIII vor rămâne în administrarea primăriilor, iar universitățile vor fi coordonate de la nivelul regiunii.

Ministerul Sănătății: Direcția de Sănătate Publică Alba, Ambulanța, Spitalul Județean Alba, Centrele de Aparatură Medicală, Centrele de Transfuzii Sanguine, Casa de Asigurări de Sănătate (75% din taxele încasate la nivelul județului vor rămâne în județ, 25% vor merge la nivel central).

Ministerul Muncii: Se discută despre preluarea de către CJ a serviciilor de documente pentru șomaj, inspecție socială, pensii. „Autoritățile județene nu doresc să preia Casa de Pensii, și au cerut ca aceasta să rămână la nivel național pentru a nu se crea diferențe între județe”, a precizat Florin Roman.

Ministerul Economiei: Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorilor, Laboratoarele de Metrologie, Direcție de Autorizări hoteliere, atestare, omologare brevete pentru turism.

Ministerul Mediului: Agenția de Protecție a Mediului, Agenția de Piscicultură și Acvacultură. Se mai poartă discuții privind Romsilva.

Ministerul Culturii: Direcțiile Județene de Cultură și Patrimoniu

Ministerul Administrației și Internelor: serviciile de înmatriculări și acte de identitate, posibil și Serviciul Pașapoarte.

Ministerul Dezvoltării Regionale: Direcția de Avizare

Ministerul Tineretului și Sportului: grupurile sportive și Administrația Taberelor

Ministerul Agriculturii: toate direcțiile agricole cu excepția ANIF

Ministerul Transporturilor: Autoritatea Rutieră Română, Registrul Auto Român, Inspectoratul Județean pentru control rutier

Secretariatul general al Guvernului: Se discută despre preluarea Direcției de Cadastru și Publicitate Imobiliară

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: DESCENTRALIZAREA, de la 1 ianuarie 2014. Mai multe servicii deconcentrate trec la autorităţile judeţene şi locale, transferate de la centru | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax