Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Din ianuarie, taxe majorate şi pentru avocaţii definitivi şi stagiari. Cât trebuie să plătească cota maximă individuală obligatorie în 2014

Publicat

Avocaţii definitivi şi stagiari, membri ai Uniunii Naţionale a Barourilor din România vor plăti mai mult la sistemul Casei de Asigurări a Avocaţilor în 2014. Începând cu 1 ianuarie, şi taxele pentru avocaţi au crescut cu 1%. Astfel, dacă în 2013 aceştia plăteau o cotă 10% din venitul brut din profesie realizat de avocat, dar nu mai puţin de suma reprezentând cota minimă obligatorie şi nici mai mult de suma reprezentând cota maximă de contribuţie obligatorie, în acest an vor plăti mai mult Casei de Asigurări a Avocaţilor, respectiv 11% din venit. Cota individuală minimă obligatorie este de 80 lei pentru avocaţii stagiari şi 250 lei pentru avocaţii definitivi.

Consiliul Uniunii a stabilit cotele individuale minime şi maxime pentru avocaţii definitivi şi cei stagiari, înainte de vacanţa de iarnă.

UNBR a stabilit ca art. 3 şi 4 ale Hotărârii nr. 692 din 28 martie 2013 să fie modificate. Astfel, potrivit noilor modificări articolul 3 arată că „pentru asigurarea echilibrului financiar al sistemului Casei de Asigurări a Avocaţilor şi a fondului de pensii, începand cu data de 1 ianuarie 2014, contribuţia individuală obligatorie a tuturor avocaţilor cu drept de exerciţiu al profesiei la sistemul C.A.A. este de 11% din venitul brut din profesie realizat de avocat, dar nu mai puţin de suma reprezentând cota minimă obligatorie şi nici mai mult de suma reprezentând cota maximă de contribuţie obligatorie”.

În 2014, suma reprezentând cota individuală minimă obligatorie este:

– 80 lei pentru avocaţii stagiari;

– 250 lei pentru avocaţii definitivi.

O altă modificare a articolului 3 arată că „cota maximă de contribuţie obligatorie este 1.250 lei, atât pentru avocaţii stagiari cât şi pentru cei definitivi”.

Articolul 4 cu modificările aduse, arată că în cazul cotelor de contribuţie la sistemul C.A.A. prevăzute la art. 3 din prezenta Hotărâre „se aplică pentru determinarea concreta a obligaţilor faţă de sistemul C.A.A. începând cu data de 1 ianuarie 2014.”

În 2013, contribuţia individuală obligatorie a avocaţilor la sistemul Casei de Asigurări Avocaţilor era de 10% din venitul brut provenit din exercitarea profesiei, nu 11%, cât este în prezent. Anul trecut cota minimă pentru avocaţii definitivi a fost de 220 de lei, iar odată cu modificările aduse de UNBR majorarea cotei minime pentru avocaţii definitivi este în acest an de 250 lei.

Majorarea cotei maxime de contribuţie obligatorie la 1.250 lei urmează să fie aplicată nu doar avocaţilor definitivi, ci şi celor stagiari, în condiţiile în care anul trecut aceasta era în valoare de 1.150 lei.

Contribuţia individuală obligatorie a avocaţilor cu drept de exerciţiu al profesiei în sistemul CAA, precum şi cotele minime şi maxime ale acesteia, au fost stabilite prin Hotărârea nr. 857 din data de 14 decembrie 2013. Conform actului, “începând cu data de 1 ianuarie 2014 încetează amânarea punerii în aplicare a măsurilor prevăzute la art. 3 din Hotărârea Consiliului U.N.B.R. nr. 692 din 28 martie 2013, astfel cum a fost stabilită prin Hotărârea Congresului Avocaţilor nr. 8 din 29 martie 2013 şi Hotărârea Consiliului U.N.B.R. nr. 766 din 29 iunie 2013″.

 sursa: luju.ro, foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax