Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Din iunie, angajatorii care plătesc salariați cu program parțial de lucru ar urma să plătească contribuții la nivel de salariu minim brut pe țară

Publicat

angajatori Antreprenorii care plătesc salariați cu program parțial de lucru (de regulă 2 ore sau 4 ore pe zi) ar urma să plătească, de la 1 iunie 2017, contribuții la nivelul salariului minim brut pe țară, se arată în programul de convergență 2017-2020, recent aprobat de Guvernul României. Potrivit statisticilor Ministerului Muncii, la finalul lui decembrie 2016, erau înregistrate aproape 1 milion de contracte parțiale dintr-un total de peste 6,2 milioane contracte individuale de muncă.

Dacă se va aplica, obligația de a plăti contribuții la nivelul salariului minim brut pe țară (1.450 de lei, pentru un program complet de lucru de 166 de ore, în medie pe lună, de la 1 februarie 2017) va obliga angajatorii care au salariați plătiți doar part-time să-și modifice – semnificativ în unele cazuri – bugetele de cheltuieli cu salariile.

Indiferent dacă salariatul lucrează, să zicem, 2 ore sau 4 ore pe zi, câtă vreme salariul său pentru programul parțial de lucru este mai mic decât salariul minim brut pe țară și salariatul nu are un alt contract de muncă cu normă întreagă, angajatorul va fi obligat să achite contribuții cât pentru un salariu minim brut.

În acest moment, reglementările de pe piața muncii permit ca un angajat să poată fi angajat cu minim 1 ora pe lună. Firme care se ocupa de formalitățile privind angajații, cum este de pildă, înregistrarea contractelor – cu norma de lucru parțială sau integrală – în sistemul de evidență REVISAL, spun că sunt multe cazuri în care patronii angajează cu 4 ore pe zi: angajatorul achită contribuții mai mici iar angajatul este totusi asigurat în sistemul de sănătate.

Dacă obligația de achitare a contribuțiilor la nivelul salariului minim brut se aplică doar angajatorilor, un calcul rapid ar arăta în felul următor:

Salariu minim brut 8 ore – 1.450 lei

Total contribuții angajator: 329 lei

Salariu minim brut 2 ore – 363 lei

Total contribuții angajator: 83 lei

Diferența în plus, plătită de angajator: 246 lei

sursa: startupcafe.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax