Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Din noiembrie, crește valoarea tichetelor de creșă. Tichetele de masă își păstrează cuantumul de până acum

Publicat

Valoarea tichetelor de masă și de creșă pentru semestrul II al anului 2013 a fost stabilită recent, prin două acte normative publicate vineri în Monitorul Oficial. Potrivit documentelor, începând din noiembrie, cuantumul unui tichet de creșă va crește cu 10 lei, în timp ce un tichet de masă își va păstra valoarea de până acum.

Două acte normative care stabilesc valorile tichetelor de masă și de creșă pentru semestrul al II-lea al acestui an au fost publicate în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 657, din 25 octombrie 2013.

Este vorba despre Ordinul Ministerului Muncii nr. 2209/2013 privind stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masă pentru semestrul II al anului 2013 și Ordinul Ministerului Muncii nr. 2210/2013 privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acordă sub forma de tichete de creșă pentru semestrul II al anului 2013.

Concret, potrivit Ordinului Ministerului Muncii nr. 2209/2013, pentru semestrul II al anului 2013, începând cu luna noiembrie, valoarea unui tichet de masă este de 9,35 lei, adică la fel ca și în semestrul I.

În luna mai 2013, valoarea tichetului de masă a fost majorată de la 9 lei la 9,35 lei, prin Ordinul Ministerului Muncii nr. 882/2013. Tichetul și-a păstrat valoarea de 9 lei timp de peste 2 ani de zile, ultima majorare având loc în februarie 2011.

Conform Ministerului Muncii, valoarea nominală indexată a unui tichet de masă se stabilește, potrivit normelor metodologice de aplicare a Legii nr 142/1998, în funcție de evolutia indicelui prețurilor de consum înregistrat la mărfurile alimentare.

Valoarea tichetului de creșă, majorată cu 10 lei

În ceea ce privește tichetele de creșă, situația este puțin diferită. Mai exact, în luna mai a anului 2012, cuantumul tichetului de creșă a crescut pentru prima oară în ultimii 2 ani (ultima majorare, înainte de luna mai 2012, a fost în februarie 2010, n.r.), de la 370 de lei până la 400 de lei. Valoarea introdusă în primavara lui 2012, de 400 de lei, a fost păstrată și pentru semestrul II al lui 2012.

Ulterior, în mai 2013, valoarea tichetului de creșă a crescut de la 400 de lei până la 420 lei, conform Ordinului Ministerului Muncii nr. 883/2013.

Acum, cuantumul tichetului va crește din nou, cu 10 lei: „Pentru semestrul II al anului 2013, începând cu luna noiembrie, valoarea sumei lunare care se acordă sub forma de tichete de creșă (…) este de 430 lei”, după cum se arată în Ordinul Ministerului Muncii nr. 2210/2013 publicat vineri în Monitor.

Potrivit Legii nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou și de creșă, suma individuală acordată pentru creșterea copilului până la implinirea vârstei de 3 ani sub forma tichetelor de creșă se asigură integral din costuri de către angajator.

Tichetele de creșă se acordă la cerere, unuia dintre părinți sau, opțional, tutorelui, celui căruia i s-au încredințat copii spre creștere și educare ori în plasament familial, pe baza livretului de familie. Acestea se acordă în limita prevederilor bugetului de stat sau, după caz, ale bugetelor locale, pentru unitățile din sectorul bugetar și, pentru celelalte categorii de angajatori, în limita bugetului de venituri și cheltuieli aprobat.

Conform actului normativ, tichetele de creșă se acordă angajaților care nu beneficiază de concediul și de indemnizația acordate pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap.

Modul de calcul a valorii nominale indexate a unui tichet de creșă se face conform Normelor metodologice de aplicare a dispozițiilor Legii nr. 193/2006, ținând cont de evoluția indicelui lunar al prețurilor de consum total.

Astfel, potrivit OUG nr. 121/2011, valoarea nominală a unui tichet de masă poate fi indexată, semestrial, cu indicele prețurilor de consum înregistrat la mărfurile alimentare, comunicat de Institutul Național de Statistică. Totodată, potrivit aceluiași act normativ, valoarea sumei lunare acordată sub formă de tichete de creșă poate fi indexată semestrial cu indicele inflației comunicat de INS.

Sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax