Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Din noiembrie se majorează primele pentru asigurarea obligatorie a locuinței. Cât va costa încheierea unei polițe PAD

Publicat

Primele pentru asigurarea locuințelor urmează să crească începând din luna noiembrie 2023, potrivit unei legi publicată joi, 11 mai, în Monitorul Oficial. 

Legea 115/2023, pentru modificarea și completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor, a fost publicată joi, 11 mai, în Monitorul Oficial.

Potrivit legii, prima de asigurare ce trebuie plătită la încheierea unei polițe PAD dar și sumele asigurate vor fi exprimate în lei, acestea fiind în prezent exprimate în euro.

În cazul construcţiilor cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic – prima pentru asigurarea acestora urmează să fie de 130 de lei (în prezent 20 de euro – aproximativ 100 de lei).

În cazul construcţiilor cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic – prima pentru asigurarea acestora urmează să fie de 50 de lei (în prezent 10 euro – aproximativ 50 de lei).

De asemenea, legea prevede următoarele sume asigurate:

  • în cazul locuințelor tip A – cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic – 100.000 de lei (față de 20.000 de euro)
  • în cazul locuințelor tip B – cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic – 50.000 de lei (față de 10.000 de euro)

Valabilitatea PAD

Contractul PAD este valabil pe o perioadă de cel puțin 12 luni, cu începere cel mai devreme de la ora 00:00 a celei de a cincea zile calendaristice de la data la care s-a emis contractul de asigurare.

În cazul contractelor care se reînnoiesc, acestea intră în vigoare cel mai devreme la ora 00:00 a zilei următoare celei în care acestea s-au emis, dar nu mai devreme de ora 00:00 a zilei
următoare celei în care expiră contractul care se reînnoiește.

PAID poate efectua o inspecție de risc a locuinței care face obiectul asigurării obligatorii, iar cheltuiala ocazionată de aceasta este suportată de către PAID.

Contractul PAD poate fi emis, cu acordul părților, și pentru perioade mai mari de 12 luni, numai în multiplu de 12 luni.

Condițiile încetării valabilității contractelor de asigurare PAD încheiate pentru perioade mai mari de 12 luni sunt cele stabilite prin acordul părților în contractul de asigurare.

În situația schimbării proprietarului unei locuințe care este asigurată obligatoriu și pentru care prima de asigurare a fost achitată integral, contractul PAD rămâne valabil până la data trecută în contract, beneficiarul asigurării fiind noul proprietar.

Înregistrarea unei locuințe în cartea funciară, condiționată de existența unui contract de asigurare obligatorie a locuinței

Pentru înregistrarea sau modificarea înregistrării unei locuințe în cartea funciară, proprietarul acesteia este obligat să prezinte un contract de asigurare obligatorie a locuinței.

Înregistrarea sau modificarea înregistrării locuinței în cartea funciară este condiționată de existența unui contract de asigurare obligatorie a locuinței în vigoare la data solicitării.

Noua lege va intra în vigoare la 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv în luna noiembrie 2023.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate