Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Din toamnă începe lupta pentru Parlament: Vezi cu ce candidați ar putea ieși la „bătaie” USL și PDL pe colegiile din județul Alba


Publicat

parlament

În mai putin de 3 luni vom fi chemați din nou la vot. De data asta vor fi alegeri în care vom fi puși să ne pronunțăm în legătură cu viitorii reprezentanți ai județului Alba în parlamentul României. Ei vor fi oamenii care , cel puțin teoretic, vor trebui să se „bată”în parlament pentru binele României și în special al con-județenilor. Spunem teoretic pentru ca realitatea ne-a demonstrat de cele mai multe ori că parlamentarii de Alba (și nu doar ei) „există” doar în preajma campaniei electorale. Adică maximum 6 luni în care sunt vocali, se agită, strâng mâini, pupă mătuși și iau copii în brate. După care urmează vreo 4 ani de „dolce far niente” în care își văd de afacerile transpărtinice și ridică mâna așa cum dictează șeful de grup parlamentar.

Azi ne propunem să facem o analiză a celor 5 colegii în care vor fi aleși deputații și cele 2 dedicate senatorilor. Vom da nume de persoane de la principalele partide, oameni despre care știm că vor să candideze, oameni despre care bănuim că ar dori să fie din toamnă „domnul senator sau deputat”.

 CAMERA DEPUTAȚILOR

 Colegiul Alba Iulia

Aici lucrurile nu sunt foarte clare. Actualul deputat ales pe acest colegiu este Călin Potor. La vremea respectivă Potor era candidatul PDL și a câstigat fără probleme ,„garantat” fiind de colegul și prietenul de atunci, primarul Mircea Hava. Între timp Potor a schimbat „barca” sărind pe puntea liberalilor de unde a încercat în iunie să ajungă domn’ primar. Nu i-a ieșit și nici nu a dorit să rămână consilier local și eventual vice-primar. Asta ne zice nouă că domnul Potor se dorește din nou deputat. Și credem că tot pe colegiul Alba Iulia fructificând avantajul notorietății pe care o are în zonă urmare nu a activității din parlament (de care sincer nu am prea auzit) ci mai degrabă în urma recentelor alegeri locale la care a strâns vreo 11.000 de voturi.

Deci previziunea noastra este Călin Potor, candidat la Camera Deputaților din partea USL pe colegiul Alba Iulia cu toate că vor fi cu siguranță voci din PSD care îl vor dori aici candidat pe Ovidiu Jidveian, tânăra lor speranță. Rămâne de văzut care din cei doi prinde „pole position”.

PDL-iștii în schimb au o problemă. Deputatul lor a „dezertat” și nu prea au cu cine ieși la Alba Iulia. Asta pentru că au nevoie de un om cu notorietate dacă ne gândim că mai sunt doar 2-3 luni până la alegeri și e extrem de greu să construiesti imaginea unui om politic pornind de la zero. O variantă ar fi fostul prefect Stefan Bardan. Problema cu Bardan e că pe timpul mandatului său de prefect a fost prea „invizibil”. Credem că la un test de notorietate nu face mai mult de 15-20%. Totuși nu pleacă de la zero și nu e un personaj atacabil. Deci ar putea fi o soluție. Alt PDL-ist care ar putea intra în joc pe acest colegiu ar fi zicem noi, Clement Negruț. Asta deși el își dorește să candideze pe colegiul Sebeș-Blaj unde are spre ghinionul lui o problemă cu primarul Blajului Gheorghe Rotar care declarase că nu-l vrea pe Negruț pe colegiul lui. Și se Știe că Rotar e un greu al partidului și făra sprijinul lui în campania electorală nici un candidat în zona Blaj nu are șanse.

Așa că e posibil ca partidul să-i impuna lui Negruț să candideze pe colegiul Alba Iulia dacă mai vrea deputație. Ar mai fi un doritor pe Alba Iulia însă fără nici o șansă dupa parerea noastra. E vorba de avocatul Costinaș care și-a și declarat intenția de a candida. Totuși mai are de muncit. Pariul nostru de la PDL pe colegiul Alba Iulia este Clement Negruț.

Colegiul Zlatna Cugir

Aici lucrurile sunt destul de clare. USL va merge cu actualul deputat liberal, Teodor Atanasiu, care se simte ca acasă la Cugir și unde USL a defilat la alegerile locale. Pe el pariem și noi pentru că PSD nu are cu cine ieși la bătaie pe această zonă.

De cealaltă parte, PDL va arunca aici un candidat de sacrificiu. Previziunea noastră ar fi Ionuț Fulea, care își dorește cu ardoare un post de demnitar și partidul „îi va închide gura” lăsându-l să candideze.

 Colegiul Aiud – Ocna Mureș

Fără ezitare, vom aminti aici numele Oanei Badea din partea PDL. După ce au sacrificat-o în alegerile locale aruncand-o în lupta pentru primăria Aiud, unde era clar că nu are șanse în fața primarului în funcție Horațiu Josan, PDL-iștii îi datorează Oanei Badea această candidatură. Și s-ar putea să aibă șanse mari având în vedere notorietatea câștigată la locale și chiar cea de la televizor pe vremea când îi „sufla” ministrului Funeriu din postura de secretar de stat la Educație.

Adversarii USL-iști au o problemă pe acest colegiu. Actualul deputat Radu Coclici, ales cu mare noroc pe acest colegiu (la redistribuire, de pe locul 3, după ce a reușit să obțină cam 3.000 de voturi, adică mai puțin 10% din numărul de voturi necesar unui candidat pentru a intra în Parlament !!!), nu mai este dorit de PSD-iști pentru motive cât se poate de evidente, domnul deputat strălucind prin absența pe scena politică. Nici PNL-iștii nu prea au pe cine arunca la luptă pe acest colegiu. Deci, misiune dificilă pentru USL.

Previziunea noastră e că vor scoate din mânecă tot o doamnă. Poate chiar pe celebra mamă de tripleti din Aiud, Ionela Danciu, care cochetează cu politica, are notorietate și verva necesară să țină piept Oanei Badea.

 COLEGIUL SEBEȘ -BLAJ

Va fi colegiul pe care se vor înghesui toți PDL-iștii doritori de rang parlamentar. Primul care va ridica pretenții va fi Clement Negruț și în mare măsură e îndreptățit să o facă. Este deputat ales pe acest colegiu și a început campania de ceva vreme. Mai exact a început odată cu lansarea lucrărilor la centura-autostradă a Sebeșului. Nu există săptămână în care Negruț să nu ne mai povestească în conferințele de presă care mai e stadiul lucrărilor. Până PDL-iștii au avut ministru la Transporturi, datele lui Negruț erau cu siguranță de la primă mâna și justificate. Acum, deputatul pare puțin desuet când ne povestește de autostradă și noi știm că nu mai are acces la sursa-mama. Însă el își face imagine și mulți văd, puțini pricep. Problema lui Negruț nu e însă la Sebeș, ci la Blaj, așa cum am scris și mai sus. La Blaj, Negruț e „persona non grata” dupa ce l-a supărat pe primarul Rotar votând moțiunea împotriva guvernului Boc jucând cartea populismului de ocazie. Și cum Ion Dumitrel a declarat recent că organizațiile locale au cel mai important cuvânt de spus în nominalizarea candidaților la parlamentare, Negruț s-ar putea să nu aibă acces pe Sebeș-Blaj.

Acest blocaj nu va face decât să-i deschidă culoar unui PDL-ist mai proaspăt sosit în partid, Dorin Nistor. Fost candidat surpriză la primăria Sebesului, unde i-a uimit pe toți cu performanța de a lua 43% din voturi, Nistor, pe care mulți îl văd primarul de drept al Sebeșului, ar putea fi soluția perfectă pentru PDL. Notorietate la Sebeș are suficientă, e proaspăt în memoria colectivă a sebeșenilor iar la Blaj nu are nici o problemă cu Rotar. Așa că, pe propriile picioare la Sebeș și garantat de Rotar pe zona Blaj, Dorin Nistor ar putea câștigă destul de lejer acest colegiu și acesta este și pariul nostru.

USL pe de altă parte are o problemă pe acest colegiu. La precedentele alegeri, PSD-istul Ovidiu Jidveian a fost spulberat de Negruț și nici liberalul Barbulețiu nu s-a descurcat mai bine. Un posibil candidat USL ar putea fi PSD-istul Dumitru Fulea care ar fi răsplatit pentru campania de la locale.

Sau o altă surpriză ar putea fi revenirea lui Mugurel Sârbu la PSD și o candidatură urgentă la Camera Deputaților din partea USL. Liberalii nu prea au cu cine se prezenta în acest colegiu. Previziunea noastra este Mugurel Sarbu.

 Colegiul Apuseni

„Fiul munților și tata exploatărilor de lemn” – Cornel Olar este de departe favoritul PDL-iștilor pentru acest colegiu. Asta deși domnul deputat nu s-a remarcat decât printr-un grobianism suburban la adresa jurnaliștilor și prin cetele de colindători pe care i-a purtat pe la Parlament. În rest, tăcere șii businessuri nu foarte „eco”.

USL-iștii nu prea au pe cine arunca aici la bătaia cu „moțul suprem”. Unele voci o dau drept candidat pe doamna PSD-ului Mihaela Mih-Dehelean care se pare că la localele din Abrud a făcut minuni. Oricum, slabe șanse având în vedere misoginismul românilor. Alt PSD-ist cu ceva șanse ar fi consilierul județean Cornel Narița- fost primar în Roșia Montană. Liberalii au oameni buni în zonă însă sunt ocupati cu alte treburi. Primarul Cîmpeniului, Călin Andreș, de exemplu ar face o figură frumoasă dar nu credem că lasă casa și masa din Țara Moților pentru Hotel București. Dacă le va reveni totuși lor, locul din listă ar putea fi ocupat de Victor Ciorbea- care este originar din Ponor.

 SENAT

Colegiul Alba Iulia-Zlatna-Cugir-Apuseni

PSD va dori să iasă pe acest colegiu cu eternul perdant Ioan Dârzu. După ce nu i-a ieșit postul de prefect și nici cel de președinte la ANSVSA probabil că Dârzu va cere cu insistență dreptul de a candida la Senat pe colegiul Alba Iulia. Problema e că și liberalul Florin Roman, actual vicepreședinte al Consiliului Județean s-ar putea să își dorească același loc. Și atunci Dîrzu va avea o problemă. Pariul nostru e pe Roman.

Și PDL va avea o dilemă. De fapt va fi dilema unui singur om. Senatorul actual pe acest colegiu, veșnicul Alexandru Pereș, va cântări bine ce șanse mai are aici. Credem că ar prefera celălalt colegiu care include Sebeș și Blaj pentru că șansele unui PDL-ist sunt considerabil mai mari acolo lânga Rotar la Blaj și cu un electorat masiv pdl-ist în Sebeș. Pe lângă asta Pereș ar scăpa de Roman care cu siguranță într-o campanie directă l-ar „toca” în atacuri publice incomode. Așa că PDL va trebui să găsească un om pentru Senat pe acest colegiu și s-ar putea să asistăm la o nominalizare de sacrificiu a unui „no name”. O listă scurtă ar putea cuprinde nume ca : Raul Tudorașcu, fost subprefect și actual consilier local, foarte apropiat de Mircea Hava sau Mircea Ludoșan, medicul ginecolog care a intrat în politică și recent a devenit consilier local. Ar mai putea intra pe listă și doctorul Răzvan Curcă.

Colegiul Aiud-Ocna Mureș-Sebeș-Blaj

Aici îl vedem pe senatorul PDL, Pereș în elementul său, cu șanse mari de reușită. Tot aici credem că va ajunge și Ioan Dârzu să se bată pentru un birou de senator cu șofer și șefă de cabinet. Liberalii nu credem că vor ridica pretenții, asa că lucrurile par destul de clare.

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

5 Comentarii

5 Comentarii

 1. st.

  vineri, 10.08.2012 at 17:25

  Astept revizuirea Legii pensiilor, asa cum au promis distinsii, inainte de a ajunge la putere. Cit erati in opozitie, domnilor din USL, aceasta tema era calul de bataie preferat ( modul aberant cum a fost adoptata, numaratoarea voturilor ) aproape, seara de seara, la TV. Acum, nimeni nu mai spune nimic sau cum spuneti dv nu mai face vorbire ,despre aceasta tema. Sau acum e buna aceasta lege ? Astept o reactie din partea USL. Nu promisiuni ci, FAPTE.

 2. Ion Roman

  vineri, 10.08.2012 at 21:52

  Recomand PDL-ului să continue cu Clement Negruț, e singurul deputat pe care îl găsești la birou. Restul sînt toți ”în teritoriu”.
  Nu sînt fan PDL ci mă consider un socialist-democrat dar politica PSD nu se prea apropie de socialism iar PDL-ul e un socialist liberal.
  Felicitări pentru Alexandru Pereș pentru intervențiile din parlament legate de lovitura de stat din iulie. Din păcate adormiții poporului nu au avut destule cunoștințe/competențe lingvistice să înțeleagă ce încerca el să spună.

  • Iosif

   joi, 16.08.2012 at 12:06

   Corect,bine spus in privinta domnului deputat Negrut.

 3. jean

  sâmbătă, 11.08.2012 at 08:23

  ar cam fi vremea de „SCHIMBARE” nu credeţi ? ? ?

 4. Pingback: Luptă strânsă pentru locurile din Camera Deputaților la PDL Alba. Numărul celor înscriși depășește, de 2 ori, numărul colegiilor | alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

LISTA FIRMELOR care beneficiază de ajutoare de stat prin schema HoReCa. 180 de firme din Alba primesc peste 23 milioane de lei

Publicat

Peste 8000 de firme din domeniul HoReCa, din care 180 din județul Alba primesc ajutoare de stat prin schema destinată acestui domeniu. Ministerul Economiei le-a trimis contractele de finanțare încă din 26 noiembrie.

Ajutoarele financiare prin schema HoReCa se acordă ca o compensație pentru scăderea activității de anul trecut, față de anul anterior, pe fondul pandemiei.

În total, lista cuprinde 8369 de firme din România. Suma totală aprobată pentru finanțare este de 2.144.115.349 lei, potrivit Ministerului Economiei.

Din aceasta, suma ce le revine celor 180 de firme din Alba este de 23.187.379 lei.

LISTA: Firmele din Alba care primesc ajutoare de la stat prin schema HoReCa

Într-o primă etapă, statul va putea plăti aproximativ jumătate din suma aprobată pentru fiecare firmă, având în vedere bugetul aflat la dispoziția Guvernului în acest an pentru plăți.

În total, suma medie aprobată pentru firme este de 250.000 de lei, însă sumele variază de la 163 lei (o firmă din Călărași) la 3.940.800 lei (72 de firme) – plafonul maxim este de 800.000 de euro.

Ce pot achita beneficiarii din banii primiți de la guvern

Perioada de aplicare pentru schema de ajutor a firmelor HoReca, prin care se acordă o compensare de 20% din diferenţa dintre cifrele de afaceri din 2019 şi din 2020, fost deschisă în data de 29 iunie 2021. Este vorba despre firme din domeniul turismului, alimentaţiei publice şi organizării de evenimente, a căror activitate a fost afectată de pandemie.

Din grantul acordat, beneficiarii pot achita obligaţii fiscale şi alte creanţe bugetare care se înregistrează la plată după data acordării ajutorului de stat şi până la expirarea perioadei de 6 luni, respectiv 12 luni de la data primei plăţi.

DOCUMENT: LISTA DOSARE APROBATE HORECA

Beneficiarii schemei de ajutor de stat au obligaţia menţinerii activităţii pentru care au obţinut finanţare pentru cel puţin 6 luni sau 12 luni de la data primei plăţi, în cazul în care valoarea grantului este mai mare de echivalentul în lei al sumei de 200.000 de euro, dacă prin acte normative nu se instituie restricţii de natură a impune suspendarea ori întreruperea activităţii comerciale.

Perioada de suspendare ori întrerupere a activităţii comerciale nu se ia în calcul la determinarea termenului de 6 luni, respectiv 12 luni de la data primei plăţi (anterior, beneficiarii erau obligați să mențină activitatea pentru care au primit finanțarea cel puțin 12 luni de la data plății, respectiv 24 de luni în cazul celor care au luat granturi de peste 200.000 de euro).

DOCUMENT- lista firme din județul Alba:lista beneficiari Horeca

Schema de sprijin pentru HoReCa este finanţată de Guvernul României, prin Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, cu un credit de angajament de 2,5 miliarde de lei, creditul bugetar acordat schemei prin Legea Bugetului 2021 fiind de un miliard de lei.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Sporuri ILEGALE la IPJ Alba: Mai mulți polițiști aveau licențe obținute la o ”fabrică de diplome”. Cum au fost descoperiți

Publicat

sediu ipj

Patru polițiști ai Inspectoratului Județean de Poliție Alba au primit ani de zile sporuri salariale pentru studii superioare, deși nu aveau o diplomă de licență valabilă. 

Diplomele prezentate de către cei patru ar fi trebuit să fie verificate de către colegii lor, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Din cauza faptului că diplomele nu au fost verificate, cei patru au primit timp de mai bine de 13 ani sporuri pentru care nu se calificau. 

Problemele au fost descoperite abia după ce un fost polițist, Viorel Rașcovici, a fost propus de USR pentru funcția de subprefect de Alba. La scurt timp după propunere au apărut primele speculații că diploma acestuia obținută la Universitatea Internațională Deschisă „Tehnoeconomia Europeană”, Academia de Tehnoeconomie și Cooperare Româno-Americană, nu ar fi valabilă. 

Tribunalul Alba a stabilit că diploma de licență nu este valabilă deoarece facultatea nu este acreditată.

Șeful IPJ Alba a cerut un control intern și abia atunci au fost descoperiți încă trei polițiști care au prezentat o diplomă de licență de la universitatea în cauză și care au beneficiat de sporuri pentru studii superioare. 

Între timp Viorel Rașcovici a fost numit subprefect, dar la scurt timp și-a dat demisia, iar apoi a fost scos afară din partid. De asemenea, în urma anchetei interne, IPJ Alba a anulat sporul de 25% din salariu, primit în perioada 1 iunie 2005 și 9 decembrie 2016, potrivit unei motivări a Tribunalului Alba.

CITEȘTE ȘI: Fostul subprefect de Alba, Rașcovici, NU are diplomă de licență acreditată. Spor din salariul de polițist, primit pe nedrept

Însă, sursele alba24.ro au precizat că Viorel Rașcovici nu ar fi singurul polițist care a prezentat o diplomă de licență de la universitatea din București, fapt care s-a adeverit.

Patru polițiști descoperiți în urma controlului intern

La solicitarea reporterilor alba24.ro, reprezentanții IPJ Alba au transmis că în urma controlului intern au fost descoperite patru situații în care polițiști ai inspectoratului au depus diplome de licență obținute la  Universitatea Internațională Deschisă „Tehnoeconomia Europeană”, Academia de Tehnoeconomie și Cooperare Româno-Americană.

Mai exact, pe lângă Rașcovici au mai adus diplome similare încă trei polițiști.

Reprezentații IPJ Alba au precizat pentru alba24.ro că este vorba despre ”doi polițiști care ocupă funcții de șef de post, unul de ajutor șef de post, iar unul își desfășoară activitatea, în prezent, în cadrul altei unități din cadrul MAI.

Trei dintre ei au beneficiat de spor între anii 2009 și 2021, iar unul în perioada 2017 – 2019 (dată de la care nu mai activează la IPJ Alba)”, au transmis aceștia.

Prejudiciul total cauzat de cei patru a fost stabilit la 15.381 lei. După controlul intern, oferirea sporurilor a fost sistată și IPJ Alba a demarat procedurile pentru recuperarea banilor acordați pe nedrept.

Cum s-a ajuns în această situație

După ce Rașcovici a fost propus pentru funcția de subprefect din partea USR Alba, au apărut primele semne de întrebare referitoare la diploma sa de licență, obținută în 2005 la Universitatea Internațională Deschisă „Tehnoeconomia Europeană”, Academia de Tehnoeconomie și Cooperare Româno-Americană, Facultatea de Drept.

În urma mediatizării cazului, șeful IPJ Alba, Florin Dogaru, a ordonat un control intern și a solicitat informații de la Ministerul Educației. În urma anchetei interne, IPJ Alba a anulat sporul de 25% din salariu, primit în perioada 1 iunie 2005 și 9 decembrie 2016.

Între timp, Rașcovici a fost demis din USR, dar a fost numit consilier județean, unde și pentru postul respectiv a avut un proces cu partidul.

CITEȘTE ȘI: Viorel Rașcovici, numit subprefect de Alba din partea USR. Guvernul a ignorat neclaritățile din CV-ul acestuia

Toate detaliile despre cum a obținut fostul subprefect de Alba și actual consilier județean, timp de 11 ani, sporuri pentru studii superioare sunt detaliate într-o motivare a Tribunalului Alba.

Este vorba despre decizia instanței, după ce Viorel Rașcovici a dat în judecată IPJ Alba și Ministerul Educației. Motivul: IPJ i-a retras sporul de 25% din salariu.

Ce s-a întâmplat

Viorel Rașcovici a fost, timp de 25 de ani, polițist în cadrul IPJ Alba, din 1991 până în 2016, când s-a pensionat. Acesta a ocupat funcții precum agent șef principal în cadrul Secției nr. 5 Poliţie Rurală Blaj și organ de cercetare penală al poliției judiciare, în perioada 2005 – 2016.

Perioada 2005-2016 este și cea în care a primit sporuri lunare de 25% din salariu, după ce a prezentat o diplomă de licență prin care atesta că este absolvent de studii superioare.

Totul a mers bine până în primăvara anului 2021, când, din poziția de președinte USR Cergău, a fost propus pentru funcția de subprefect. Deși problemele referitoare la diploma de licență au fost mediatizate, Guvernul a ignorat cu desăvârșire detaliile și a acceptat propunerea.

CITEȘTE ȘI: Probleme în CV-ul subprefectului propus de USR în Alba. Rașcovici, fost polițist, a absolvit o ”universitate” închisă de ANPC

Despre diploma de licență, Viorel Rașcovici a declarat la momentul scandalului, pentru alba24.ro, următoarele: ”Am fost de bună credință mergând la acea facultate. Universitatea nu a fost închisă niciodată, am susținut examenele, existau profesori, nu am avut cunoștință de așa ceva. Funcționează și în prezent”.

Tot atunci, acesta a adăugat că diploma obținută la instituția respectivă de învățământ i-a fost recunoscută de Ministerul Afacerilor Interne și i-a fost acceptată la Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, unde a urmat un curs postuniversitar.

Despre cursul postuniversitar de la ”Babeș-Bolyai” citiți mai jos.

Ce clarificări a cerut conducerea IPJ Alba de la Ministerul Educației

IPJ Alba a cerut ministerului să clarifice dacă universitatea în cauză este acreditată să emită diplome de licență.

”Existând anumite suspiciuni cu privire la acreditarea pentru emiterea de diplome de licență de către instituția mai sus amintită, s-au solicitat clarificări Ministerului Educației și Cercetării, care ne comunică faptul că:

”În concluzie, având în vedere cele menționate anterior, vă comunicăm faptul că înscrisul ”Diplomă de licență” cu nr. (…) a domnului Rașcovici Viorel nu este act de studii și nu este echivalent cu diplomele de licență întocmite și eliberate în conformitate cu prevederile legale în vigoare de către instituțiile de învățământ superior acreditate, parte a sistemului național de învățământ superior.

Prin urmare, acest înscris nu atestă studii de învățământ superior efectuate și titluri sau calități dobândite, întrucât nu este obținut în urma finalizării unui program de studii autorizat să funcționeze provizoriu / acreditat, organizat de o instituție de învățământ superior autorizată să funcționeze provizoriu / acreditată și nu respectă nici prevederile legale privind formatul și conținutul tipizatelor actelor de studii”, se arată în motivarea instanței.

CITEȘTE ȘI: Fost subprefect de Alba cu probleme la diploma de licență, exclus din USR PLUS. Între timp a devenit consilier județean

”În consecință, a susținut pârâtul I.P.J. Alba că Universitatea Internațională Deschisă <Tehnoeconomia Europeană>, Academia de Tehnoeconomie și Cooperare Româno-Americană nu a fost și nu este acreditată sau autorizată să funcționeze provizoriu ca instituție de învățământ superior, persoană juridică de drept privat și de utilitate publică, parte a sistemului național de învățământ, prin urmare diplomele eliberate de aceasta nu sunt recunoscute de către stat ca fiind acte de studii care atestă finalizarea de studii universitare”, mai este stipulat în motivare.

Program postuniversitar ”Psihologie judiciară” la UBB

Cu diploma de licență în cauză, Viorel Rașcovici a participat și la un program universitar, de ”Psihologie judiciară”.

Între timp, potrivit avocatului care l-a reprezentat pe Rașcovici în instanță, și diploma emisă de UBB a fost anulată de instituția de învățământ, se mai arată în motivarea instanței.

De asemenea, Rașcovici a dat în judecată și UBB și contestă anularea diplomei postuniversitare. Un dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Cluj, iar o primă ședință va avea loc în data de 12 decembrie.

”(…) în ceea ce privește diploma postuniversitară a reclamantului, care a fost și aceasta anulată de către Universitatea Babeș-Bolyai, reclamantul formulând și o contestație, care se află pe rolul Tribunalului Cluj, iar în acel dosar Ministerul Educației a depus această adresă, în care precizează că nu este competentă să analizeze daca o diplomă este sau nu valabilă, ci doar instanța de judecată este cea care poate să soluționeze această inadvertență”, se mai arată în motivarea instanței.

Cum arată diploma emisa de Universitatea Internațională Deschisă „Tehnoeconomia Europeană”, pe numele lui Viorel Rașcovici
”Analizând înscrisul anexat de dumneavoastră intitulat „Diploma de licență (…)”, se observă că acesta nu respectă modelul actelor de studii eliberate de către instituțiile de învățământ superior care fac parte din sistemul național de învățământ din următoarele motive:

– din antet lipsește denumirea Ministerului Educației

– din subsol lipsesc codul diplomei și denumirea furnizorului care a tipărit actul de studii

– din analiza Stemei României aplicată pe formular se observă că acvila desenată pe scutul mare are capul orientat spre stânga și nu spre dreapta așa cum este prevede art. 1 din Legea nr. 102/1992 privind stema țării și sigiliul statului, valabilă la momentul eliberării formularului respectiv.

CITEȘTE ȘI: Consilierul județean nedorit de USR PLUS Alba, Viorel Rașcovici, a depus jurământul. Cum a fost șicanat de conducerea partidului

În concluzie, având în vedere cele menționate anterior, vă comunicăm faptul că înscrisul „Diploma de licență” (…) a domnului Rașcovici Viorel nu este act de studii și nu este echivalent cu diplomele de licență întocmite și eliberate în conformitate cu prevederile legale în vigoare de către instituțiile de învățământ superior acreditate, parte a sistemului național de învățământ superior.

Ce a decis Tribunalul Alba

Magistrații Tribunalului Alba au precizat că ”Universitatea Internațională Deschisă Tehnoeconomia Europeană, Academia de Tehnoeconomie și Cooperare Româno-Americană nu este o instituție de învățământ superior, nu face parte din sistemul național de învățământ superior și nu are calitatea de a elibera acte de studii”, se arată în motivarea instanței.

”De asemenea, în consecință, înscrisul „Diploma de licență” emisă pe numele reclamantului Rașcovici Viorel nu este act de studii și nu este echivalent cu diplomele de licență întocmite și eliberate în conformitate cu prevederile legale în vigoare de către instituțiile de învățământ superior acreditate, parte a sistemului național de învățământ superior”, au mai precizat magistrații.

Drept urmare, magistrații au respins cererea lui Viorel Rașcovici, de anulare a dispoziției prin care i-a fost anulat sporul de polițist cu studii superioare.

Decizia din 5 noiembrie nu este definitivă și poate fi atacată în termen de 15 zile de la comunicare.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Încă un caz suspect de infectare cu Omicron în România. Precizări de la Ministerul Sănătății

Publicat

Ministerul Sănătății a anunțat că, în cazul sportivului din Baia Mare, este foarte probabil ca acesta să fie infectat cu varianta Omicron.

„În urma rezultatelor parțiale ale secvențierii tulpinii provenind de la sportivul din județul Maramureș, este foarte probabil ca aceasta să fie similară (OMICRON) cu cele identificate la alți doi pasageri din cursa din Africa de Sud”, arată ministerul.

Totuși, potrivit sursei citate, diagnosticul va fi finalizat în cursul săptămânii.

Persoana se află în izolare, cu stare de sănătate bună, au precizat reprezentanții Ministerului Sănătății.

Sportivul echipei de rugby CSM Ştiinţa Baia Mare a fost repatriat săptămâna trecută din Africa de Sud. Acesta este vaccinat și nu manifestă simptome.

Reamintim că varianta Omicron a coronavirusului a fost identificată la alți doi pasageri din cursa din Africa de Sud – o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui.

29 de români repatriați din Africa de Sud în 30 noiembrie

Săptămâna trecută au fost repatriați din Africa de Sud și au ajuns la Baia Mare 29 de sportivi Aceștia au fost testați și li s-au asigurat condițiile pentru carantinare. Echipa de rugby CSM Ştiinţa Baia Mare a fost repatriată din Africa de Sud, în cursul nopţii de 30 noiembrie spre 1 decembrie, cu o cursă specială TAROM şi a intrat în carantină.

Cele 29 de persoane au aterizat în noaptea de marţi spre miercuri cu o cursă TAROM pe Aeroportul Internaţional Maramureş. Ele au fost testate şi s-au recoltat probe RT-PCR în Africa de Sud, Kenya, dar şi la sosirea pe aeroport de către personal medical din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş.

Alți 46 de cetăţeni români şi 24 de cetăţeni străini repatriaţi din Africa de Sud au aterizat, marţi după-amiază, cu o aeronavă a companiei TAROM, la Baza Aeriană 90. Toți cetățenii români reveniți din Africa de Sud au fost testați.

Trei dintre ei – sportivul de la echipei de rugby CSM Ştiinţa Baia Mare și doi cetățeni din Brașov și Vaslui – au avut teste pozitive la întoarcerea în țară și s-a trecut la secvențiere pentru varianta Omicron.

În cazul celor doi cetățeni din Brașov și Vaslui s-a confirmat infecția cu varianta Omicron, iar în cazul sportivului de la Stiința Baia Mare se așteaptă în continuare rezultatul final al secvențierii.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Mircea Hava: Nivelul scăzut de colectare a TVA în România poate duce la amânarea sau pierderea unor proiecte de dezvoltare

Publicat

Acum câteva zile, Comisia Europeană a publicat un raport din care reiese că statele membre ale UE au înregistrat, în 2019, o pierdere de circa 134 de miliarde de euro în venituri, din taxa pe valoarea adăugată.

Experții spun că principalele cauze sunt: frauda și evaziunea, practicile de evitare și optimizare a TVA, falimenteși insolvențe financiare, dar și erori de calcul sau administrative. Din păcate, datele la nivel european ne arată că România este, și la acest capitol, pe primul loc din coada clasamentului.

Țara noastră a înregistrat cel mai mare deficit de încasare a TVA la nivel național, cu o pierdere de 34,9 % din veniturile din TVA, urmată de Grecia (25,8 %) și Lituania (23,5 %). Cele mai mici deficite au fost înregistrate în Croația (1,0 %), Suedia (1,4 %) și Cipru (2,7 %).

TVA – resursă de bază pentru obligațiile de plată ale Guvernului

Trebuie spus că TVA reprezintă și o resursă de bază pentru obligațiile de plată ale guvernului, astfel că se impune îmbunătățirea colectării acestor bani cu care, în mare măsură, se pot  finanța investiții promise și asumate. Așa se asigură contribuția României la bugetul Uniunii Europene sau partea de cofinanțare din sectoare de investiții finanțate cu bani europeni.

Un procent scăzut de colectare a TVA poate duce la amânarea sau pierderea unor proiecte de dezvoltare

Indiscutabil, un procent scăzut de colectare a TVA poate duce în derivă sau amâna, chiar pierde, multe dintre proiectele de dezvoltare la nivelul administrațiilor publice locale sau județene. Vestitele cote defalcate din TVA, sau impozit, sunt, practic, banii cu care lucrează primăriile. O slabă colectare se resimte la toate capitolele de investiții, iar sensul dezvoltării se schimbă spre bătut pasul pe loc. Chiar dacă situația s-a îmbunătățit în ultimii ani, e greu de sperat că într-o perioadă scurtă vom putea implementa măsuri care să reducă cu adevărat acest deficit.

Cum acționăm

Problema care se pune este cum acționăm. În opinia mea, cea mai mare greșeală ar fi aceea de a porni o prigoană asupra companiilor, inclusiv a bunilor platnici sau să creștem această taxă. Deși este clar că, azi, baza de impozitare și aplicare este mică – un exemplu ar fi decontarea multor cheltuieli, iar prin asta reducerea TVA de plată, ar fi imposibil ca acest fenomen să fie corectat doar de inspectorii fiscali. Sunt prea puțini iar soluția nu este să se angajeze mai mulți.

O abordare o reprezintă întărirea mecanismului de prevenire a fraudelor prin sisteme informatice interconectate. Pornind de la introducerea facturilor și până la butonul de alarmă ce s-ar aprinde în cazul unor tentative evidente de fraudă. Conectarea caselor de marcat, centralizat, la ANAF, e un prim exemplu. Să nu uităm că în economii dezvoltate, ca cea a Germaniei de exemplu, marii contribuabili au atașat un inspector fiscal care poate monitoriza în timp real fluxul tranzacțiilor financiare.

La fel de bine s-ar putea corecta și o altă realitate economică ce creează o dublă măsură: achizițiile intracomunitare ce anulează o bună parte din TVA de colectat. De foarte multe ori marfa nu pleacă din țara de unde s-a declanșat achiziția. Lucru care nu e tocmai normal, la deducerea TVA.

CE: pierderile de venituri din TVA – impact negativ

Comisia Europeană atrage atenția asupra faptului că pierderile de venituri din TVA au un impact extrem de negativ asupra cheltuielilor pe care administrațiile publice le alocă bunurilor și serviciilor publice de care depindem cu toții, cum ar fi școlile, spitalele și transporturile. Exact domeniile în care România a fost și este pe un podium negativ, dacă vreți, al Europei.

Așadar avem nevoie, cât mai repede cu putință, de o politică fiscală coerentă, o simplificare a legislației și de o colectare eficientă a banilor care trebuie să meargă în visteria statului.

Mircea Hava – eurodeputat PNL

Membru al PPE

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate