Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Diplomele de absolvire ale studenților vor avea cod QR și supliment Europass în engleză. Noutăți privind actele de studii

Publicat

Diplomele de absolvire a facultății de către studenți vor avea cod QR. Actele de studii vor fi emise și în limba engleză, prevede un proiect în consultare publică la Ministerul Educației.

Proiectul aprobă tipurile de conținut și formatul actelor de studii eliberate absolvenților înmatriculați în anul I de studii începând cu anul universitar 2023 – 2024. De asemenea, se aprobă formatul suplimentului la diplomă, care va fi eliberat tuturor absolvenților începând cu anul universitar 2024 -2025.

Aspectele reglementate corespund normelor europene și cerințelor pieței muncii, potrivit notei de fundamentare.

Un alt aspect pe care Legea nr.199/2023 îl reglementează și care este pus în executare prin dispozițiile prezentului act normativ este că actele de studii se întocmesc în limba română şi în limba engleză, limbă de circulaţie internaţională.

Suplimentul la diplomă în format Europass, care va fi eliberat tuturor absolvenților începând cu anul universitar 2024 – 2025 se va întocmi şi în limba engleză.

De asemenea, începând cu anul universitar 2024 – 2025, actele de studii care se eliberează absolvenților învățământului superior, indiferent de anul înmatriculării, urmează să conțină ca element distinctiv un cod QR.

Diploma de doctor urmează să conțină ca element distinctiv codul QR începând cu anul universitar 2023 – 2024.

Codul QR va arăta parcursul academic al absolventului

Prin scanarea codului QR se va accesa o bază de date care va arăta parcursul academic integral al titularului diplomei.

Sistemul va fi conectat la (SIIIR) – pentru învățământul preuniversitar și cu Registrul Matricol Unic (RMU) – pentru universități.

„Interogarea bazei de date pe baza codului QR se va face cu respectarea GDPR. Se va stabili ce este relevant pentru un absolvent. Dacă este vorba de un absolvent de liceu, pentru diplomele din preuniversitar, atunci poate fi vorba de notele de la Bacalaureat, liceul terminat, calificativele la competențele lingvistice și digitale; pentru un doctor – instituția de învățământ absolvită, domeniul, competențele dobândite.

Practic va arăta parcursul academic integral al absolventului.

Va fi o consultare și cu mediul privat, pentru că încercăm să eliminăm prezentarea pe hârtie a documentelor de studii. Este un prim pas spre digitalizare și eliminarea birocrației”, a declarat Robert Berezovski, șef la biroul Acte de studii din Ministerul Educației, pentru edupedu.ro.

Ce prevede proiectul. Formatul actelor de studii

Se aprobă tipurile de conținut și formatul actelor de studii care se eliberează absolvenților învățământului superior, înmatriculați în anul I de studii începând cu anul universitar 2023 – 2024, după cum urmează:

  • a) Diploma de absolvire ciclul scurt – studii universitare de scurtă durată

  • b) Diploma de licență ciclul I – studii universitare de licență

  • c) Diploma de inginer ciclul I – studii universitare de licență
  • d) Diploma de urbanist ciclul I – studii universitare de licență
  • e) Diplomă de arhitect ciclul I şi ciclul II de studii universitare oferite comasat
  • f) Diplomă de licență și masterat ciclul I şi ciclul II de studii universitare oferite comasat
  • g) Diploma de masterat ciclul II – studii universitare de masterat

  • h) Diploma de doctor ciclul III – studii universitare de doctorat
  • i) Certificat de absolvire a cursului pregătitor pentru învățarea limbii române
  • j) Certificat care atestă finalizarea unui program de pregătire bazat pe studii universitare avansate și a programului individual de cercetare științifică
  • k) Atestat de studii postdoctorale – program postdoctoral

Actele de studii prevăzute la art.1 lit. a) – g) sunt însoțite de suplimentul la diplomă în format Europass.

În anul universitar 2023 – 2024 actele de studii care se eliberează absolvenților învățământului superior sunt însoțite de suplimentul la diplomă și suplimentul Europass la diplomă, ale căror modele sunt prevăzute în Hotărârile de guvern aflate în vigoare.

Începând cu anul universitar 2024 – 2025, actele de studii care se eliberează absolvenților învățământului superior, indiferent de anul înmatriculării, sunt însoțite doar de noul supliment la diplomă în format Europass.

Actele de studii se întocmesc în limba română şi în limba engleză, limbă de circulaţie internaţională.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax