Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Directivă europeană privind asigurările RCA: Ce se întâmplă cu istoricul de daune, dacă te muți în altă țară. Alte noutăți

Publicat

O directivă europeană aduce o serie de noutăți în ceea ce privește modul în care funcționează asigurările în UE. Mașinile vor putea circula liber între țări, istoricul de daune al șoferului va putea fi transferat, dacă acesta se mută în altă țară, controalele la frontieră vor fi eliminate, iar acordarea despăgubirilor va fi mai rapidă. 

Această directivă asigură că vehiculele pot circula liber în Uniunea Europeană, folosind aceeași asigurare obligatorie. Înseamnă că atunci când au loc accidente, părțile vătămate sunt protejate prin măsuri eficiente de despăgubire.

Noua directivă elimină controalul asigurării la frontieră, astfel încât vehiculele să poată fi conduse la fel de ușor între țările UE ca și în țara de origine.

Comisarul european pentru stabilitate financiară, servicii financiare și uniunea piețelor de capital, Mairead McGuinness, a declarat: „Salut acordul de astăzi, deoarece va consolida drepturile cetățenilor noștri, ca asigurați și, mai ales, în cazul unui accident – ​​indiferent dacă acesta are loc în statul lor membru de reședință sau oriunde altundeva în UE”.

Directiva protejează mai bine oamenii, asigurându-se că toate statele membre înființează organisme care să despăgubească părțile vătămate în timp util, în cazul în care societatea de asigurări în cauză devine insolvabilă.

Până în prezent, nu au existat norme la nivelul UE care să garanteze că părțile vătămate sunt despăgubite rapid în astfel de situații.

Acest lucru i-a afectat în special pe cei care au fost acoperiți de asigurarea de răspundere civilă auto transfrontalieră. Experiența a arătat întârzieri semnificative în plata despăgubirilor către părțile vătămate în astfel de cazuri.

Istoricul de despăgubiri, disponibil dacă te muți în altă țară

Modificările convenite astăzi clarifică domeniul de aplicare al directivei, inclusiv ce vehicule fac obiectul asigurării obligatorii și care ar trebui să fie acoperirea de asigurare.

În special, regulile clarifică acum că accidentele cauzate în timpul utilizării normale a unui vehicul ca mijloc de transport, inclusiv utilizarea acestuia pe proprietăți private, sunt de regulă acoperite.

Directiva revizuită va facilita și mai mult libera circulație a persoanelor prin armonizarea declarațiilor privind istoricul cererilor.

Atunci când un asigurat își mută reședința într-un alt stat membru al UE, istoricul de despăgubiri (care are ca rezultat un rating „bonus fără daune” sau „bonus-malus”) nu este întotdeauna luat în considerare de către asigurătorii auto din noul stat membru de reședință.

Declarația armonizată privind istoricul revendicărilor, care conține informații standardizate pentru astfel de situații transfrontaliere, va preveni o astfel de discriminare.

Acum va fi posibil să se efectueze verificări privind asigurarea vehiculelor înmatriculate într-un alt stat membru și să se facă schimb de date, dacă aceste controale fac parte dintr-un sistem general de controale pe teritoriul național, nu sunt discriminatorii și nu necesită oprirea vehicul.

RCA și pentru trotinete

Asigurarea RCA va fi obligatorie și pentru trotinere, pe modelul asigurării de răspundere civilă, potrivit unei directive a Comisiei Europene, care va trebui aplicată și în România.

Parlamentul are termen până la anul să introducă noua obligație și în legea națională. Autoritatea de Supraveghere Financiară va trebui să elaboreze normele de aplicare ale viitoare legi.

Directiva pleacă de la faptul că trotinetele circulă alături de mașini, în trafic și sunt implicate în accidente de circulație.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax