Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Directiva privind salariul minim în UE, avizată favorabil. Europarlamentar: Venitul minim în România ar putea crește cu 20-25%

Publicat

Directiva privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană a fost avizată favorabil în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale.

La 7 iunie 2022, președinția Consiliului și negociatorii Parlamentului European au ajuns la un acord politic provizoriu cu privire la proiectul de directivă privind salariile minime adecvate în UE.

Citește și Salariul minim european: Când va putea fi aplicat în România. Anunțul ministrului Muncii, Marius Budai

Noua lege – odată adoptată – va promova caracterul adecvat al salariilor minime legale și va contribui astfel la asigurarea unor condiții decente de muncă și de trai pentru angajații europeni, potrivit  Consiliului European.

”Ne-am putea aștepta la creșteri ale salariului minim de 20-25%. Statele membre nu vor mai avea nicio scuză pentru a nu-și proteja cetățenii de sărăcia în muncă” a scris eurodeputatul Eugen Tomac, pe contul său de Facebook.

Postarea lui Eugen Tomac:

”Suntem cu un pas mai aproape de intrarea în vigoare a Directivei privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.

Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, din care fac parte, a dat aviz favorabil acordului obținut luna trecută între instituțiile europene.

În septembrie, vom aproba acest acord în plenul Parlamentului European și, după acest vot, statele membre nu vor mai avea nicio scuză pentru a nu-și proteja cetățenii de sărăcia în muncă.

Citește și Când va crește salariul minim în România. Anunțul ministrului Muncii despre discuțiile cu patronatul și Uniunea Europeană

Este un proces greu, cu foarte mulți pași și pe care l-am urmărit de la bun început, însă așa funcționează lucrurile când vorbim de schimbarea vieților a 450 de milioane de cetățeni.

Directiva stabilește standarde de decență ce vor trebui luate în considerare la stabilirea salariului minim, cum ar fi puterea de cumpărare, costul vieții sau rata creșterii salariilor.

De asemenea, stabilește valori orientative, precum 60% din salariul median și 50% din salariul mediu la nivel de țară.

Potrivit acestor valori orientative, ne-am putea aștepta la creșteri ale salariului minim de 20-25%.

În plus, rolul negocierilor colective în protecția angajaților este evidențiat.

Astfel, statele care au un procent mai mic de 80% al acoperirii forței de muncă prin contracte colective vor trebui să conceapă un plan de acțiune în vederea creșterii treptate a acestui procent.

În aceste momente grele, o reglementare a salariilor minime la nivel european este absolut necesară. Cetățenii români care muncesc nu trebuie să se mai confrunte cu sărăcia!”

Situația din România

Directiva stabilește procedurile pentru caracterul adecvat al salariilor minimime statutare, promovează negocierea colectivă privind stabilirea salariilor și îmbunătățește accesul la protecția salariului minim.

În România, în anul 2022 s-a estompat diferența între salariații cu studii superioare și ceilalți, la salariul minim. În 2021, salariul minim brut pentru lucrătorii cu studii superioare a fost de  2.350 de lei.

Salariul minim brut pe țară este de 2.550 lei pe lună, începând de la 1 ianuarie 2022, potrivit Hotărârii de Guvern 1071 din 4 octombrie 2021. Creșterea este de 10,9% față de nivelul din 2021.

Caracterul adecvat al salariilor minime statutare

Potrivit Consiliului UE, statele membre cu salarii minime statutare trebuie să implementeze un cadru de lucru procedural pentru a stabili și actualiza aceste salarii minime conform unui set de criterii clare.

Consiliul și Parlamentul European au căzut de acord ca actualizările la salariile minime statutare vor avea loc cel puțin o dată la doi ani.

Sau, cel mult o dată la patru ani, pentru acele state care folosesc un mecansim automat de indexare).

Partenerii sociali vor trebui să fie implicați în procedurile pentru stabilirea și actualizarea salariilor minime statutare.

Acordul provizoriu dintre Consiliu și Parlamentul European prevede în special că acolo unde rata de acoperire a negocierii colective este mai mică decât un prag de 80% statele membre ar trebui să stabilească un plan de acțiune pentru a promova negocierea colectivă.

  • UE intenționează să stabilească mai degrabă un cadru pentru salarii minime adecvate în Europa decât un salariu minim european comun. Această directivă privind salariul minim nu își propune să aplice o soluție universală. Dimpotrivă, ține seama de tradiții și de puncte de plecare diferite și consolidează rolul partenerilor sociali și al negocierii colective

Planul de acțiune ar trebui să stabilească un calendar clar și măsuri concrete pentru a mări progresiv rata de acoperire prin negocierea colectivă.

Accesul eficient

”Consiliul și Parlamentul European sunt de asemenea de acord în privința unor măsuri de îmbunătățire a accesului eficient al lucrătorilor la protecția salariului minim.

Aceste măsuri includ controale de către inspectoratele de muncă, informații ușor accesibile privind protecția salariului minim și dezvoltarea capabilității autorităților de implementare să urmărească angajatorii care nu se conformează”, se mai arată comunicat, potrivit Digi24.

Inițial, propunerea Comisiei Europene a fost înaintată către cei doi colegiuitori – Consiliul UE și Parlamentul European – pe 28 octombrie 2020.

Consiliul a agreat poziția sa pe 6 decembrie 2021, iar Parlamentul a adoptat mandatul său de negociere pe 25 noiembrie 2021.

De la începutul lunii ianuarie, au avut loc opt runde de negocieri între Consiliu și Parlamentul European.

Când ar putea intra în vigoare

De partea Consiliului, acordul agreat marți, 7 iunie, va trebui confirmat de Coreper. Această susținere va fi urmată de un vot formal, atât în Consiliu cât și în Parlamentul European.

Guvernele din UE vor decide cu majoritate calitativă pe 16 iunie în privința acordului.

Comisia de muncă a Parlamentului European ar urma să voteze în iunie iar Directiva să fie adoptată în plenara din septembrie.

Statele membre au doi ani să transpună directiva în legislațiile naționale.

„Astăzi, mulți lucrători se chinuie să se descurce: ajutoare de magazin, livratori de colete și lucrătorii din distribuție ne mențin societățile la suprafață.

Chiar dacă muncesc 40 de ore grele, nu pot plăti prețurile care au explodat în magazine și la energie. Subevaluat și prost plătit rezumă situația lor.

Ei la fel merită respect și plata corectă. După decenii de declin real al salariilor, este timpul să întoarcem acest trend de scădere și să combatem forțat inegalitățile în creștere.

Salariul fiecărui lucrător european trebuie să plătească pentru mâncarea lor, chiria și căldura, însă trebuie să-și permită și haine noi sau să meargă în vacanțe câteodată.

Vrem ca statele UE să verifice salariile lor minime față de standardele internaționale; precum cel puțin 50% din media salariului brut și 60% din salariul mediu brut. Momentan, 18 state UE nu îndeplinesc aceste criterii.

Această nouă lege UE va mări salariile a milioane de europeni”, a declarat Agnes Jongerius, purtătorul de cuvânt pentru muncă al grupului social-democraților europeni (S&D) și negociator al Parlamentului European.

Potrivit Eurostat, unul din zece lucrători europeni este în risc de sărăcie, un număr care crește la unul din șase pentru lucrătorii part-time.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax